Čo je väčší problém pri plánovaní svadby - SVOKRA alebo FINANCIE? Poradí vám skúsená nevesta Zuzana Kubovčíková Šebová

28. máj 2019

Svadba nie je prežitok. Záujem o úradné či cirkevné spečatenie vzťahu u nás narastá. Prekážkou tohto životného kroku však bývajú financie a „svokra“. Do čoho určite zainvestovať a na čom sa dá elegantne ušetriť, aby nám zvýšilo aj na svadobnú cestu a na spoločnú cestu životom? A do akej miery sa má rodina podieľať na organizovaní dňa D, aby všetko prebehlo v mieri?

Dnešná moderná doba už pochovala nejednu slovenskú tradíciu, ale na svadby je zatiaľ prikrátka. Manželstvo sa u nás stále „nosí“ a  o tento zväzok je dokonca čoraz väčší záujem. Pred desiatimi rokmi sa u nás konalo 27 340 sobášov. Pred dvoma rokmi však svadobné zvony vyzváňali už viac ako 31-tisíckrát a takmer rovnaký počet svadieb sa konal aj vlani. „Rituál sobáša má hlbokú psychologickú hodnotu, pretože ním dávame verejne svojmu okoliu a svojim blízkym najavo, že tohto muža/ženu si vyberám spomedzi všetkých ostatných mužov/žien. Dáva nám to pocit vnútorného záväzku a z toho vyplývajúceho bezpečia,“ vysvetľuje neutíchajúcu atraktivitu manželstva psychologička Lenka Uherová.

Zuzana Kubovčíková Šebová radí nádejnej neveste, na čom na svadbe ušetriť a do čoho by, naopak, mala určite investovať. 

Romantické, až pompézne predstavy o dni D z čias dospievania sa však, zdá sa, ani vekom nemenia. Nevesty sa najviac utrhnú na výzdobe, dekoráciách a kvetoch. Najväčšiu časť rozpočtu ale určite predstavuje hostina - jedlo, pitie, prípadne ubytovanie. Samotný sobáš je zadarmo, ak sa občania Slovenska berú na úrade, v úradných hodinách a na mieste na tom určenom. Pri cirkevnom sobáši je to po novom 10 eur. Organizovali sme však aj svadbu, ktorá stála 32 000 eur, a to si snúbenci veľa vecí riešili vo vlastnej réžii, takže niečo ušetrili,“ prezrádza Veronika Cingeľová zo svadobnej a eventovej agentúry Event Paradise Slovakia.

Na čom sa dá ušetriť?

  • na výzdobe a kvetoch
  • na koláčoch - zvážte či potrebujete toľko zákuskov a 4 svadobné torty + ďalšie koláče na výslužky.
  • na alkohole – svadobčania to s množstvom objednaného alkoholu väčšinou preženú. Ak to prevádzka prenajatých priestorov umožní, prineste si radšej vlastný alkohol.
  • na prenájme drahých aut na prevoz snúbencov a hostí - ozaj potrebujete limuzínu? Ak áno, poproste kamaráta, či by vám na svadbe nespravil službu a nezahral sa na pár minút  na osobného šoféra nevesty, pričom by na to použil vlastné auto.
  • na tlačovinách - niekedy je ich zbytočne veľa. Napríklad menu na stôl pre každého hosťa síce dobre vyzerá, ale väčšinou končí v koši.

Na čom nešetriť?

  • na tom, čo je trvácne. Napríklad na obrúčke, budeme ju nosiť každý deň a v ideálnom prípade až do konca života.  
  • na hudbe.  Dobrá hudba robí zábavu, a to je to, čo si človek so sebou zo svadby odnáša -  zážitky a spomienky.
  • na jedle. Nie je nutné vybrať to najdrahšie svadobné menu z ponuky, ale výberu jedla a jeho ochutnávke pred svadbou určite venujte čas aj financie. Aj dobré jedlo vytvára pozitívny, resp. negatívny zážitok hosťa.
  • na fotografovi. To, čo je pamätné, čo nám bude už navždy pripomínať náš Deň, sú fotky. Sú súčasťou našich bytov, niektoré z nich budeme mať denne na očiach. Kvalitný fotograf je preto veľmi dôležitý.  

