Co by hostia na svadbe nemali robit

1. Zdvihnúť telefón počas obradu, respektíve dovoliť, aby zazvonil
Telefón má byť počas svadobného obradu vypnutý!! Rušiť obrad zvonením, alebo nebodaj telefonovaním je vrchol drzosti.

2. Mať "vtipné" pripomienky počas obradu
Priatelia možno milujú vaše vtipné poznámky, ktoré ku všetkému vždy máte, ale svadba naozaj nie je priestor na predvádzanie sa. Všetko, čo vás počas obradu napadne, si slušne nechajte pre seba.

3. Požiadať novomanželov, aby vás zviezli v svojom svadobnom aute
Ak viete, že budete potrebovať počas svadby odvoz, dohodnite sa popredu s ďalšími hosťami, poprípade sa opýtajte snúbencov, či nebude zabezpečený nejaký spoločný odvoz, alebo vás nemôže odviezť niekto z ich rodiny. Spamätať sa na poslednú chvíľu po obrade a ísť požiadať manželov, aby vás zobrali do svadobného auta je veľmi neslušné.

4. Gratulovať neveste so slovami: "Tak sa to konečne podarilo." alebo "To najlepšie už máš za sebou!", či "Manželstvo nie je med lízať.." a podobne.
Tieto a podobné vyjadrenia naozaj nepatria medzi gratulácie v deň svadby. Jednoduché "Gratulujem a prajem veľa šťastia." bude úplne stačiť.

5. Prehnať to s alkoholom
Svadba nie je narodeninová párty, ktorú môžete prespať na stole. Preto si dávajte pozor a dodržte istú úroveň.

6. Hlasne sa chváliť svojimi novinkami
Tento deň je o neveste a ženíchovi a nie o Vašich úspechoch - či už ste sa práve zasnúbili, získali povýšenie alebo čakáte prírastok do rodiny, podeľte sa o svoju radosť potichu, aby ste na seba nestrhli pozornosť, ktorá patrí novomanželom.

7. Požiadať o ruku svoju partnerku / partnera
Svadba je priestor na oslavu lásky páru, ktorý sa berie a nie Vašej. Obrátiť na seba pozornosť tým, že požiadate svoju partnerku, či partnera o ruku na svadbe niekoho iného je mimoriadne nevhodné a môže to vyvolať trápnu a nepríjemnú situáciu. Určite takto nechcete pokaziť svojim známim ich veľký deň.

8. Sťažovať sa neveste na svoje miesto pri stole
Možno sa vám nepáči, kam vás na hostine posadili, určite sa však kvôli tomu nechoďte sťažovať neveste, alebo ženíchovi. So zasadacím poriadkom mali viac starostí než si viete predstaviť a urobili všetko, čo mohli, aby ho zostavili, čo najlepšie. Ak sa vám zdá, že to mohli urobiť inak, nechajte si to pre seba, minimálne počas svadby.

9. Hľadať nedostatky
Jednou z najhorších vecí, ktoré môže svadobný hosť spraviť, je neustále vyhľadávať na všetkom nedostatky. Či už sa vám nepáči výzdoba, priestor, program, alebo hudba, nechajte si to pre seba. Kritika svadby rozhodne na svadbu nepatrí. Uvedomte si, že to nie je vaša svadba a snúbenci si ju zariadili podľa vlastného vkusu ako najlepšie vedeli.

10. Ohŕňať nos nad občerstvením
Na svadbu sa nechodí najesť, ale osláviť lásku dvoch ľudí, na ktorých vám záleží. Jedlo samozrejme k takej veľkej oslave patrí, ale ak aj nie je úplne podľa vášho vkusu, nechajte si to radšej pre seba - ničomu to nepomôže, akurát tým môžete niekomu pokaziť náladu.

11. Priniesť si vlastný alkohol
K svadbe samozrejme patrí aj množstvo alkoholu. Môže sa stať, že niektoré páry, ktoré majú obmedzený rozpočet predplatia len alkohol na prípitok, a zvyšok si budú musieť hostia platiť sami. Priniesť si "pre istotu" vlastný alkohol je naozaj nevhodné - najmä ak sa svadba koná v reštaurácií alebo inom zariadení, kde sa alkohol predáva.

