Kto sú vlastne družičky?

Profilova fotka
Chcem sa opytat to ako kazda bab ktora mi pride na svadbu a je slobodna sa poklada za druzicku alebo to si iba ja vyberam ze kto druzickou bude? A co vlastne taka druzicka robi? Mam v tom taky dobry chaos. Viem akurat ze moja svedkyna nemoze byt druzicka lebo je uz rozvedena a ma dve deti. Ale zase nevem ci by mi v kostole nemal ist za svedka niekto kto je este slobodny a tak. Mam v tom hlave chaos. Neviete mi poradit resp. vysvetlit ako to vlastne je? Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@ivka86 Pri svedkovi nerozhoduje rodinný stav, družičky majú byť slobodné. ;-) Ja osobne budem mať len prvú družičku (niekde sa to volá aj hlavná družička) a ešte jednu malú družičku - 6-ročnú. Prvá družička bude napr. zdobiť autá, pripínať pierka hosťom, bude mi robiť začepčenie, atď.
Odpovedať
Profilova fotka
ono je to podla mna uplne jedno, zalezi len a len na tebe :) ja mam dohodnuteho bratranca s priatelkou ako osoby na pripinanie pierok, nalievanie a podobne a jednu kamosku, ktora sa bude "starat o mna" - teda pomahat s obliekanim a tak. a je mi uplne jedno, ako si ich kto nazve :) a svedka mam uplne niekoho ineho :)
Odpovedať
Ahoj, tak ohladom svedka je to uuuuplne jedno koho si zvolis. Druzicky su v podste garde nevesty. hlavna druzicka -este kedysi, kym neprisiel osial starejsieho- bola v podstate nieco ako koordinatorka svadby. vacsinou boli slobodne, no dnes sa uz od mnohych zvykov upusta a uz som videla aj vydate druzicky hlavne v zahranici. Hlavna druzicka je asi ten najcestensi post na svadbe. Je to v podstate prava ruka nevesty. Je to nevestina dovernicka/asistentka, ktora by mala organizovat svadbu s nevestou aby vedela co a ako si svadobny par predstavuje aby potom mohla vsetko a vsetkych komandovat podla predstav. Pomaha s vyberom siat pre nevestu, zenicha, druzicky a druzbov, s vyberom menu,alkoholu, oznameni,.....so vsetkym. Hlavna druzicka rozdava ulohy ostatnym druzickam- ktore povodne by mala vybrat ona sama, ulohy ako napr. zdobenie auta, pripinanie pierok, pohostenie hosti,.... Dohliada v podstate na celu svadbu od prveho dna organizacie az po uplny koniec. Organizuje rozlucku so slobodou, pomaha pri obliekani do svad.siat, drzi kyticu a prstienky, pomaha pri prezliekani do popolnociek, cepceni. To iste plati aj pri halvnom druzbovi. Ten ma zas na starosti zenicha a druzbov. Hlavna druzicka a hlavny druzba by mali byt organizacne zohrati. Vela sa uz pisalo, ze druzicky a druzbovia su bratranci a taketo zamestanvanie a rozdavanie uloh znamena, ze si svadbu neuziju lebo musia na vsetko dohliadat a blabla a preto si radesj zaplatia starejsieho... nikde sa vsak nepise ze druzina MUSI byt z rodiny. hlavna druzicka a druzba vobec nemusia byt z rodiny. To by mali byt ludia, na ktorych sa nevesta so zenichom mozu spolahnut. ostatne druzicky a druzbovia uz mozu byt rodina. ved ozdobenie auta alebo rozdavanie kolacov to zas nie je take zatazkavajuce, ci?? Na svadbach kde som bola, boli hlavne druzicky a druzbovia spoluziaci, kamarati a 2x aj dokonca ten isty bratranec,a ten si to uzival plnym duskom, vobec mi nepripadalo, ze by bol ustarosteny s povinnostami.
Odpovedať
Profilova fotka
@ivka86 druzicky si mozete vybrat, zvycajne to byva tak, ze ak mate slobodnu sestru tak ta byva hlavna druzicka, ak nie tak je to vasa najlepsia kamaratka. Je to tradicia z davnej minulosti, kedy zvycajne mali az 10 druziciek aby odohnali zlych duchov ked nevesta sla do kostola a aby ju ochranili pred zlymi silami. Toto uz ale nie je tak pravidlom, teraz je to aj tak, ze maju 4-5 druziciek odetych v rovnakych satach - to prislo zo zapadu, ale opat je to spate s historiou, pretoze aj v minulosti boli oblecene rovnako, dokonca niekedy tak isto ako nevesta, aby si ich neprajnici mohli pomylit :-) A co take druzicky robia? Hlavna druzicka, by mala byt vasou pravou rukou, cize ked treba pomoct pri obliekani, podrzani kytice, mat naradicko so sitim po ruke ak sa nieco necakane na satach rozthrne, mala by pripinat pierka a byt Vam stale napomocna. Ostatne druzicky, sa potom vyuzivaju napriklad na ukazovanie falosnej nevesty pri pytani pravej Nevesty pre Zenicha :-), dalej pri roznych sutaziach, kde treba mladych a slobodnych :-) a potom napriklad este pri odcepcovani. Pekne je mat aj jednu malicku druzicku a pazatko - chlapceka, ktori by sli pred Vami v kostole, nie je to podmienka ak v rodine nie su malicke deticky :-) Ak by ste mali este nejake otazky kludne sa ozvite, rada Vam poradim :-)
Odpovedať
Profilova fotka
ja nebudem mať družičky ani družbu -príde mi to zbytočné. Bude mi pomáhať sestra - je rozvedená , takže aj tak by nemohla byť družičkou..... Inak máme všetky kamarátky vydaté a kamarátov ženatých.
Odpovedať
dobre, ze ste tuto temu zacali, lebo dneska som si prave kladla tuto otazku :) mojou hlavnou druzickou bude zenichova sestra. dalsia druzicka bude mozno moja sesternica. a viac asi nikto...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?