5 tipov, ako hosťom predstaviť svadobný dresscode

8. aug 2022

Zadať hosťom na svadbu, čo si majú obliecť, nie je jednoduché. Mnohí si totiž pojmy ako black tie alebo business casual predstavia inak a prídu v niečom, čo sa nie úplne zhoduje s vašimi predstavami. Ako teda predstaviť dresscode tak, aby bol jasný každému?

Zdroj: Unsplash.com

1.      Zadajte tematický dresscode

Jednoduchý spôsob, ako hosťom predstaviť váš svadobný dresscode, je uviesť poznámku o tematickej svadbe. Ak na pozvánku napíšete, že svadba bude v štýle Veľkého Gatsbyho, Jamesa Bonda, 70. rokov alebo premiéry na červenom koberci, každý si dokáže predstaviť určitý dresscode. Navyše je zábava hľadať vhodné šaty, ktoré do témy krásne zapadnú.

2.      Špecifikujte dresscode zvlášť

Zahrňte dresscode do pozvánky. Aby hostia netápali, čo si teda majú obliecť, a neprišli nakoniec v roztrhaných rifliach, napíšte im do pozvánky, aký outfit si predstavujete. Dresscode môžete napísať aj zvlášť na kartu, kde ho viac špecifikujete, a tú potom priložíte k pozvánke. Alebo do pozvánky zahrňte dresscode pod dodatok P. S. Napríklad ak z pozvánky nie je jasné, že svadba sa bude konať vonku na tráve a lodičky tak nie sú úplne najvhodnejšie, napíšte do P. S., že obrad sa koná vonku a hostia tomu majú prispôsobiť obuv.

3.      Opíšte dresscode na webovej stránke

Dnes je často súčasťou príprav aj tvorba svadobných stránok, kde hostia nájdu podrobnejšie informácie o programe, ubytovaní, darčekoch, ale aj o oblečení. Ak máte v hlave konkrétnu predstavu o tom, čo by si hostia mali obliecť, ale nechcete to uvádzať v tlačenej pozvánke, odkážte ich na webovú stránku. Tu môžete pripojiť aj obrázky a vytvoriť moodboard, z ktorého bude vaša predstava jasná.

4.      Motivujte hostí k dresscodu

Nikomu nemôžete prikázať, aby si obliekol to či ono. Ale môžete hostí motivovať, aby vašu predstavu nasledovali. Čo takto ich povzbudiť k tomu, aby „zatienili nevestu“? Ak túžite po zábavnej svadbe, na ktorú sa nezabudne, motivujte hostí k tomu, aby sa obliekli tak, že doslova „zatienia“ nevestu. Uvidíte, že sa hostia budú predháňať vo svojich kreáciách a vy budete mať glamour svadbu, po akej ste túžili.

5.      Požiadajte blízkych, aby s dresscodom pomohli

Svadbu zväčša prispôsobujete svojim záujmom, životnému štýlu alebo koníčkom, ktoré máte vy a okruh vašich najbližších. Požiadajte ich, nech pomôžu ostatným hosťom s výberom vhodného outfitu, aby tak lepšie pochopili váš úmysel a predstavu o svadbe. Nebojte sa vytvoriť skupinky, ktoré napríklad pôjdu spoločne nakupovať. Navyše je to aj skvelý spôsob, ako sa navzájom lepšie spoznajú, vďaka čomu sa na svadbe budú viac baviť.