Predsvadobná náuka. O čom to bude?

Profilova fotka
chcem sa opýtať aké s tým máte skúsenosti, nejaké zájimavosti, čo sa tam preberá a tak.... zajtra chceme ísť za kňazom a vôbec neviem o čom to tam bude.... :-|
Odpovedať
1
2
6
Profilova fotka
AHoj, my ideme zajtra posledny krat ;-) Celkovo sme absolvovali 4 sedenia, 2 x s kaplanom, 1 x so psychologom a 1 x s lekarom o planovanom rodicovstve. Je to v pohode. Prednasky su o manzelskom zivote, kto je hlava rodiny :-D ako maju byt partneri rovnocenni a tak... Vela stastia :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Dakujem.... my to asi až tak zložité mať nebudeme... predpokladám že všetko nám vysvetlí náš kňaz.... len dúfam že nás nebude niečo skúšať z náboženstva a tak lebo aj také som počula ]-(
Odpovedať
Profilova fotka
ahoj, my sme mali zatial dve sedenia, chodime tam sami dvaja, spociatku som sa troska bala, ze nas bude skusat, ale nastiastie to tak nebolo... dokonca sa ma ani nepytal, kedy som bola naposledy na spovedi, ani ci pravidelne chodim do kostola... je to skor jeho monolog, zatial nam rozpraval o sviatostiach a prikazaniach... akurat skoda, ze je len kaplan, takze ho pravdepodobne prelozia coskoro niekam inde a nebude s nami moct dokoncit pripravu :(
Odpovedať
ahoj, my chodime len fararovi, zatial sme boli 5 krat a minimalne 1 krat este pojdeme. Presne tak ako pise triss, je to jeho monolog.. jedine, co sa nas vzdy opyta, ze kedy sme si naposledy povedali, ze sa lubime.. :-) nam rozpraval na zaciatku o viere, o sviatostiach, neskor presiel na kazdodenny zivot v manzelstve, ako sa mame k sebe spravat..atd.. celkom zaujimave.. a nic coho by si sa mohla bat.. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
ja sa na to celkom tesim, my zacneme chodit zrejme od aprila,leboe leto chceme mat volne,takze aby sme to dovtedy stihli.my to mame trochu inak, mame 3 x s knazom, o sviatostiach, o viere a tak, to budeme mat s nasim fararom sami, ked sa s nim dohodneme,nemame presne urceny cas. a este su dalsie 3 - so psychologom, s lekarom a s manzelmi. a este nam nas knaz, co nas bude sobasit da take individualne nauky na sebapoznavanie, aby sme sa navzajom lepsie spoznali a tak.takze sa celkom tesim.
Odpovedať
Ja ešte ani netuším... Musím ísť tam ešte niečo zaniesť, tak sa ho spýtam.. ale myslím,že u nás sa to robí tak, že sa zíde viac párov.. takže viem o pár kamarátkach, čo sa budú vydávať v septembri a tak dúfam, že bude aspoň sranda :-)
Odpovedať
u nás sú štyri stretnutia a sestra so švagrom hovorili, že to bolo celkom zaujímavé a boli tam viacerí. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
ahoj kočky, my budeme mať asi najmenej poučení, máme len 1 skutočné poučenie (v polovici apríla) a potom sa stretneme ešteraz v týždni svadby a bude to akási skúška obradu ... nie je to málo :-| ... ja inak drahého straším, že ho farárko bude skúšať zo všetkých modlitieb :-)
Odpovedať
Horenka ahoj, tiež je taký ako môj, že má len krst a do kostola ho nedotiahne ani pár volov? (iba na vlastnú svadbu)? Ale pomodliť sa vie, som ho skúšala, psycho :-D
Odpovedať
Profilova fotka
Mirka, ten môj má aj prijímanie a birmovku, ale je to také "akože", do kostola keď nemusí nejde :-| ... ja som inak vychovaná, nie je to také fanatické :-) ale neviem si predstaviť napr. nedeľu bez omše ... tak toho môjho trochu škádlim aby si to uvedomil aj to tej duchovnej stránke, mám z neho ale švandu :-D
Odpovedať
Profilova fotka