12. Kritizovať svadobné šaty
Každá nevesta zbožňuje svoje svadobné šaty a nedá na ne dopustiť. Ak sa vám nepáčia, nechajte si to pre seba. Kritizovať na svadbe svadobné šaty je mimoriadne neslušné.

13. Priniesť na svadbu zviera bez opýtania
Určite poznáte tie rozkošné svadobné fotky so psíkmi, či inými domácimi zvieratkami a myslíte si, že manželov milo prekvapíte, keď so sebou prinesiete toho rozkošného chlpáča, ktorého tak zbožňujú. Omyl! Bez opýtania žiadne zvieratá na svadbu nenoste. A to ani v prípade, ak viete, že manželia tam budú mať svoje vlastné zviera.

14. Ísť na toaletu počas príhovorov
Svadobné príhovory zvyčajne bývajú krátke a vtipné, preto vydržať počas nich sedieť na mieste by nemal byť pre nikoho problém. Ak vám treba ísť na toaletu, proste vydržte, kým skončia. Odísť počas príhovoru je veľkou urážkou rozprávajúceho. Výnimkou sú len malé deti, ktoré nevedia vydržať.

15. Tancovať počas prvého tanca novomanželov
Počas tanca novomanželov môžu hostia vytvoriť okolo nich kruh a pohupovať sa do rytmu, tancovať s nimi by však nemali. Prvý tanec novomanželov patrí len im - je to ich chvíľa, aby si vychutnali jeden druhého. Počas ich tanca by sa hostia mali len pozerať - DJ väčšinou hostí vyzýva na parket, keď nastane správny čas.

16. Chodiť každú chvíľu za DJom a pýtať si pesničky na želanie
DJ veľmi rád zahrá hosťom pesničky na želanie, aby si každý našiel niečo pre seba. Urobiť z niekoho svadby párty s vlastným playlistom je však naozaj nevhodné. Manželia pravdepodobne zoznam piesní s DJ (alebo kapelou) pred svadbou prešli a pesničky, ktoré sa v ňom nachádzajú sa im páčia a vybrali si ich. Nepresadzujte preto nasilu svoj hudobný vkus.

17. Nahlas a falošne spievať
Ak patríte medzi tých ľudí, ktorí si radi po niekoľkých pohárikoch schuti zaspievajú, dávajte si na to na svadbe veľký pozor. Svojim hlasným spevom budete pravdepodobne väčšinu hostí obťažovať. Spievajte len, ak to naozaj viete a chcete manželom venovať nejakú pieseň.

18. Príliš sa odhaľovať
Počas večera páni postupne zhadzujú saká a kravaty a dámy vyzúvajú nepohodlné topánky na opätkoch. To je na svadbách bežné a nikomu to nevadí. Nechať sa uniesť prúdom zábavy a predvádzať na parkete drobný striptíz je však príliš a na svadbu to rozhodne nepatrí. Dávajte si tiež pozor, aby ste omylom pri tanci neodhalili viac ako ste chceli. Svadobná zábava nie je diskotéka a preto by ste mali zachovať istú úroveň.

19. Obliecť si biele šaty
Biele šaty sú výsadou nevesty a pokiaľ si ona vyložene neželá, aby ste prišli v bielom, skrátka to nerobte. Určite nájdete množstvo krásnych šiat v iných farbách, ktoré budú omnoho vhodnejšie.

20. Flirtovať so ženíchom alebo nevestou
Alkohol uvoľňuje a dodáva ľuďom sebaistotu, to je známy fakt. Ak máte sklony k nevinnému flirtovaniu s ľuďmi okolo vás, dajte si pozor, aby ste sa nezačali správať "príliš priateľsky" k neveste alebo ženíchovi. Aj keď to nemyslíte vôbec zle, môže to vyvolať nepríjemnú situáciu, najmä ak si to všimne ten druhý z páru alebo nieto z jeho priateľov, či rodiny.

21. Priviesť na svadbu nepozvaných hostí
Priviesť na svadbu niekoho, kto nebol pozvaný, či už je to vaša partnerka / partner alebo najlepší kamarát, ktorý si myslíte, že by tam nemal chýbať, je vrchol drzosti. Všetkým tým pokazíte náladu a aj keď vášho hosťa pravdepodobne manželia nevyhodia, bude to veľmi nepríjemné pre nich, pre vás, aj pre človeka, ktorého ste priviedli. Ak si nie ste istí, či platí pozvanie aj pre vášho partnera, či partnerku, radšej sa hneď ako dostanete pozvánku opýtajte nevesty, či ženícha.

