Druhá svadba - ako ste oznámili, že ste rozvedené?

Profilova fotka
Nevesticky. Poradte prosim. Situacia je taka, ze som sa vydavala ked som bola mladsia. Po 4rokoch sme sa vzali, po roku rozvadzali. Problem bol alkohol a agresivita. Cele zle. Deticky sme "chvalabohu" nemali. Teraz mam 1,5rocny vztah. Planujeme svadbu, snubenec od zaciatku vie, ze som rozvedena. Je s tym vysporiadany a nevidi v tom ziaden problem. S jeho rodicmi mam skvely vztah, su to uzasni ludia a velmi si vychadzame. Avsak, akosi sme nikdy nenasli ten spravny cas im povedat, ze som uz vydata bola. Su celkom krestansky zalozeni. Svadba je o 4mes a uz im to chceme povedat. Svadba bude v kostole, prva bola uradna. Ako to povedat co najsetrnejsie? Ako by ste to vy oznamili? Az ma z tej predstavy boli zaludok :((( dakujem
Odpovedať
@28ivka a musíš im to hovoriť? Pokiaľ je muž stym v poriadku, oni sú veriaci a svadba bude v kostole. Tak ja si myslím že nie je dôvod mi to vlastne hovoriť... ešte aby si potom neľutovala že si vlastne niečo hovorila a "odsúdila" ťa ... nedajboze zacnu synovi hovoriť že si to ma ešte poriadne rozmyslieť. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj. Tvoja prvá skúsenosť s manželstvom ma samozrejme veľmi mrzí, to sa žiaľ tiež stáva. Ale Ty máš tú výhodu, že prvá svadba bola len úradná a teraz môžeš mať cirkevnú, čiže budete žiť "na poriadku" a tá prvá svadba sa pred Bohom "ani nerátala", takže nerobila som z toho tragédiu. Rodičom by som to normálne povedala tak, ako to je, že skrátka si mala smolu a nevyšlo to, našťastie v kostole sa sobášiť môžeš, takže budete žiť s Božím požehnaním. Horšie by to bolo vtedy, ak by si už mala svadbu v kostole a teraz by bola možná len úradná alebo by sa musela riešiť anulácia manželstva, čo nie je také jednoduché vybaviť, niekedy to ani nie je možné. Držím palce, isto to dobre dopadne :-)
Odpovedať
Profilova fotka
a ja osobne by som im to určite povedala, aby sa to nedozvedeli od niekoho iného. To by bolo pre nich (možno) nepríjemné prekvapenie, takže radšej nech to vedia od vás mladých.
Odpovedať
Profilova fotka
Urcite im to povedat chceme. Skor ci neskor by sa to dozvedeli (prinajhorsom na samotnej svadbe) co by nam urcite neodpustili nikdy. Ak by aj zacali mojho presviedcat, ze si to ma rozmysliet, tak by si to isto nerozmyslel.... aj ked dufam, ze nezacnu :( preto sme im to nepovedali hned. Chcela som, aby ma spoznali, aby si nezaskatulkovali hned od zaciatku.... a teraz zas nocna mora z toho, ze zmenia nazor na to, ze tvrdia, ze ja som uz vlastne ich ... cas uz nevratim, ale budem sa modlit, ze to pochopia. Myslite, ze by mohol mat farar problem s oddanim? Este aj to, ze ja som riadny evanjelik s krstom aj evanjelickou konfirmaciou. Oni katolici. Moze odmietnut zosobasit? Podotykam, ze jeho rodicia maju s fararom velmi priatelsky vztah. Na prasky som z toho celeho. Dakujem za mile slova. Velmi ich teraz potrebujem.
Odpovedať
@28ivka nebude to problém ja som na tom tak isto ja evanielicka zo všetkým čo ku tomu patrí, snubenec je katolík silné veriaci a farár(katolicky) nám povedal že v tom nevidí žiadny problém. Že čo sa týka dišpenzu vždy prišla pozitívna odpoveď. Aspoň z mojej skúseností ti to môžem povedať :-)
Odpovedať
@28ivka a ak naráža na to že už si sa vydávala tiež by to nemal byť problém lebo ako už písala @beatricek tak pred Bohom sa takýto zväzok "neráta".
Odpovedať
@28ivka odmietnúť ťa neodmietne, ale môže ti dať milión podmienok. My máme z toho dôvodu svadbu v evanjelickom kostole, lebo ja ako evanjelička odmietam podpísať nejaký prísľub o viere budúcich detí a odmietam tiež chodiť na náuky, prípravy a podobne (radšej si vezmem hypo na 30 rokov ako podpísať katolíckemu farárovi, že deti budú vychovádané v katolíckej viere -a to naozaj nie som fanatická evanjelička, chodím do kostola 2-3x za rok ). Dišpenz nám nejak veľmi situáciu nerieši, nakoľko ja teda nechcem nič podpísať a čakať neviem koľko či bude alebo nebude schválený. Náš farár nemá žiaden problém s vierou môjho priateľa, nevyžaduje od neho nič - žiaden podpis, náuku, prekrstenie a podobne.
