Svadba v kostole a nahlásenie na matrike

Profilova fotka
Budeme mat svadbu v kostole,len neviem ci je treba pred tym nahlasit aj datum svadby na matrike....Citala som,zevraj ano...Ake su vase skusenosti?Dakujem pekne ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@lienkavax Ano, musite ist aj na "statnu" matriku spisat ziadost o uzavretie manzelstva, ktoru potom odovzdate farskemu uradu, kde sa budete sobasit. Farsky urad to po sobasi posle napät na matriku a tam Vam vydaju "statny" sobasny list. A fotografa uz mate?:)
Odpovedať
Vies co my sme zasli najskor do kostola ktory sme si vybrali a tam nam uz dali vsetky potrebne papiere,vratane toho ktory si doma vypises a odnesies len na matriku..najlepsie sa ti to bude vypisovat doma v klude,kedze tam treba zadavat vela sukr.info o tebe,priatelovi a o vasich rodicoch..a aj tak najprv musis mat vybavene krstne listy lebo aj informacie ktore su v nich sa prepisuju do ziadosti na matrike. Takze najlepsie bude sa vo vasom kostole poinformovat co a ako dalej.
Odpovedať
Profilova fotka
@lienkavax @mirka_st No do ziadosti na matriku sa vpisuju len civilne udaje, ziadne informacie z krstnych listov. A hlavne ju treba podpsiat az na matrike PRED MATRIKAROM, nie doma. Info z krstnych listov sa vypisuje len do cirkevnej sobasnej zapisnice. Inac farsky urad ma plus, ak ma "schovane" aj formulare civilnych ziadosti o uzavretie manzelstva, ale nebyva to zvykom, preto treba po ne ist na matriku.
Odpovedať
Profilova fotka
Áno treba ísť aj na matriku. Najprv do kostola spolu s krstnými listmi a dohodnúť si tam termín svadby. Na matriku stačí ísť pár týždňov pred svadbou už s konkrétnym termínom (bez matriky vás však ani v kostole nezosobášia) s dokladmi totožnosti a tam vypísať Žiadosť o uzavretie manželstva.
Odpovedať
Profilova fotka
@demockophoto dakujem pekne za radu,aj som si myslela,že je tomu tak.Kostol už máme zajednaný,len teraz rozmýšľam,že ked máme svadbu v júni 2014,či už treba zájsť na tú matriku už teraz? Aby som to mala z krku :-) ,o jednu strosť menej ;-) . A fotografa nemáme,ale fotografku :-) .Škoda,že ste sa "neobjavil" skôr :-) .Ale aj tak,teraz pozerám,že ste až na druhom konci Slovenska :-| ...
Odpovedať
Profilova fotka
@mirka_st @katulienka33 dakujem kočky ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@lienkavax Myslim, ze to staci tak mesiac pred, ono vlastne len vypisete, ma matrike podpisete a odovzdate FÚ:)
Odpovedať
my sme sli uplne posledny mozny den, v pondelok v tyzdni svadby... vypisali formular tam, podpisali a bolo :) je treba mat so sebou rodne listy a OP, nic ine :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
Profilova fotka
Ja mám momentálne "problém" s farou - svadbu riešim zo zahraničia, priateľ je Čech. Boli sme na fare zajednať dátum sobáša a tam nás viac menej poslali domov s tým, že najprv musíme ísť na matriku, že bez žiadosti z matriky nemá zmysel čokoľvek zapisovať. Máte podobnú skúsenosť? Na to, aby sme mohli ísť na slovenskú matriku potrebuje priateľ potvrdenie o spôsobilosti uzavrieť manželstvo z českej matriky, no toto zároveň nesmie byť v deň sobáša staršie ako tri mesiace, takže sme plánovali toto riešiť až po Novom roku. Som z toho znechutená, pendlujem medzi Spišškou a Brnom ako blbec hore dole a úrady si ma pohadzujú ako horúci zemiak.
Odpovedať
@mika251 ahoj, to som prekvapen tym, co citam - nam nad knaz papiere, ktore treba vypisat a potvrdit na matrike. Termin nam rezervovat hned pri prvej navsteve a potom po skompletizovani vsetkych papierov (krstne listy, potvrdenie o absolvovani nauky, potvrdeny papier z matriky) sme to doniesli na farsky urad a bolo to hotovo... Takze je to asi o pristupe knaza - vysvetlila si knazovi ten aspekt ceskej matriky?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Profilova fotka
Ahojte nevesticky :-) my mame svadbu v piatok a vraj musim ist pytat dekana na nasej fare o povolenie sobasa na piatok. Ma s tym niekto skusenost? A inak nam tiez knaz povedal,ze musim ist NAJPRV na matriku a s papiermi odtial na faru .
Odpovedať
@bambulka0 ahoj so sebou treba mat OP a rodny list, ale treba ho nechat na matrike, ci len ukazat, prepisat z neho veci, neviem ci mam prefotit tieto doklady a overit ci ako?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@haely tusim ze si to prefocovali sami ale ked mas kde prefotit, mozes si usetrit pripadne nervy ak statna sprava nebude mat zvysny papier alebo toner v tlaciarni :)
Odpovedať
Profilova fotka
@haely Ahoj :) rodný list ti vrátia :) ale potrebuješ aj údaje o rodičoch (miesto a dátum narodenia) :) najdlhšie nám trvalo vypísať tú žiadosť ;) a najťažšie bolo vypísať kolónku, aké meno budeme používať po svadbe :-P
Odpovedať
@svetkamisko Ahojky, aj my máme svadbu v piatok a už sme boli za farárom, žiadne povolenie nebolo treba vybaviť, je to normálny deň, ako iný deň v týždni. takže žiadne povolenie netreba, len si zajednať termín v kostole. Asi sa ti poplietlo, ze farár ti povedal : "priniesť potvrdenie o prepustení z farnosti" ale iba v tom prípade ak chcete mať sobáš v inej farnosti než pochádzate.
Odpovedať
@xeenia to ak budem mať teda svadbu v ine farnosti tak si musím pýtať nejaké povolenie od farara?
Odpovedať
pytať si potvrdenie o prepustení z farnosti a krstný list.
Odpovedať
platí to aj vtedy ak nás bude oddávať nas farar ale vo farnosti ženícha?
Odpovedať
Profilova fotka
@xeenia nie nie toto nepovedal. To mi vlastne povedala moja buduca svokra,ktora travi dost casu v kostole. Ale predstav si,ze kolegyna co sa vydava v maji,tiez chcela mat sobas v piatok a farar im nedovolil. Povedal,ze piatok je predsa post a nemozu jest maso a zabavat sa. Tak sa "tesim" na navstevu fary.
Odpovedať
@svetkamisko čože? no akože hned by som menila farára, on mi má rozkazovať kedy sa budem vydávať? no komment.....
Odpovedať
Profilova fotka
@xeenia ja tam pojdem v pohode (aj ked uz tri krat sme boli a nikoho sme nenasli), ale nebudem sa ho pytat o povolenie,ja mu to oznamim a ked sa stane,ze bude vymyslat,mam pripraveny nejaky preslov :-) a ked fakt nedovoli, tak bude svadba civilna,svet sa nezruti
Odpovedať
Profilova fotka
ahojte, my sme tiez mali povodny termin v piatok a knaz (rimskokatolicky) nam povedal, ze to ni e je mozne ako napisala svetkamisko, pretoze ukrizovali jezisa a je post. na sobas v piatok udajne dava povolenie iba biskup a to vynimocne... nechcelo sa mi s nim inatahovat, tak sme si vybrali iny termin - v sobotu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?