Svadobný obrad v kostole. Treba ho ohlasiť na matrike?

Ahojte ja fakt neviem čo s tym stači to nahlasiť v kostole alebo treba aj na matrike?
Odpovedať
1
2
na matrike
Odpovedať
farar by ti mal dat tlacivo, ktore vyplnis a zanesies spolu s nastavajucim na matriku, kde ho podpisete a potvrdia ho a to potom ho zanesies spat na faru...(to tlacivo maju aj v sefte)
Odpovedať
Profilova fotka
my sme isli najskor na faru dojednat termin sobasu, potom sme isli na matriku, kde nam dali aj vypisali zapisnicu o sobasi a tiez nam dali tlacivo,kde sa vypisuju udaje o svedkoch. Toto tlacivo a zapisnicu sme potom odovzdali na fare. A bolo hotovo ;-)
Odpovedať
fara - matrika - fara
Odpovedať
Profilova fotka
jerryjanka, naskor musiste ist obaja na matriku-spolu s dokladmi. tam ti vypisu ziadost o uzavretie manzelstva a pojdes s tym na faru. ak ste obaja krsteny na tej fare, kde budete mat sobas, netreba nic viac. ak nie, musis spolu so ziadostou priniest aj vypisy z knihy krstov
Odpovedať
Profilova fotka
a nezabudnite si na matriku doniest rodne listy a obcianske preukazy
Odpovedať
Ahoj. My sme boli najprv na fare zistiť kedy sú voľné dátumy, vybrali sme si a farár nás predbežne zapísal na nami vybraný termín. Potom sme šli na matriku, tam nám dali tlačivo, vypísali sme ho, predložili občianske a rodné listy, matrikárka nám potvrdila a zaniesli na faru. Po sobáši fara späť na matriku posiela potvrdené tlačivo, že ste uzavreli manželstvo a na matrike vám vydajú aj sobášny list.
Odpovedať
Profilova fotka
Ak mate vysokoskolske vzdelanie, tak na matriku treba aj VS diplom. My sme absolvovali postup presne tak, ako pise pralinka, akurat sobasny list este nemame :-)
Odpovedať
Profilova fotka
presne ako pise pralinka,len s tym rozdielom,ze do kostola sme to neniesli my,ale pan fararko si pre to chodi sam.... :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
Profilova fotka
no dobre, ak som spravne pochopila, fara, vyber terminu a potom matrika. a co ked mam snubenca z opacneho konca republiky a pocas tyzdna nemame moznost ist na matriku? faru nie je problem, ta sa da aj cez vikend,ale na matriku ked som spravne pochopila, obaja s rodnymi listami a obcianskym... nestaci, ked tam pojdem len ja?
Odpovedať
Profilova fotka
@angieska nestačí..lebo to tam musíte obaja podpísať.
Odpovedať
@angieska Skus sa dohodnut s marikarkou... My mame podobny problem - nemame kedy ist na matriku, kedze nezijeme na slovensku. A tak na matrike bola moja mama, vysvetlila situaciu a povedali jej, ze musi priniest nase rodne listy a prefotene obcianske preukazy a potom jej vydaju ziadost o uzavretie manzelsva, ktoru nam posle na podpis.... Tak dufam, ze to dopadne dobre... ;-) ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@beronsche hm...no tak to by sa dalo nejak, keby mi to dali na vikend domov, on to podpise a ja tam pridem...dakujem, skusim to, ked sa podari dostat na faru a tam termin vybavit:)
Odpovedať
Profilova fotka
@angieska ahoj, domov ti to nedaju, musite to obaja podpisat pred matrikarkou..my sme tlaivo vypisovali na chodbe matriky a aj podpisli a museli sme potom vypisovat znova a podpisat pred matrikarkou
Odpovedať
Profilova fotka
@deaneira a to sme akoze v stredoveku, dke sa mozu brat len ludia z okolia alebo potom este nezamestnani, ktori maju moznost prist kedykolvek? pripada mi dost nezmyselne brat dovolenku kvoli jednemu podpisu a trepat sa cez cele slovensko preto....
