Ahojte, so snúbencom máme pre mňa trochu komplikovanú situáciu, nakoľko nechcem mať klasickú slovenskú svadbu s kňazom a v kostole. Snúbenec je veriaci a on chce pravý opak, no je otvorený aj možnosti, že obrad by bol na záhrade s kňazom, namiesto kostola. Samozrejme, ak takého niekoho nájdem a bude ochotný prísť nás oddať mimo kostola. Kamarátova známa, ktorá toto tiež riešila hovorila, že ich kňaz nechcel oddať už len preto, že spolu bývali, nie to ešte v záhrade, že ak ich má oddať, tak pred bohom, t.j, v kostole a nikde inde. Neriešila niektorá z vás podobnú situáciu? Najlepšie ak ste z Novohradu al. Podpoľania, ak poznáte kňaza, ktorý by na toto pristúpil. Taktiež neviem ako je to okolo farnosti, či nás musí oddať niekto z mojej alebo snúbencovej farnosti alebo je to jedno? Ďakujem za všetky rady, postrehy atď. 🙂
@monifoxx_ my sme síce mali svadbu v kostole ale pýtali sme sa presne na toto kňaza a povedal nám nasledovné. Aby sa mohli snúbenci vziať mimo kostola, tak kňaz musí poslať žiadosť resp. Nejakú výnimku a tam rozhodnú či to povolia. Nám povedal, že málokedy niečo takéto povolia. Že keď je niekto kresťan, tak to ma význam len v kostole. Ale viem o prípadoch, kedy to povolili. Co sa týka farnosti, môžete sa zobrať v akejkoľvek farnosti, ale musíte od farára vo svojej farnosti doniesť povolenie(stačí z jednej farnosti, ak patríte náhodou každý do inej) .
hmmm na jednu stranu to veru ava zmysel. ako krestanska svadba by mala byt v kostole, no zas na druhej strane si myslim, ze celkovo je doba proste ina a mozno by nebolo zle aj v takychto veciach trocha povolit
My sme tiež chceli pôvodne svadbu vonku, s farárom, ale dostalo sa mi informácie, že to nejde len tak. Vraj teda cirkevný obrad môže byť vonku, ale na svätom mieste, čiže ak fara má nejaku vonkajšiu "kaplnku" či oltár. Ale hocikde vonku u vás v záhrade cirkevný nemôže byť. Áno, občas povolia výnimky, ale dá to trošku stresu vybaviť a počkať na schválenie od biskupa či dišpenz dostanete alebo nie. My sme ho riešili na to, aby som sa ja ako katolícka mohla vydávať v evanjelickom kostole a evanjelickým farárom a pritom by sobáš uzná aj katolícka cirkev. Trvalo to dva rozhovory s farárom a vysvetľovanie, prečo to tak chceme. 😄 Nakoniec ale sme povolenie od biskupa dostali 🙂
niektori maju svoje zasady, cez ktore proste nejdu a nic ich v opaku nejak nepresdveci, no podla mna je fajn, ked su ochotni povolita j taketo nieco. doba je ina volnejsia a je super vidiet, ze aj oni vedia co to povolit
@klariena ano. vsetko zalezi od knaza, ako je otvoreny k takymto moznostiam. no podla mna by v tom nejaky problem nemal byt ani z nabozenskeho hladiska