my sa uz velmi tesime na tieto nauky, zatial sme sice nikomu termin neoznamili ani panu fararovi ale uz sa nas pred dvoma tyzdnami pytal kedy to bude :-) fakt sa na to tesime, no a tiez sme mali spevokol s detmi na fare a moj mily tam v kniznici objavil knizku pre snubencov tak tu si teraz spolu citame je to mile :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Kočky, viete mi povedať kolko mesiacov pred svadbou treba ist na faru? Staci 3 mesiace? Ake s tym mate skusenosti? Velmi pekne Vam dakujem za odpoved.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Zuzu, tiež som sa tešila na tie náuky, že to bude také precítené .. duchovné, no keď farárko povedal len 1 stretnutie, tak nálada opadla, neviem čo bude chceť za ten 1 krát povedať :-|
Odpovedať
Profilova fotka
zalezi ci je to na dedine alebo v meste a kedy chcete mat sobas, my sa este neponahlame :-) u nas na dedine staci aj 3 mesiace pred svadbou aj menej v surnych pripadoch :-)
Odpovedať
Profilova fotka
... my sme sa zahlasovali asi 3 mesiace pred svadbou a skutočne neviem prečo je len 1 stretko :-S ... a sme v meste takže máme ak farára aj kaplána
Odpovedať
Profilova fotka
hmm to je zvlastne s tym som sa este nestretla. Ale vrelo vam odporucam knizku myslim ze sa vola Skola zivota autora teraz neviem - je to pripravene podla jednej farnosti z Kosic tam podla toho robia pripravy pre snubenco, je tam aj duchovne, aj o planovanom rodicovstve ..............na spoznanie seba..........no my to citame spolocne sice to trva ale je aj sranda aj sa viac a viac spoznavame
Odpovedať
Profilova fotka
tak potom zalezi aj od farara
Odpovedať
Profilova fotka
a dufam, ze nas farar nas takto "neodbavi"
Odpovedať
Profilova fotka
Potesili ste ma, ze staci iba tri mesiace pred obradom navstivit farara :-)
Odpovedať
Profilova fotka
... ja v podstate nemám problém s tým duchovnom, chcela som ale aby sme to spolu s drahým nejako precítili spolu s duchovnou autoritou, aby si to tak aj uvedomil ... neviem to presne vyjadriť slovami ... tiež mám doma všelijaké knihy, podľa jednej u nás kedysi dávno pripravovali snúbencov, tak skúsim navrhnú spoločnú súkromnú prípravu, uvidíme, čo na to povie ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
horenka, este ma tak napadlo, ze Hnutie krestanskych rodin organizuje stretnutia pre snubencov myslem ze sa to vola Ohne, zvycajne to je organizovane v Ziline trva to od piratku do nedele. Tam sa tiez chystame no neviem ci nam to vyde kedze v sobotu mam skolu, tak uvidime a pochybujem ze sa to robieva aj cez prazdniny. No ale to uz je na Vas a na Tebe ci sa Ti podari ho dotiahnut aj na take nieco, citala som zoprar svedectiev mladych parov co tam boli a bolo to zaujimave, no ale asi musia byt na to nakloneni obaja. Drzim palce.
Odpovedať
zuzike, je to velmi individualne.. zavisi od vytazenosti kostola.. cim vacsie mesto, tym skor treba ist na faru.. v Bratislave niekde treba ist aj rok dopredu.. ale v malych mestach staci aj 3 mesice.. :-) my sme tam najprv volali a dohodli sa telefonicky predbezne na termine..
Odpovedať
Profilova fotka
my sme uz boli za fararom a bol prekvapeny,ze co tak skoro,ze staci 3 mesiace predtym. ale to je na dedine. v meste to treba urcite skor, hlavne,ak si chcu snubenci b´vybrat kostol a cas obradu. inak ja sa tiez snazim trochu draheho presviedcat,aby to bral aj z tej duchovnej stranky, on sice chodi do dkostola,ale ked sa ma na co vyhovorit,radsej ostane doma. a ja chcem,aby sm,e sa pripravili aj duchovne. dufam,ze knaz, co nas bude sobasit nam k tomu pomoze,lebo to je draheho kamarat,tak snad mu prehovori do duse. mali by sme chodit aj na nejake nauky o sebapoznavani. a chcela by som si kupit nejaku knizku,mozno skusim zohnat tu, co pisala zuzu. inak, zuzu, ake stretnutia to byvaju? a kedy? mas o tom blizsie infos? celkom ma to zaujima,tak ak vies neico blizsie,daj vediet.
