Koľko stojí svadba? Tipy, ako znížiť náklady za svadbu na minimum

2. nov 2022

Svadba je veľkým životným krokom, či už z hľadiska výberu životného partnera, alebo riešenia veľkých finančných výdavkov. Je ale možné na svadbe ušetriť, a pritom nezľaviť zo svojich vysnívaných očakávaní?

Zdroj fotografie: Unsplash.com

Určite si ciele a zostavte rozpočet

Každý z nás je iný. Zatiaľ čo jedni sa nezaobídu bez stoviek hostí, pre druhých je dôležitá veľkolepá výzdoba. V pokoji si preto s partnerom sadnite, a obaja si určte, čo je na svadbe práve pre vás podstatné, a do čoho ste ochotní spoločne investovať. Pripraviť by ste si mali aj jasný rozpočet so stropom, ktorý nechcete presiahnuť. Buďte na seba prísni, ale zostaňte realistickí. Nemá cenu stanoviť veľmi nízky rozpočet a ten potom niekoľkokrát navyšovať. Vopred si zistite, aké sú ceny najzásadnejších položiek ako napríklad prenájom miesta, catering, svadobné šaty atď. Na základe toho si vytýčte svoje finančné možnosti.

Koľko stojí svadba?

V Slovenskej republike sa celková čiastka za stredne veľkú svadbu priemerne pohybuje okolo 6 000 eur. Pričom za jedného hosťa zaplatíte priemerne 100 eur. Náklady na svadbu sú tak väčšinou od 6 000 do 12 000 eur. Cena sa však môže líšiť vzhľadom na počet hostí a špecifických požiadaviek mladomanželov.

Nemilosrdný výber hostí

Veľkou a nie príliš obľúbenou úlohou je stanoviť si, koho na svadbu pozvete. Tu platí základné pravidlo: myslite hlavne na seba. Hoci teta z druhého kolena sa môže cítiť urazená, ide tu len a len o vás dvoch. Každý hosť navyše znamená ďalšie porcie jedla, prenájom väčšieho miesta, viac svadobných ozdôb a tak ďalej.

Poklady z druhej ruky

Neváhajte sa porozhliadnuť po bazároch. Existujú ako tie svadobné, tak aj také, kde zoženiete poklady v rôznych kategóriami. Napríklad na internetovom bazáre Offero môžete naraziť na vysnívané svadobné šaty, lakované poltopánky k obleku, vázy, poháre. Ale aj svadobné handmade dekorácie ako je svadobné tabuľa a iné ozdoby, ktoré už svojmu účelu poslúžili, no s prehľadom to zvládnu znova. Svadobné bazárové kúsky boli väčšinou použité len jeden deň, a teda sú takmer ako nové

Tip: Ak ste kreatívni, ponorte sa do lovu retro kúskov. Na bazároch často nájdete predaj pozostalostí alebo vintage poklady z povaly. Môžete tak naraziť na originálne vázy z brúseného skla alebo netradičné stojany na sviečky. Pokiaľ vám nesadnú napríklad farbou, nie je nič jednoduchšie, ako použiť farbu v spreji, a pretvoriť si ich k obrazu svojmu.

Zdroj fotografie: Unsplash.com

Zapojte rodinu a priateľov

Využite každú šikovnú ruku z vášho okolia. Kamarátka, čo rada pečie, vám určite rada pomôžete so sladkými dobrotami do candy baru. Bývalí spolužiaci majú garážovú kapelu? Možnože si radi niečo privyrobia a vy sa budete tešiť zo živej hudby. Známi vašich rodičov majú stodolu? Usporiadajte svadbu v štýle boho! Nebojte sa pýtať všade okolo vás, a za prácu svojim blízkym ponúknite finančnú odmenu. Aj tak výrazne ušetríte, a často môže ísť len o peniaze za vynaložené náklady.

Svadba mimo sezóny

Vedeli ste, že keď usporiadate svadbu mimo hlavnej sezóny môžete ušetriť “majland”? Typické svadobné miesta sú od jesene do jari zaplnené menej. Môžete sa tak dostať k očarujúcemu miestu za výhodnejšiu cenu. To isté platí pre svadobných fotografov a iných dodávateľov.

Tip: Za hlavnú sezónu sa považujú mesiace jún až september (maximálne máj a apríl). V ostatných mesiacoch sa berie len 10 % snúbencov.

A kto hovorí, že jesenná alebo zimná svadba nemôže mať rozprávkovú atmosféru? Originalite sa predsa medze nekladú!