Život v Holandsku. Vymeníte skúsenosti?

5. jan 2015360

... ahojte kocky... viem, ze nie som jedina, ktora zije momentalne v NL. bolo by mile sem tam si nieco napisat, alebo vymenit skusenosti 😉

  • no tak, co ta trapi? 😬 uz mas dost stroopwafli a chybaju ti horalky? 😃
    hlasim sa do klubu. 🙂
    mimochodom, tento rok budeme zase na Vianoce v Holandsku (ja som tu bola aj minuly rok), takze zase nebudem mat kaprika, oblatky, sest druhov cokoladovych zakuskov a mozno ani zemiakovy salat 😐 tak skusim z tunajsich surovin urobit aspon kapustnicku a stedrak (este ze som si minule dovliekla zo SK mak a ako svadobny dar som si prezieravo objednala mlyncek na mak 😵 ) prosiiim, polutujte ma aspon vy, co viete o com hovorim... 😞
    🙂

  • ahoj ikke... vies co ma trapi? ta ich "iba hladka muka" 😃, nemaju tu spominane horalky a ani knedlu 😦 . prave som sa vratila s kamoskou z nakupu a v delelu zahajujeme robenie knedli 😃, lebo mam chut na segedin. no inak najvacsie problemy mam s potravinami, co a ako varit. a hlavne co je co. ale od januara snad budem chodit na holinu, tak uz budem frajerka a take nieco, ze kupim krystalovy cukor miesto praskoveho sa mi uz nestane 😃
    chlebopec funguje?
    my ideme na slovensko uz 15 az na 3 tyzdne=jupiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.
    uz chodis do ROC?
    a velmi ta lutujem, lebo presne viem o com hovoris... hlavne je, ze budete s manzelom spolu a isto vam bude super

  • ano, ano, "iba hladkou mukou" som trpela az do minuleho tyzdna, ked sme s manzelom navstivili bioshop. tam maju aj taku volaku, na ktorej sa pise ze je nahrubo pomleta alebo cosi v takom zmysle. este sme ju nekupili, lebo vtedy sme nesli z obchodu domov, tak ked vyskusam, dam ti vediet ako sa presne vola a ci je dobra. 😉 ale aj normalne v obchode maju take cosi, co volaju ze "meel" na rozdiel od bloem a tu sa z toho pecu kolace. najdes to tam kde muku, len sa to tvari ako volaka zmes na kolac, ale je tam napisane "boerencake meel". ale bacha, aby to nemalo napisane ze "zelf...cosi" cize selfrising, cize s praskom do peciva. 😵 Z toho som robila normalny kolac, do ktoreho ide polohruba muka, a bolo to ok.

    dalsie pojednanie o holandskych mukach najdes tu
    http://expat.satyr.nl/tiki-read_article.php?articleId=76
    🙂

    O knedli mi uz asi treti tyzden sniva moj holandsky muzik 😉 mne zas az tak nechyba, aj ked na segedin by som si dala povedat 😛
    MInuly vikend som bola na SK, tak som sa predjedla horaliek 🙂
    chlebopec funguje, ale neviem preco mi muzik kupil taku, co ma iba tri programy, ked vacsinou ich maju dvanast. takze obcas, ked pecieme slovensky chlebik, ho musime dat dopiect do rury.
    ROC zacnem navstevovat coskoro... 🙂

  • Sponzor fóra
  • lusa, chcela som sa ta spytat, ako dopadli knedle, ale pozeram, ze to az zajtra. 😛
    Nenasla si nahodou v tunajsich obchodoch niekde struhanku??? Idem robit jablkovu strudlu, nasla som strudlove cesto, aj jablka 😉 ale struhanky nikde 😦 Pobehala som dve alberthajny, ale jedine, co som nasla, bola taka zmes na vyprazanie reznov, co sa do strudle fakt nehodi 😮 tak tam musim dat mak. este ze sme pred dvoma tyzdnami namleli... 🙂

  • ikke, nemiesto strúhanky použi podrvené piškótky, alebo nejaké suché kekse ako sú u nás marína, a pod. Dobrú chuť....