Odpovedať
Profilova fotka
ahojte, mam svadbu 11.6.2011 a kedy je najlepsie si vybavit tieto veci? niekde som sa docitala, ze tieto dokumenty nesmu byt starsie ako 3 mesiace.... ja by som si to najradsej uz teraz vsetko obehala :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@angieska navrhujem napsat priamo na Vasu matriku aky mate problem a mozno je mozny nejaky kompromis :-)
Odpovedať
Ahojte, tak aj ja mám už za sebou matriku pred cirkevným sobášom a vôbec som netušila,že sa také niečo robí,nám to oznámil náš kňaz. S priatelom sme tam tiež museli ísť len v čase jeho volna a keď som bola rada,že to máme za sebou, zistila som,že ak máme dcéru, musím doniesť ešte aj jej rodný list, ktorý som akosi nepredpokladala,že budem potrebovať, tak zajtra idem znova.. :(( takže pokial máte dieťa rovnako ako my, nezabudnite aj jeho rodný list :))
Odpovedať
Profilova fotka
ja ešte dodám, že ak je jeden z manželov rozvedený, tak treba aj právoplatný rozsudok o rozvode, prípadne ak je vdovec/vdova, tak úmrtný list. A ako písala @majcik ak chcete mať tituly na sobášnom liste, tak aj diplomy :-)
Odpovedať
tak to už je nejaký stoh papierov :)) ale určite je dobré to takto oznámiť dopredu, aby tam človek nemusel chodiť stokrát :/
Odpovedať
ahojte ja som sa bola pre istotu spytat aj na matrike a zevraj musime vypisat papiere a tie dat knazovi ze mame povolenie na sobas,,,,tiez neviem teda ako to je aj mna by to zujimalo
Odpovedať
Profilova fotka
@nikuska1987 a čo teda nevieš, keď ti to tak povedali aj na matrike? :-N
Odpovedať
ako to presne je aby nedoslo k chaosu.najprv treba ist na matriku povrdit papiere a potom ich dat knazovi a ten nam zapise termin ci jako a ake doklady treba obciansky, diplom a co este?? aj rodny list?,,,lebo sa mi nechce pendlovat medzi matrikou a knazom
Odpovedať
@nikuska1987 ahoj, potrebujes vypisat ziadost na uzavretie manzelstva a urcite aj rodny list pre potvrdenie je potrebny...
Odpovedať
Profilova fotka
uvedomte si, načo je tá matrika.. matričný úrad o vás vedie informácie, či ste slobodná, vydatá, rozvedená, vdova, či máte deti, koľko, kde máte trvalého bydlisko.. Matrika musí dať povolenie na sobáš, inak by ste nemali istotu, že váš vyvolený nemá niekde inde druhú manželku :-) a keďže bigamia u nás nie je povolená, jediná možná kontrola je takáto ;-) Na fare toto neevidujú. @nikuska1987 môžeš zájsť za farárom ohľadom termínu, potom matrika a tam: vyplniť žiadosť (dáva sa na matrike), doniesť rodné listy, občiansky, diplomy, prípadné rodné listy detí, prípadný rozsudok o rozvode, prípadný úmrtný list (predošlého manžela) :-) A s povolením znova za farárom, niekde to matrika posiela, niekde si preto chodí farár, to ti povedia.
Odpovedať
ahojte dievcata... v kostole, resp. na fare vypisujete zapisnicu o uzatvoreni manzelstva, knaz od vas bude pytat este birmovne listy, o krstnych si niesom ista...no a povinnostou knaza je poslat vsetky potrebne papiere na matriku... potom si uz len vydzvihnete z matriky sobasny list pre uznanie vsetkych dokladov...dufam, ze si to dobre pamätam a nic som nepoplietla... :)
Odpovedať
Profilova fotka
Bajka1 má pravdu. Na matrike sa spisuje žiadosť - treba OP+rodný list. Tú žiadosť potom berieš kňazovi + mu dávaš prefotené OP preukazy svedkov. Aspoň my sme tak mali.
Odpovedať
Profilova fotka
@alikaxx p3tra11 nepoplietla si. Predbehla si ma s odpoveďou, ale bolo to tak :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Najskôr sme si vybavili termín na fare, kde nám farár povedal, že máme ísť na matriku, tam treba rodný list a občianske preukazy, spíše sa "svetská zápisnica", s ktorou sa zas ide na faru. No a na fare sa zas urobí cirkevná zápisnica. My sme boli vybavovať ešte list otcovstva pre naše nenarodené dieťa, ktoré sa ale ešte narodí pred svadbou, dostali sme ten list otcovstva, ale ako vidím z predošlých odpovedí, tak na matriku nám bude treba aj rodný list bábätka, keď už bude narodené... Mali by na toto vydať príručku aj s časmi, aké sú potrebné, lebo niektoré listiny nesmú byť staršie ako tri mesiace :-)
Odpovedať
@p3tra11 od nas knaz ziada len krstne listy
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?