Instagramerka Sweet Lady Lollipop sa rozhoduje, aký prsteň by bol na svadbu najvhodnejší. 

Ľahšie upracete rozpočet ako emócie

Iste, so svadbou sú spojené aj starosti s organizáciou a s financovaním celej parády. „Peniaze sú však väčšinou menší problém ako „SVOKRA“, v preklade povedané, emócie. Moje skúsenosti potvrdzujú, že upratať svadobný rozpočet je omnoho jednoduchšie ako upratať emóciami nabitý svadobný pár. A aby som to ujasnila, nejde vôbec o svokru, ale skôr o to, že niekedy triezvy pohľad na vec ustupuje emóciám. Ak nám náhodou nevychádza rozpočet na tie veľké kytice na stoly, ako sme si vysnívali alebo priestor, v ktorom chceme mať svadbu, v našom termíne nie je voľný, prípadne prevádzka nemá kapacitu na náš počet hostí, vstúpia do rozhodovania emócie a tie urobia najväčší zásah do príprav, všetko skomplikujú a zamotajú. Najdôležitejšia je preto vždy komunikácia a riešenie vecí s chladnou hlavou,“ radí Veronika Cingeľová.

Ďakujem rodina, pomôžeme si sami!

Spoľahnite sa na to, že mamy, svokry, tety a sesternice povýšia vašu svadbu na celorodinnú udalosť a budú mať potrebu angažovať sa v jej prípravách dokonca viac ako vy. „Lebo vám chcú pomôcť...“ So všetkou slušnosťou a bez výčitiek svedomia im treba vysvetliť, že svadba je o dvoch ľuďoch, o páre ktorý sa ide brať. Je to váš veľký deň, vaše predstavy, vaše sny. Ostatní iniciatívni príbuzní váš môžu usmerniť, povedať svoj názor, ale nesmú vám do toho zasahovať a rozhodovať o vás, bez vás a bez vášho súhlasu.

Zuzana Kubovčíková Šebová ako skúsená nevesta, influencerka Sweet Lady Lollipop ako nádejná nevesta a svadobná agentka Veronika. 

A ešte jedna rada pre rodinu. „Pozor na prekvapenia. Najhoršie je myslieť si, že na svadbe musia byť určité povinné jazdy, a tak rodičia zabezpečia čepčenie, objednajú víno, koláče, torty, hudbu... bez toho, aby sa poradili so snúbencami alebo im to čo i len oznámili. Zvyky síce treba dodržiavať, ale len ak si to prajú hlavní predstavitelia svadobného dňa,“ dodáva svadobná agentka.

Rodičia by sa na to mali pozrieť takto: Nech si deti zvolia koho a do akej miery požiadajú o pomoc. Nikde nie je napísane, že svadbu má organizovať celá rodina a netreba sa trápiť tým, že nás nepožiadali o pomoc. Starali sme sa o nich celý život a teraz sa nám za to chcú oplatiť, pripraviť si svadbu tak, aby sme sa my o nič nemuseli starať, aby sme sa len pekne obliekli a prišli si to s nimi užiť. 

Viac rád od svadobnej agentky nájdete v sérií šiestich vtipných videí na  facebooku Poštovej banky, ktoré budú postupne pribúdať v nasledujúcich dvoch týždňoch. Začíname 26. mája. Uvidíte v nich aj herečku Zuzanu Kubovčíkovú Šebovú, ktorá budúce nevesty nasmeruje k rozumnému plánovaniu svadby na základe svojich vlastných skúseností. Z tých bude ťažiť aj tretia účinkujúca, influencerka Ivana Petrušová, známa pod instagramovým menom Sweet Lady Lollipop, ktorá sa aj vďaka svojim dvom kamarátkam pripraví na vlastnú svadbu. Sledujte, ako to celé dopadne. Videá budú navyše doplnené mnohými lákavými cenami. Ak sa zapojíte do súťaží na facebooku alebo instagrame, vyhrať môžete svadobnú cestu v hodnote 500 eur, obrúčky na mieru až do 700 eur, svadobného fotografa a mnohé ďalšie ceny.