  • baby,ja sice nie som v Holandsku (som vo Svajciarsku),ale problem s iba hladkou mukou mam aj ja,tak sa k vam smutne pridavam 😢 zato ale jemnu krupicu tu nenajdem ani za svet,oni maju len taku hrubu-viete si predstavit tu krupicnu kasu 😕 .....a ikke,aj ten mak ti momentalne zavidim,ja som na to este v aprili nemyslela (ked som bola naposledy doma) a teraz mi na Vianoce bude chybat!
    lusa,hod sem recept na knedlu,ak sa podari 😉

  • liska🙂 a ja ti zavidim tie kila cokolad vo swiss, sice, tie su uz aj tu, len ceny troska prehnali🙂).. a "muvenpik" karamelovu zmrzku...🙂 a este kopec dalsich veci, na ktore som si tam zvykla 😉)

  • tak prave to ja zase velmi nemusim 😶

  • jojo, lenze tu nie su ani piskoty 😞
    Pomaly sa mi crta zoznam pozivatin, ktore si necham vzdy doniest ako noclazne, ked ma pride navsivit niekto zo Slovenska: hruba muka, polohruba muka, mak, piskoty, struhanka, kompoty, zemiakove cesto v prasku, knedle v prasku, HORALKY v akomkolvek mnozstve, cerstve drozdie a co ja viem co este... 😛

    liska, tu krupica je, ale este som ju nerobila ani nechutnala. jedla som iba taku z kelimku, co tu maju spolu s fantastickymi pudingami medzi jogurtami 🙂 a este tu maju VLA (citaj fla), co je taky redsi studeny puding, nieco ako krem na dukatove buchticky, ale dobre vychladeny, so vselijakymi prichutami, a predava sa v litrovych baleniach ako mlieko 🙂 mnaaaam 😛

  • jej,to moze byt dobre 😛 my tu struhanku sice mame,ale predavaju ju po 200g (a nepytaj sa,kolko stoji 😮 ) a je taka uplne na jemnulinko pomleta,takze to ma nakoniec uplne inu chut 😐 ja mam tiez svoj stabilny zoznam tuzobne ocakavanych pozivatin z SK,k mojim preferenciam patri zelene deli 😃

  • ja radsej modre 😃

  • 😃

  • jaj,a este pre mojho draheho mangela musi vzdy dorazit min.10 velkych Margot,od prveho ochutnania na SK je na nich silne zavisly 😃

  • moj fici na vinei a kofole, nasledkom coho mavam vzdycky nadvahu batoziny v lietadle... 😃

  • tak toto by som ja teda nevliekla 😕

  • Sponzor fóra
  • ahojte.
    ikke, diky, tu stranku poznam... dost mi pomohla, i ked teraz ako som si ju precitala, mi tam chybaju nove clanky.
    inak vraj maju struhanku v aldi alebo v lidly. ja som este nekupovala. drozdie som kupila u turka a zajtra vam sem hodim recept na tie knedle ak sa vydaria... budem ich robit s jednou kamoskou zo slovenska... sa tesim, zas nejake zenske drby hodime 😃
    piskoty som si dala doniest so slovenksa, pretoze si tu kupujem na litre detsku vyzivu, je to za facku a je taka mnamky. aj detsku krupicu mam so slovenska a najblizsie si donesiem i polohrubu muku.
    vla mam tiez velmi rada. milujem ho s ovocnymi vaflamy, ktore nim zalejem a na vrh dam slahacku... super bomba zradelko... asi si to idem zvrtnut, nech si urobim radost
    pravidelne sem donasatme tie rezancove cinske polevky (manzel ich ma velmi rad) a horalky.
     tak papa idem papat fajnotu

  • ahojte kocky,pridavam do zdruzenia "za poriadnu muku aj zlato a peticia za donaskovu sluzbu slovenskych potravin do zahranicia" 😉 ... a pridavam receptik na knedle ...

    Zemlove knedle

    12 zemli,
    Trocha oleja na pokvapkanie,
    3dcl mlieka,
    3 vajcia,
    Petrzlenovu vnat,
    Sol
    polohruba muka/hladka muka

    Rozpis je asi na 12-14 knedli velkosti o nieco mensej ako tenis lopticka.