Odpovedať
Profilova fotka
adkag ja zatial osobnu skusenost s takymito stretnutiami nemam co viem, viem z rozpravania mojich znamych. No myslim ze dost zalezi aj od knaza a jeho vytazenosti - to ako sa vam bude venovat. Myslim ze u nas na dedine je to lepsie kedze sobase nebyvaju casto tak knaz pripravuje naraz jeden par, tak sa im moze lepsie venovat a mozno s nimi za jedno stretnutie prejde viac a viac do hlbky ako napr. v meeste pocas viacerych stretnuti kedze sa tam naraz venuje viacerym parom. Myslim, ze je to takto take osobnejsie. Velmi sa na to tesim, lebo s nasim panom fararom vychadzame velmi dobre no a chceli by sme aby nas sobasil nas kamarat, tak dufam, ze coskoro bude z neho novoknaz. Juj tak sa tesime ze az :-D . Inak vrelo odporucam tu knizku, su tam aj casi na sebapoznavanie, nam sa to zatial paci.
Odpovedať
Profilova fotka
zuzu, ja som myslela tie stretnutia v Ziline, co si pisala,ci o tom nieco nevies. my to mame podobne ako vy, tiez na dedine, budeme mat nauky sami s knazom, dokonca povedal,ze mu mame dat den dopredu vediet a mozme sa dohodnut. on je velmi zlaty,tiez ho mame radi a sobasit nas bude knaz-kamarat, takze si myslim,ze on spravi aj nieco s drahym, aby si to zacal uvedomovat aj z tej duchovnej stranky. tu knizku pojdem dnes pozriet, vcera som akosi nestihala.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj Adkag...pekne píšeš, pravdu píšeš, my sme boli akurát včera už na 3. stretnutí...bolo fantasticky, zasa sme sa dozvedeli čosi viac a zistili sme, že náš kňaz nie je taký ako o ňom "brebtajú" iní, asi nemali možnosť spoznať ho po stránke, že kňazstvo berie ako poslanie...fakt bol včera zlatý, nás tiež bude sobášiť kňaz - kamarát, ale tento podľa všetkého čo k nemu chodíme na náuky, bude pri tom tiež....trošku nám bolo po prvom stretnutí ľúto, že sme oslovili známeho kňaza než nášho...ale čo už?! ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
aha tak to som trosku nepochopila ale neva, aj tak sa skus pozriet sem http://www.hkr.host.sk , je to stranka hnutia krestanskych rodin co organizuje tie stretnutia, je tam o tom aj pisane - svedectva, prihlaska na najblizsie a tak. Drzim palceky.
Odpovedať
Profilova fotka
my to mame tiez trosku tazsie,co sa tych knazov kamaratov tyka, lebo moj drahy ma kamarata od detstva, to je ten,co nas bude sobasit. ja mam tiez kamarata knaza, s nim sme mavali stretka,ale teraz tu uz dlho nebol,lebo studuje v Rime, ja som chcela jeho. no a aj farar, co s nami bude mat nauky je zlaty a mame ho radi,tak aj toho by sme chceli,ale nakoniec sme sa dohodli na tom draheho kamaratovi,ale ostatni budu dufam tiez tam,len sobasit bude on. laurajana, vy uz chodite na nauky? a mne sa to zdalo skoro. ale aspon to mate cim skor za sebou a mozete pokracovat v alsich pripravach.ja by som chcela tiez cim skor,aby sme mali volne leto
Odpovedať
Profilova fotka
Zuzu o čom písmenkuješ, trošku som nepochopila...a pozor ZÁKAZ dávať web stránky na fórum ;-) ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
laurajana, hups tak to som si akosi neuvedomila, no ale bolo to o tom ako iste hnutie organizuje vikendove stretnutia pre snubencov, je to taka priprava na manzelstvo, a ved sme v teme o predmanzelskej priprave tak len o tom som chcela :-)
Odpovedať
1
2
6
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?