Rady a tipy pre moderátorov skupín

3. apr 2013
VYBRALI SME

Čo robiť ako moderátor, aby sa skupina rozvíjala a bola príjemným miestom pre všetkých jej členov.

1. Buď aktívny

Každá dobrá akcia potrebuje svojho hostiteľa. Ten sa stará, aby všade vládla dobrá nálada, všetci mali naliate a kto rýchlo vyrieši prípadný problém.

Tak je to aj so skupinami. Zaujímaj sa o členov, prečo prišli, čo očakávajú, vyzývaj ich, aby sa zapojili. Svojou aktivitou môžeš vytvoriť skutočne výnimočné miesto.

2. Dohliadaj na vzájomný rešpekt medzi členmi

Nikto nechce na akcii hádky, bitky či ohováranie a aj tak sme takí, že to robíme a ešte to aj nazývame spravodlivosťou. Je dobré náznaky nevraživosti upokojiť hneď na začiatku. Vo vačšine prípadov stačí chápajúce slovo a upozornenie, že nech berú ohľad na ostatných.

Pozastavuj všetky provokačné a urážajúce príspevky. Provokácia je ponižovanie alebo zosmiešňovanie toho, čo je pre iných vzácne a dôležité. Urážanie je akékoľvek negatívne hodnotenie niekoho. Hodnotia sa názory, nie ich autori.

3. Nedovoľ, aby sa skupina zmenila na bazár

Skupina je spoločenstvo ľudi, ktorých niečo spája, alebo majú rovnaké záujmy. Ak dovoliš v skupine inzertné príspevky, výrazne sa tým zníži hodnota skupiny a časom ti v nej zostanú iba kšeftári.

Za inzerciu považuj príspevky typu: kúpim, predám, vymením, zháňam, darujem. Také príspevky pozastav, prípadne dotyčnej osobe odporúč bazár.

Čo môžem ako moderátor?

Môžeš meniť informácie o skupine

Majú byť jasné a stručné, aby každý po ich prečítaní vedel, o čom je skupina a pre koho je vytvorená.

Môžeš meniť pravidlá skupiny

Majú jasne a stručne popísať, čo sa v skupine môže, nemôže, na čom záleží, prípadne ako sa zapájať do diskusií.

Môžeš pozastaviť príspevok v skupine

Tvojou úlohou v skupine je starať sa o ľudí, slúžiť im. Preto najskôr zváž každé pozastavenie. Na druhej strane sa však nedaj zastrašiť a rozhoduj vždy spravodlivo.

Možeš vylúčiť člena skupiny

Svoju žiadosť napíš adminovi. Platí to, čo pri pozastavovaní príspevku.

Ak máš problém, keď si nevieš rady, napíš nám.

4nets Team