    Zemle nakrajaj na kocky. Pokvapkaj asi1-1,5 dcl olejom, posyp nasekanou vnatkou a popras asi 2 polievkovymi lyzicami muky. V hrnceku rozsprudluj mlieko s vajciami, solou a polej zemle. Nechaj zovret vodu. Ak voda vrie premiesaj masu a formuj knedle, ktore varis 15 -20 minut. Vyber ich potom nechaj odkvapkat. Zvysne knedle mozes uschovat v mrazaku. Knedle mozes potom pripravit po opeceni na troche oleja i s vajickom a k tomu salatik hlavkovy a mnam ... 😛 😃

  • Ahojte babule, liska ja som tiez vo Svajciarsku, struhanku tu ani nekupujem, otras nema taku chut a niet nad vlastne postruhanu 😃 no a mak najblissie len v nemecku 😐 o dovazanej muke ani nehovorim, k tomu sa pridavam tiez 😐 Zo Slovenska najradsej bryndzu a ovci syr 😃 😃 😃

  • usmev,a kde si?

  • Moj drahy zboznuje slovenske kokosino a dru tycinky, tie uplne obycajne..A este, keby sa v Svajciarsku dali kupit hrozienkove deli(modre) a kakaove venceky, to by boli Vianoce. A tiez detske piskoty a kopec inych dobrot, ktore tu nemaju. Esteze moje lietadlo nikdy nie je plne a zlate tety na letisku mi dovolia mat tri-styri kila sladkosti v batozine navyse.

  • nejako sme to tu zinternacionalizovali 😃 holandanky,neprekaza vam to? 😕

  • kocky... knedle sa vydarili...
    bol to nezvycajny postup, ale nehadala som sa s kamoskou, kedze v zivote som nic podobne nerobila.
    takze potrebovali sme kilo muky holandskej (cize hladkej), 1 vajce, kvasnice, sol a vodu, tu sme pridavali odoka. cesto sa vam musi odliepat od misky a vtedy je dobre. potom sme ho nechali vykysnut. na kuchysku linku sme vyliali olej (ja som to poznala s mukov, ale co uz) a na to sme nakydali take 4 poriadne buchty cesta. a potom som ich uz len jednu za druhov davala varitna tej mriezke. ale nezabudnite si ju naolejovat, lebo sa to cesto lepi na nu. takze knedle su fajnove. som rada, ze sa vydarili a uz su aj v mraznicke.
    takze tak...
    a liska, neprekaza 😉

  • dobre ranko zatial do Europy 😉 este sa sem nepridali americanky 😃 (anglicanky maju vlastnu temu)

    usmev, v nemecku sa predava mak? len tak normalne v obchode, alebo treba hladat volaky extrashop? mame to odtialto na skok, tak ked bude nudza najvacsia, za makom aj do dusseldorfu zajdem 😃

    ja som predvcerom piekla na svokrove okruhle nadorky sacherku a tu strudlu, co spominam hore. obe sa vydarili, aj ked sacherka bola skor z tych, ktore sa nevystavuju (cokolada strasne rychlo stuhla) 😕

    no a vcera sme na veceru mali iste holandske jedlo, ku ktoremu sa je aj horcica. svagrina zakupila dijonsku, ze sak francuzske vecicky su fajne, nie? 😃 lenze oni asi nikdy pred tym dijonsku nejedli, navyse asi v zivote nejedli ani chren, tak som tam ostala jedina, ktora si na nej pochutila. ale nad obycajsku plnotucnu "sant nikolaus" nie je 😛

  • to aj horcicu nicolausku si nosime z domu... ale aj vodku nicolausku 😃. potom aj domacu bryndzu, klobasky a slaninu... hoja dunda hoja, sak sme daky slovaci 😎. mak vobec nemusim. mame tu aj mlete orechy od svekry a neviem co s nimi.
    baby a soja sa tu da kupit v normalnom obchode, ci len v bioshope? D

  • hmm, myslim, ze aj u turkov - ta soja. v normalnom obchode som videla len zavaranu od bonduelle a HAK. ale v normalnom obchode som nevidela ani normalnu susenu sosovicu, ani fazulu, tak podla mna tam nebude ani taka soja... 😐

