Seriál o svadbách: Miesto svadby (8)

14. dec 2010
 Autorka: Veronika Jančová,  zdroj:http://www.diva.sk/clanok/23554/serial-o-svadbach-miesto-svadby-8/
Hovorí sa, že je dobré organizovať svadbu v blízkosti bydliska nevesty alebo ženícha. Ale čo ak sa vám ani jedna lokalita nepáči? Nútiť sa do kompromisov aj v tento výnimočný deň je to isté ako voliť si medzi cukrom a soľou, keď si chcete ochutiť šálku kávy. So soľou bude káva nanič a ak použijete oboje, stále nebude mať tú správnu chuť. Svadba môže byť kdekoľvek, kedykoľvek a tradície vám nemusia byť prekážkou. Nebude to síce zadarmo, ale však žijeme len raz.

 

S vedomím slávnostnej nálady tohto okamihu som pre vás pripravila niekoľko tipov, kde na Slovensku možno nájsť úžasne štýlové miesta pre svadobný obrad a svadobnú hostinu. Riadila sme sa dobrými skúsenosťami tých, čo už svadbu mali a kvôli hodnoverným odporúčaniam som „prekutrala“ rôzne diskusné fóra. Začneme pekne na východe Slovenska, prejdeme cez Tatry a skončíme až na Dunaji. A to teda doslovne.

S hosťami pod stanom

Znie to zaujímavo, však? Tento trend prevláda v zahraničí už veľmi dlho a poznáme ho akurát tak z amerických filmov. Pre realizáciu tohto sna je potrebné nádherné prírodné prostredie a veľká záhrada. Ideálne s výhľadom. A práve toto všetko sa našlo v záhradách hotela Bellevue v Bardejove. Hotelový bazén na blízku, krásna záhrada priam lákajúca na nočnú prechádzku pod nebom plným hviezd a fotografie zo svadobného albumu nemenovanej nevesty ma presvedčili. Ani o pekné kostolíky a iné miesta v Bardejove nie je núdza, preto rozhodne neobanujete svoju voľbu vydávať sa v Bardejove.

Svadba v kláštore alebo vysoko v horách

V tajuplnom a starobylom kláštore kartuziánov v Červenom Kláštore (okres Kežmarok) sa robia svadobné obrady v nádhernej vynovenej kaplnke priamo v areáli bývalého kláštora. Priestory na nádvorí kláštora sú ideálne pre nafotenie zaujímavých svadobných fotografií pri zrúcaninách. Ak netúžite po cirkevnej svadbe, zájdite si ešte o kúsok ďalej a vyvezte sa lanovkou na Lomnický štít a tam svoje „áno“ zakričte do celého sveta. Pekné a pokojné miesto na svadobnú hostinu i ubytovanie nájdete v Dunajec Village. 18 chatiek a údajne krásne upravené priestory v atraktívnom prostredí Pieninského národného parku vám zaručia nezabudnuteľné zážitky.

Ľudová svadba v kolibe

Netradičné miesto na svadbu nájdete aj v okolí Žiliny. Mestská radnica je veľmi pekná a okolité kostolíky tiež nie sú na zahodenie. V prekrásnom okolí sú rôzne pekné miesta pre fotografovanie. Po sobáši zamierte rovno do dedinky, v ktorej vyrastal bájny hrdina Jánošík. Niekľko hotelov a ich koliby je podľa slov diskutujúcich úžasným a štýlovým prostredím. Aby ste nepokazili atmosféru ľudovej svadby, odporúčam ľudovú hudbu a namiesto klasickej hostiny grilovačku. Grilované prasiatko, ryby a kuracie mäso hostí poteší viac ako typické svadobné menu. Pri tanci sa hostia istotne uvoľnia viac v pohodlnom odeve než v tesných róbach a nepraktických topánkach na podpätkoch.

Svadba na zámku

Je len málo žien, ktoré by sa nechceli stať aspoň jeden deň princeznou a vydávať sa na Bojnickom, Smolenicom, alebo inom zámku. Akékoľvek akcie organizované na zámku či kaštieli patria k vrcholne elegantným spoločenských udalostiam. Taká svadba je síce dosť „drahý špás“, ale čo by človek neurobil pre romantiku, však? Predstavte si sobáš v zámockej kaplnke, kde vás sprevádza vlastná hudba (trebárs melódia z piesne „Noc na Karlštejne“) a následná svadobná hostina v jednej zo zámockých sál. Paráda, na akú sa nezabúda.

Svadobná oslava na ranči

Neviete si predstaviť, že by ste sa vydávali obklopená starožitným nábytkom a portrétmi panovníkov a skôr vás láka divočina? Neskrývajte vašu osobnosť za klasiku, zájdite do Levíc a vydávajte sa na ranči. Dajte si jednoduché biele šaty, pricválajte na bielom koni ako Popoluška a jednoznačne zabodujete. Či si už prisľúbite vernosť pod holým nebom, alebo si „odskočíte“ do najbližšieho kostolíka, to už nechám na vás. Vaši hostia sa môžu odieť do živých prírodných farieb, ktoré sú typické pre kovbojov, celé miesto osvetlia romantické lampáše a farebné žiarovky a detaily o vašej svadbe si budú rozprávať z generácie na generáciu

Svadba na lodi

Ak máte vedľajšie úmysly, chystajte gumené člny, záchranné vesty a veslá. V opačnom prípade sa asi nepodarí Váš únos (myslím únos nevesty) a ani žiadne iné „husárske kúsky“. Končíme v našom hlavnom meste a to rovno v rieke. Ale nie tak úplne, pretože na nás čaká divadelná loď a zároveň kaviareň známa ako Café Loď, ktorá kotví na petržalskom brehu Dunaja. Hudba z filmu „Titanik“ by asi nebola príliš upokojujúca, hlavne pre tie staršie ročníky, ale čo taká karibská hudba a k tomu exotické pokrmy i nápoje? Atmosféra na lodi môže byť úžasná. Ak vás, pravda, nedoštípu komáre (čomu zabránite lampami proti hmyzu).

Nech už vyparatíte čokoľvek, dávam vám jednu radu. Nezachádzajte príliš ďaleko a myslite aj na vašich hostí. Vaša svadba má byť nezabudnuteľný zážitok a nie škandál.