Potvrdenie pre farára v mieste trvalého bydliska od iného farára

Farar v mieste mojho trvaleho bydliska od nas ziada potvrdenie od ineho knaza (z ineho regionu) o tom, ze nas moze sobasit. Uprimne takato poziadavka ma zaskocila (co za byrokracia), kedze v mieste sobasa som absolvovala vsetky sviatosti a az do vysokej skoly som tam zila. Nutnost potvrdenia odovodnuje tym, ze kedze pracujem v inom regione, tak patrim uz tam (bez ohladu na trvale bydlisko), a ze si mam zajst v mieste kde pracujem za knazom, nech mi potvrdi, ze patrim tam, a ze ma mozu sobasit v mieste mojho trvaleho bydliska. Zazili ste nieco podobne? Ako ste to riesili? Normalne mam chut zmenit miesto svadby kvoli takemu fararovi..
Odpovedať
presne toto riesim aj ja a farar, ktory mi ma dat to potvrdenie povedal, ze o niecom takom este nepocul :) ale ze mi ho da :) ako ja som tiez zostala v soku ked mi to farar v mieste trvaleho bydliska povedal, ale tak co narobime :) staci ked zavolas fararovi v meste kde teraz zijes a dohodni sa s nim :) alebo chod za nim osobne :) nie je to ziadny problem :) len kvoli tomu nemen miesto svadby :) nie si v tom sama :)
Odpovedať
@weronika171717 @zubrie vola sa to ,,Licencia k sobasu ´´ je to taka formalitka, niektori knazi robia ztoho velku vec (v mojom pripade) ten formular maju farari u seba :)
Odpovedať
No ale dievcence, popravde, mala som slzy na krajicku, ked mi ten farar u nas doma povedal, ze ja vlastne nepatrim tam.. preto musim ist ze nejakym inym knazom (ktoreho ani nepoznam) aby mi dal potvrdenie..
Odpovedať
Profilova fotka
@zubrie to som este nepocula, my s manzelom zijeme uz dlhsie mimo SR a aj nas farar o tom vedel a zaroven aj na nauky sme chodili tu v CR a nemal ziaden problem ani nic nechcel. Akurat samozrejme potvrdenie, ze sme absolvovali nauky. Uz nevedia co by este vymysleli. Ked mas niekde trvale bydlisko, tak tam aj patris, je predsa jedno kde pracujes. To by si mali niektori potom zhanat potvrdenia v Anglicku, Rakusku a neviem kde este. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@meduzka18 @zubrie Ja teraz musím riešiť povolenie na sobáš z Írska, lebo tu žijeme už skoro 5 rokov a na fare na Slovensku mi povedali, že keď niekde žijeme viac ako 3 mesiace, že už do tej novej farnosti patríme. A slovenská fara potrebuje od írskej fary povolenie, že sa môžeme vziať na Slovensku.
Odpovedať
ako ono to je dost cudne, ale co s tym narobime :( @zubrie to ti verim, ze si mala slzy na krajicku, ale neboj to vybavis :) skus si najst na internete cislo na farar od ktoreho mas mat tu licenciu k sobasu a zavolaj mu urcite s tym nebude mat problem :) ja som to tak urobila vysvetlila co vlastne chcem a je to vybavene :)
Odpovedať
Profilova fotka
@sasenah tak ono asi zavisi aj od daneho knaza. Niektori to vyzaduju a niektori nie. My sme nastastie nemali take starosti, aj ked nas knaz na SK bol dost taky zasadovy a trosku som mala obavy, ale prebehlo to perfektne. Ale tak ide len o jeden papier navyse, to nieje nic hrozne. :-)
Odpovedať
baby dakujem za mile slova :))
Odpovedať
Profilova fotka
@meduzka18 tak aspoň ty si mala šťastie :) Máš pravdu, že záleží aj od kňaza, moja sestra sa vydávala pred 2 rokmi ale v inej farnosti, než sa budem ja a nič také nepotrebovala, a tiež žije dlhodobo v zahraničí.
Odpovedať
Profilova fotka
@zubrie aspoň vidíš, že v tom nie si sama :)
Odpovedať
Profilova fotka
@zubrie Zdravim Vas, nie je na vine farar - kona len to, co mu prikazuje Kodex kanonickeho prava. Podla neho sa totiz trvale (a prechodne) bydlisko "farnika" vobec nemusi zhodovat s tym, co mate na obcianke. Uz trojmesacnym pobytom v inej farnosti ziskavate prechodny "farsky" pobyt tam a spadate pod tamojsiu farnost a farara.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?