Odpovedať
Pozri, nemusis im to hovorit. Nakoniec, s tebou bude zit tvoj muz, tak ked on je s tym v pohode, nevidim problem. Podla mna dnes je to uz normalne ze ludia sa beru aj viackrat. Aspon ja by som s tym bola v pohode, niektore veci si clovek v zivote nevybera.
Odpovedať
Profilova fotka
No tak sme to oznamili....popravde som si chystala silnu rec a ked prislo k tomu, tak len gudza v krku a nic . Nevedela som, ako zacat. Ako sa vykoktat. Chvalabohu sa toho nezlakol moj, vsetko im povedal. Prebral iniciativu a nenechal ma v stichu..... chvilu bolo ticho a potom sa zacalo riesit, ze sak aj tak moze byt svadba v kostole. Spravili sme si drink, predychali a otec lepsie, mama este potrebuje chvilku cas, ale to prejde. Vraj sme im to mali povedat hned. Nuz, zijeme a svadba bude. Zatial ziadne odhovaracky neboli :)
Odpovedať
Profilova fotka
@28ivka no vidíš, tak to celkom dobre dopadlo :-) dobre ste spravili, že ste im to povedali a tebe sa tiež určite uľavilo.
Odpovedať
Co sa tyka svadby v kostole je dolezite co bol tvoj prvy manzel, ak bol nepokrsteny alebo evanjelik, tak sa nemozes vydavat v kostole, lebo toto prve manzelstvo je podla Katolickej cirkvi platne, ak bol katolik, tak sa v kostole vydavat mozes. Mala by si to cim skor povedat aj fararovi, aby neboli ybytocne stresy pred svadbou. Ak by tvoj prvy manzel bol nepokrsteny, tak je mozne, aby Vam Svaty otec udelil dispenz, ale trva to dlho popripade by bolo potrebne preskumat toto manzelstvo pred cirkevnym tribunalom, ci bolo uzatvorene platne. Nechcem ta zbytocne stresovat, ale nie je to tak, ze svadba na urade je automaticky neplatna pred Katolickou cirkvou.
Odpovedať
Profilova fotka
@veronicka je to prosim overene, ze ak bol aj on evanjelik, tak nieje ziadna sanca na obrad v kat.kostole? :( boli sme obaja evanjelici - obrad civilny. Ziadna vynimka neexistuje, ked neboli deti?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@28ivka muselo by sa to prve manzelstvo preskumat cirkevnym sudom a ak sa vyhlasi za neplatne, potom by ste sa mohli zobrat v kostole. Co sa tyka deti, ak co i len jeden z vas vstupoval do manzelstva s tym, ze deti mat vobec nechce, tak je to dovod na neplatnost. Ale treba to preskumat procesom neplatnosti. Chodte sa porozpravat s fararom, co Vas ma sobasit a povedzte mu to. Popripade sa obratte na cirkevny tribunal, ma ho kazda dieceza, alebo na nejakeho cirkevneho pravnika, ktory Vam poradi co dalej. Je mi to luto :(.
Odpovedať
@zajo123 mimo temu. Ja tomu naozaj nerozumiem ale co maju evanjelici proti katolikom? Citam a pocuvam to z kazdej strany :-) pride mi to troska divne
Odpovedať
Profilova fotka
@veronicka niezeby sme vstupovali do manzelstva s tym, ze jeden ci druhy necce dieta. Ale nemali sme. Take pripadne skumanie cirk.sudom bude trvat asi dlho, s neurcitym zaverom. Kazdopadne aj tak nerozumiem, ako by mohla cirkev anulovat civilny sobas? Ved od toho je pravoplatny rozsudok. Uz vsak na to zacinam mat asi nervy a nechame to na civilny. Ak ma cirkev dost krestanov a neriesi, ze preco bolo prve manzelstvo rozvedene.... a preto ja uz nemam narok na to, aby sme mali svadbu v kostole, tak dakujem, do takej cirkvi asi nemam uz ani zaujem patrit :-S
Odpovedať
@28ivka podla mna je to kravina 🙂 civilny sobas je mimo toto vsetko a pokial ty ako evanjelicka budes suhlasit ze budete vychovavat deti v krestanskej viere tak nie je najmensi problem vas zosobasit. Zbytocna panika si myslim. A vsetko veeeeeeelmi zavisi aj od knaza tak by som sa skusila opytat este nejakeho ineho keby mal vas problem :)
Odpovedať
Profilova fotka
@sissusik vraj ev.cirkev uznava aj manzelstvo dvoch evanjelikov riadne, ak je aj civilne :( katolici nie.... co mi pride zvlastne, ano, slub je slub. Nebol vsak pred Bohom. Aj ja som zostala velmi zaskocena. Zajtra ma dekan zistovat :( ani jeden z nas nikdy nemal cirkevny obrad... obaja sme krestania a aj tak je to mega problem :(
Odpovedať
@28ivka sak prave ze katolici neuznavaju civilny sobas je to bod k dobru pre teba🙂:) ide tam o tu prisahu a ty si pred Bohom este neprisahala. Vtedy sa musi preverovat sobas cirkevnym sudom atd... keby prisaha bola a bolo by ho treba anulovat :) Vravim neboj sa! Nevesaj hlavu! Doteraz nikto nikde nemal problem ked sa civilne sobasil aby sa nemohol potom zosobasit v kostole pokial je jeden z paru katolik a druhy slubi to ze bude vychovavat deti v tej viere. Ak mas stresy odporucam ist zajtra niekam mimo fary kde sa budete sobasit do kostola ked bude omsa a kde bude iny knaz a nie ten vas, pockat si na neho po omsi a skusit sa ho spytat. Pre tvoj pokoj v dusi... Ale ako hovorim ak slubis tu vychovu bude to ok :) Hlavu hore!