  • no sosovicu a fazulu maju u turka, tak skusim pohladat aj soju. dakujem

  • babyyy, prave idem od araba (obchod) a okrem toho, ze som tam kupila mletu rascu, tam medzi koreninami maju aj normalny MAK!!! sice medzi koreninami, takze aj balenie je take, a hadajte cenu... 90g balicek = 1,30 Euro ... 😕

    no, ale v pripade nudze... 😉

  • ahojte baby🙂stuck_out_tongue:ozdravujem vas z Luxemburska. Myslou sa k vam pripajam-nie ste aspon tak daleko do NL...S knedlou som to vyriesila tak, ze som kupila dve velke este na SK, nakrajala ich a dala do mraznicky-v pohode sa daju potom rozmrazit...Detske piskoty stale ale chybaju, uz ma nebavi zoskrabovat z tych tunajsich neustale cukor...🙂

  • tak, dnes som bola nakupovat na zajtrajsiu kapustnicu a skladanik-stedrak-prekladanec (chapete, taky strasne dobry kolac 🙂 )
    myslim, ze toto bude najdrahsia kapustnica v mojom zivote. a bez hub. lebo susene huby tu existuju zjavne iba v podobe vselijakych azijskych nechutnosti (sorry, ja fakt azijsku kuchynu - az na vynimky - nemusim). cerstve jedine sampinony, asi v piatich sortach. no a konzervovane, hadajte, spravne, zase len sampinony...
    tak som kupila jedno vrecko bio kyslej kapusty(0,79), vrecko bobkoveho listu (1,25), najlacnejsiu klobasu v alberthajne, lebo ta jedina vyzerala, ze v nej este nejaka mast ostala (1,89), borievky - nasla som ich az v tretej alberthajne (1,39), vrecko suseneho ovocia kvoli slivkam - slivky maju aj osobitne, ale to by sme cele vrece susili este minimalne dvoje vianoce, slivky normalne nedavame, ale teraz supluju tie huby (2,29) a kyslu smotanu (0,99). este ze mame doma aspon rascu a mletu papriku. 😬
    stedrak ma tu, v holandsku, jednu obrovsku vyhodu - pecie sa z hladkej muky 😃 ale tiez to nie je bez problemov: kupit tvaroh, co ma aspon volaky tuk, aby sa vam z neho pri upeceni neurobila guma, chce trosku patracieho talentu. o maku ani nehovorim - ale aj ten som nasla, u turkov! niekedy maju aj modry, niekedy iba cierny (netusim, ci chuti rovnako). este rozmyslam, ako pomelem orechy...dufam, ze ich mebudem nakoniec musiet struhat 😐
    tak uvidim, ako to zajtra dopadne 😛 nech uz akokolvek, ja sa tesiiim.

    prijemne, vesele a stedre vianoce, nech uz ste tu, alebo tam 😉

  • Ahojte kocky holandanky, svajciarky(liska, fazulke v brusku sa dari?) a ostatne 😉 ,

    ja som vcera dopiekla slovenske a ceske kolaciky, moja svajciarska rodina sa za nimi ide potrhat, ako kazdy rok budeme mat na zaciatku vecere jablcko, cesnak, oplatky, orechy(zvyky zo stredneho Slovenska), kapustnicu a nanestastie, po jednej neprijemnej skusenosti s tunajsim kaprom nahradime rybku bravcovym a morcacim"fondue chinoise".. 🙂 Akurat ze mi bude strasne smutno za nasimi..Hm, ano 4 rokoch som si este nezvykla.. 😞 A vy? Zvladate to v pohode? Manzelom slovenske jedla chutia? 😬

Pridaj príspevok

    Nenašli ste čo ste hľadali?

    hľadať len v názvoch tém
    Články od našich partnerov
    Exfoliácia - všetky otázky zodpovedané
    Vyberte si snubný prsteň, na ktorý sa budete s láskou dívať do konca života
    Jedinečnosť snubných prsteňov spočíva v bezchybnom dizajne a poctivej výrobe
    Archív článkov od partnerov