Spoločné bývanie novomanželov: ako si vybaviť hniezdočko lásky

2. nov 2022

Blíži sa vaša svadba a presun do novej domácnosti? Máme pre vás niekoľko tipov, ako si vybaviť nové bývanie tak, aby vám slúžilo k plnej spokojnosti, a to aj po príchode potomkov.

Foto: https://www.pexels.com

Do nájmu, alebo do vlastného?

Predpokladáme, že aspoň na pár mesiacov ste si už spoločné nažívanie v jednej domácnosti vyskúšali. Doby, keď sa k sebe pár nasťahoval až po svadbe, sú už nejaký čas preč. Spravidla ide ale o tzv. štartovacie, či dokonca študentské byty s menšími dispozíciami, ktoré sú síce skvelé pre mladý pár, ale pre manželský rodinný život už bývajú nevyhovujúce.

Otázka ale znie, či sa presunúť do väčšieho bytu, ktorý si prenajmete, alebo radšej kúpite vlastný. Z hľadiska zaistenia do budúcnosti dáva spravidla väčší zmysel kúpa vlastného bytu, ktorý budete financovať hypotekárnym úverom. Kúpiť nehnuteľnosť je ale oveľa väčší záväzok, všetko preto bude časovo neporovnateľne náročnejšie.

Nájom je oproti tomu viac flexibilný, pokiaľ vám byt nebude vyhovovať, jednoducho ukončíte nájomnú zmluvu a presuniete sa inam.

Starý nábytok radšej predajte

Študentský nábytok väčšinou býva kvôli dostupnejšej cene nižšej kvality. Mnoho párov spolu pritom dnes pred svadbou v spoločnej domácnosti býva už niekoľko rokov. Preto dáva zmysel starý nábytok odpredať – poslúžiť na to môžu internetové bazáre a trhovisko.

Do nového bytu si potom kúpite nový nábytok. Vďaka tomu budete mať jednoduchšie sťahovanie – nový nábytok vám často zvládne doviezť predajca a umiestnit ho až do miestnosti vo vašom novom dome či byte.

Ak plánujete potomkov, zariaďte im detskú izbu ihneď

Ak plánujete čoskoro po svadbe deti, nie je dôvod zariaďovať budúcu detskú izbu nábytkom, ktorý budete za niekoľko mesiacov zase sťahovať preč. Najmä v prípade, keď je dieťa už počas svadby na ceste, dáva zmysel detskú izbu vybaviť postieľkou, prebaľovacím pultom, detskou komodou a ďalším nábytkom, bez ktorého sa ani novorodeniatko nezaobíde.

Do izby môžete umiestniť aj rozkladaciu posteľ, na ktorej prípadne môžete uložiť návštev. Neskôr ich možno využije jeden z rodičov pri práci alebo večernom pozeraní televízie, aby sa pracujúci člen rodiny mohol v pokoji vyspať.

Na kúpeľni či kuchyni nešetrite

Mladé páry väčšinou majú obmedzený rozpočet, krátko po štúdiu totiž zrazu majú obrovské výdavky. Musí financovať svadbu, nové bývanie a lacné nie sú ani prípravy na príchod potomka. K tomu svadobná cesta a voľné prostriedky rýchlo miznú.

Ak sa do niečoho oplatí investovať prioritne, je to kúpeľňa a kuchyňa. Kúpeľňa je nevyhnutná na to, aby ste sa v novom bývaní cítili komfortne. Len ťažko sa pritom rekonštruuje vo chvíli, keď už v novej nehnuteľnosti bývate. To isté v podstate platí o kuchyni.

V ostatných miestnostiach sa naopak dá improvizovať a na finálne zariadenia môžu ešte niekoľko mesiacov počkať.