Odpovedať
@sissusik :-D co maju evanjelici proti katolikom?? Pytas sa to osoby, ktora bola 9 rokov sikanovana kvoli viere na skole. Skola nebola schopna to riesit a tak som musela sediet aj na evanjelickom aj katolickom nabozenstve, kde sa na mne vyvrsovala este aj katechetka. Takze sa skus spytat niekde ine, ale ja som sa zatial stretla skor a nenavistou katolikov voci evanjelikom. A mimochodom, velka cast mojej rodiny su katolici, aj moja mama a aj moj nastavajuci. Takze skus tuto otazku adresovat inym smerom a nie na mna.
Odpovedať
@zajo123 ja sa len pytam na margo toho ked si povedala ze odmietas nauky priprqvy atd.. len mi to neslo do hlavy. Ze vlastne co proti tomu mas... ale mna to zaujimalo len zo zvedavosti :) ja som nikdy nic proti evanjelikom nemala, praveze som to pocula naopak :) starka mojej kolegyne by sa radseej dala upalit ako vstupit do katolickeho kostola. Nerozumiem tomu, ved sme si tym zakladom ktory ta viera ma blizky a aj tak hlavna myslienka vsetkeho je LASKA :) Prepac ak ta otazka bola osobna naozaj som len si to chcela ozrejmit
Odpovedať
@sissusik nauky a vsetko odmietam preto, ze mi t9 je neprijemne, proti srsti. Nemoze ma poucat o manzelstve clovek, ktory zenaty nie je a nikdy nebol. Nemoze ma niekto vydierat tym, ze nas nezosobasi, ak nauku neabsolvujeme alebo ak nepodpisem, ze budem suhlasit s katolickou vierou nasich buducich deti. Toto mi vadi, tato diktatura, s ktorou som sa teda u evanjelikov nestretla. Nas farar prijal ako moju mamu katolicku tak aj mojho priatela katolika uplne v pohode, priatelsky. Mna musel priatel u katolickehp zapriet, aby sa mohol stat krstnym otcom svojho synovca. Tak potom kde je ta laska, ked je manzelstvo podmienene nejakymi podpismi a naukami. Aku mam.zaruku, ze ked toyo absolvujem bude to manzelstvo kvalitnejsie ako ked to neabsolvujem? Dalsia vec je, ze svojej viery by som sa z urcitych dovodov, ktore tu nemienim pisat, nechcela vzdat. Nie som fanaticka a do kostola chodim 2x do roka, ale mam svoje zasady.
Odpovedať
Profilova fotka
@sissusik bodaj by to bola pravda.... len ide o to, ze ak su dvaja katolici civilne a rozvedu sa, to je pre katolikov ok... (lebo pre nich je toto manzelstvo neplatne). Pokial sa vsak vezmu civilne dvaja evanjelici a rozvedu sa.... a nasledne sa chce jeden z nich vziat s katolikom v katolickom, tak z toho robia problem. Kedze pred evan.cirkvou je toto manzelstvo rovnako platne ako pred Bohom (aj ked je len jeden a tieto primitivne pravidla vymysleli ludia) a to katolici potom respektuju. Ano, aj mne sa nad tym rozum zastavuje. Asi to tak ma byt... lasku a vernost sa da slubit si aj inym sposobom. Ak nemozem byt v cirkvi ako riadny krestan, pretoze som odisla z velmi zleho vztahu....tak potom budeme musiet zit mimo sviatosti manzelskej a riadit sa len civilnymi zakonmi.