22. Vytrvalo presadzovať tradíciu, ktorú manželia na svadbe nechceli
Ak už máte za sebou niekoľko svadieb, možno aj vašu vlastnú, zrejme ste mali možnosť si obľúbiť niektoré tradície. Tento bod platí najmä pre členov rodiny, ktorí majú o svadbe zvyčajne vlastnú predstavu. Ak sa manželia rozhodli nejakú tradíciu vynechať, rešpektujte to. Či už ide o rozbíjanie a zametanie taniera, spoločné jedenie polievky, alebo únost nevesty. Uvedomte si, že je to ich svadba a mali by si ju užiť naplno tak ako oni chcú. Nepresadzujte preto nasilu niečo, čo by bolo zábavné pre vás.

23. Začať rozhovor na tému "Ja sa nikdy nevydám / neožením"
Svadby sú zvyčajne veľmi emotívne a pod vplyvom alkoholu sa niektorí slobodní hostia môžu cítiť osamelo. Tento deň je však oslavou šťastia a lásky páru, ktorý sa práve vzal a vy by ste to mali rešpektovať. Tieto prejavy si radšej odložte na kávu s kamarátkami, či pivo s kamarátmi. Upriamovať na seba pozornosť takýmto spôsobom a vyžadovať si súciť na je veľmi neslušné.

24. Pri rozhovore s manželmi spomínať na ich bývalých partnerov
Možno máte príjemné spomienky alebo veselé príhody, v ktorých figurujú bývalí partneri niekoho z novomanželov. Tieto príhody si nechajte na inokedy, pokiaľ obaja nemajú s dotyčmým alebo dotyčnou tak dobrý vzťah, že ho / ju pozvali na svadbu.

25. Rozprávať o nepríjemných, či smutných témach
Toto na svadbu naozaj nepatrí!! Ak máte nejaké problémy alebo nepríjemné správy, porozprávajte sa o nich s rodinou, či priateľmi na káve, ale nevyťahujte ich na svadbe. Svadba je radostná udalosť a negatívte reči akéhokoľvek typu tu nemajú čo robiť.

  • malaopickaJa súhlasím hlavne s číslom 22 😃 zrušila by som všeeeetky zvyky 😃
    • matulka2610
      AUTOR
      @malaopicka  anooo 😃 to som dala na fb ze davam do pozornosti prave tento bod 😃
      • malaopicka@matulka2610  žádne taniere, polievky, tance, vyberanie peňazí...ee, my ideme bez zvykov 😄
        • matulka2610
          AUTOR
          @malaopicka  a k tomu kazdy ma svoj tanier a polievka bude uuurcite dooost slana takze ziadne pokriky ziadne podbradniky s kreslenymi macikmi, normalne prestrem latkovy obrusok aby som sa nezakydala. a s tym vyberaním penazi to uz vobec nechápem, a nechcem ani dary ani vo forme penazí, niič. len nech pridu a pohodovy vecer strávia
          • malaopicka@matulka2610  no to určite, veď moj by mi to ani nejedol tak, on to nemá rád, keď sa mu niekto vŕta v jedle 😃 peniaze ani nekomentujem radšej...
            • monicalondonBoze co si toto nedala dva mesiace do zadu. Jak by som to je*la na ten fb tiez a nech iste indivídua čítajú 😤😤😤😤 co sa patrí a co nie.
              • bonnie_clide19...na to som strasne hakliva 🙂 len nech to na mojej svadbe nejaka skusi!! vrr
                • bridaliciousToto je uplne (pardon za vyraz ale vhodnejsi som nenasla) POPICI clanok 🙂 palec hore 🙂
                  • matulka2610
                    AUTOR
                    @bridalicious  diky 😃 ctrl c + crt v z netu 😃
                    • xeeniamy sme mali problém s 3, kde dotyčný navrhol aby sa s nami viezla moja svokra, ale oni by to na vlastnej svadbe určite nedovolili, nechápem ako to mohol vysokoškolsky vzdelaný človek vôbec vypustiť z huby,