Odpovedať
@zajo123 zvláštne zmýšlanie ale neberiem ti tvoj názor, vyjadruješ sa ako keby katollci boli fanaticky islamisti :D To s tými náukami ma mrzí že máš taký názor, ale my teda ideme absolvovať náuku predmanželskú kde teda nebude poúčať žiaden kňaz ale manželské páry a zvyčajne to tak funguje všade :) od kňaza by to aj mne prišlo zvláštne..ale zase on si počas života v spovedelnici vypočuje neskutočné množstvo životných osudov :) Nemáš vôbec žiadnu záruku kvalitnejšieho manželstva, všetko je o ľudoch, presne o tých dvoch ktorí sa berú a je jedno či sú evanjelici, katolici, alebo neveriaci. Neveriaci môže mať 100 x viac hodnotnejšie manželstvo ako katolík či evanjelik. Jednoducho každá viera má nejaké pravidlá. Myslím že aj tymi pravidlami dúfaju že pomôžu dať dobry zaklad do manželstva :) ťažko povvedať neviem, idem to ešte len absolvovať. Ja ani nechcem aby si sa svojej viery vzdávala ;) .. len mi prídu zvláštne tak zásadné názory ked do kostola chodíš máličko. Náboženstvá a politika sú nevyčerpateľná téma na diskusie a aj na hádky :) a toto vyvolávať nechcem, mňa len zaujímalo že prečo toľko zloby je medzi tymito dvoma svetmi :) diky za objasnenie ako to d´berieš ty :)
Odpovedať
@28ivka Hm.... to máš pravdu Boh je len jeden a myslím si že ľudia toho dodžubkali tymi pravidlami viac ako by bolo treba :) budem ti držať palce, uvidíš ako to dopadne ale myslím si že to nebude také čierne ako to vyzerá :) vravím, skús sa spýtať aj na inej fare.... nie je kňaz ako kňaz a toto mňa hnevá ale na niečo je to aj dobré niekedy :) to čo pre teba neurobí jeden, dokáže bez mihnutia oka spraviť druhý a nerieši to.... prinajhoršom by ste sa zobrali v inom kostole.
Odpovedať
@sissusik absolutne nemas sajnu, ake dovody na toto mam. Ani tie manzelske pary nemaju tak stastne manzelstva, aby ti mohli robit prednasky. Poznam dva manzelske pary, ktore chodia prednasat na tieto akcie a naozaj nie su na tom tak, aby mi mohli byt vzorom. Myslim, ze na to aby som verila nepotrebujem chodit kazdy tyzden do kostola. Tak isto ako na vstup do manzelstva nepotrebujem predmanzelsku pripravu. Nevidis do nasho zivota, preto nemas najmensie pravo mi tu robit prednasky o tom, aka fantasticka je katolicka viera. Keby to tak bolo, som teraz katolicka aj ja.
Odpovedať
@zajo123 no prepac, ja ti nerobim ziadne prednasky... akoze toto ma dost mrzi, ja som ta posledna ktora by niekomu davala rozumy. Mna to len zaujalo preco to funguje tak evanjelici versus katolici. Vobec na teba neutocim ani som nemala v plane sa ta nejak dotknut a ani ta sudit. Ja netvrdim o ziadnej viere ze je fantasticka. Ja jednoducho len verim v Boha a ten je jeden pre vsetkych a chcem byt dobry clovek. Mrzi ma ze si si to zobrala tak osobne ja som si chcela len nezavazne a vseobecne nieco objasnit. A absolutne nic zle som nenapisala v svojich spravach tak nerozumiem preco takto reagujes... prepac mi teda
Odpovedať
@sissusik no ani si to neuvedomuješ, ale z tvojich správ mi vychádzalo iba to, že sa snažíš ma o niečom presviedčať keď navyše ani nevieš aké mám dôvody a skúsenosti na to, prečo som sa rozhodla tak, ako som sa rozhodla. Ja tiež v boha verím a snažím sa byť dobrým človekom, ale sú to dve rozdielne veci. Môžeš byť silne veriaca a zároveň zákerná mrcha a môžeš byť ateista a zároveň dobrý človek, ktorý pomáha ľuďom. Dobro sa vierou nemeria. Mne najviac v živote ublížili ľudia, ktorí nechýbali na žiadnej omši a pomohli mi ľudia, ktorí sa k žiadnej viere ani nehlásili. Mňa by len zaujímala štatistika, koľko párov by dobrovoľne podstúpilo tú predmanželskú prípravu, ktorú sme spomínali vyššie, keby to nebolo povinné a nezáviselo od toho, či ich farár zosobáši alebo nie.
Odpovedať
@28ivka super, ze ste im to povedali a ze to zobrali vcelku fajn. Drzim palce, nech vam svadba dobre dopadne a tebe prajem, aby toto manzelstvo uz vydrzalo a aby si bola stastna!
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?