MInitortičky ako svadobná torta, výhody/nevýhody, vaše skúsenosti
- z
- 2
@romana564 ahoj
originálny nápad, ale záleží asi od prevedenia... Ja som tak chcela riešiť výslužky
- ak budeš mať 100 hostí, bude to nepraktické na manipuláciu, čiže čím menej, tým lepšie... Každú budeš musieť chytiť do ruky a niekam uložiť. Zas na druhej strane, nebudeš to musieť krájať potom
- také mini môžu rýchlejšie obschnúť - záleží od poťahu - tie sa mi osobne moc nepáčia, ale zas torta pod nimi neobschne.
- podľa mňa bude zbytočné plytvanie. Lebo musíš rátať na každého hosťa s jednou a tá bude mať podľa mňa cca 300 g (aby neboli ozaj mini). To je veľa pre jedného. Ostane ti veľa nedojedeného. Jedine ak hostia budú prezieraví a rovno si tú jednu rozdelia viacerí
- ak sa rozhodneš pre poťahované - budú asi dosť "obchytané".. Ale možno cukrárky budú ich robiť v rukaviciach
Ja by som asi zvolila radšej 3 torty "nahé", len minimálne ozdobené, každú samostatnú, nie na sebe. Každú s inou náplňou.. Ja som teraz piekla také na svadbu mojej sestre (čokoládovo banánovú, mascarpone s lesným ovocím, pepermintovú s malinami a jahodami) Záprašilo sa po nich24. mar 2015@marienkakf Ďakujem ti za tvoj názor
24. mar 2015podla mna s tym ty, ako nevesta vobec nebudes mat viac prace ako s klasickou tortou, naopak, nemusis krajat, rozkrojite symbolicky iba tu vasu vacsiu cast co bude asi hore... a prelozit na tanier budes musiet tak ci tak aj krajanu tortu... a obchytane, no neviem, sikovna cukrarka ti neobchyta a nezanecha otlacky kade tade, asi rovnako ako na klasickej.... a vobec nemusi byt 300g kus
ale uprimne - cukrarky ta asi budu odhovarat - ozdobit 100 mini torticiek je vacsia prplacka ako ozdobit 1 velku - si myslim24. mar 2015- Sponzor fóra
@jasminet noo počkaj
my nebudeme mať 100 hostí
iba 40 ... a plus teda my dvaja... podľa mňa z jednej strany je to praktické lebo, každý bude mať svoju mini svadobnú tortu, nebude torta obschnutá z vnútra a pri krájaní takej trojposchodovej je veľa práce a tiež sa bojím že sa to bude rozpadávať a torta bude kade tade, na druhej strane, hostia nedostanú svadobnú tortu domov a ako hovorila marienka resp. písala, keď to nedojedia (že by to bol pre nich veľký kúsok, aj keď neplánujem ich robiť veľmi veľké, o niečo väčšie ako klasický zákusok 8x8 cm) bude veľa odpadu, resp. zostane... je to ťažké rozhodnúť sa, klasické torty budú tak či tak... a chcela som sa niečim líšiť... všetko má svoje výhody aj nevýhody, viem, len hľadám praktickosť či už v jednej alebo druhej variante
24. mar 2015@maltinta100 tiež som to tak plánovala
už som okolo toho vymyslela všetko do detailu, ako budú zdobene ako plnené, cukrárky som sa už pýtala, u nej to nie je problém, tiež si myslím že je ľahšia preprava
ako jednej veľkej ťažkej torty (ale to už asi upokojujem samu seba v tom že som sa ,,rozhodla správne,,)
24. mar 2015@romana564 ahojky...ja si myslim, ze je to perfektný nápad...ja som mala toto čo opisuješ a dávala som to ludom v podstate aj ako výslušku...cize malo to dvojtu funkciu....len žial nemám foto ako to vyzeralo nakolko mne fotograf vyprdol na svadbe....
24. mar 2015@jasminet ono záleží od organizácie svadby.. Niektoré nevesty nechajú všetko na catering, alebo príbuzného, niektoré si radšej sami všetko, taká som bola aj ja, nechcela som nikoho z rodiny zaťažovať
Ale stále to bude musieť niekto urobiť..treba s tým rátať
Obchytané som nemyslela priamo odtlačkyAle s tými hmotami treba pracovať a robí sa to priamo rukami, nie mixérom. Takže najprv to musíš zarobiť - ak farbíš, rozvaľkať a potom preniesť na tortu. Tak som to myslela..
Myslím, že pri tortách sa ráta dákych 200 g na osobu. Ja som dala viac, lebo tam bude pravdepodobne poťahovka a budú ozdobené...
@romana564 čo sa týka svokry, s tým si hlavu nerob, ak sa ti páči ten nápad, choď do toho! Poraď sa s cukrárkou, ako ti čo odporučí urobiť, isto takú nájdešA budeš to mať originálne
24. mar 2015@romana564 v prvom rade, NIČ nekonzultuj so svokrou a máš svätý pokoj
Pečiem torty, aj cupcakes, minitortičky ti neodporúčam z toho dôvodu, že na hmotnosť jednej je tam príliš veľa poťahovej hmoty,ktorú veľa ľudí neznáša. Na reze torty je jej len kúsok, kľudne ju môžu nechať na tanieri. Na pohľad je to veľmi pekné a efektné, ale dá sa všetko s citom skombinovať - na horné poschodie stojana torta, na poschodia pod ňou minitortičky aj cupcakes. Ja tiež nevesty od nich odhováram, lebo je nesmierne prácne obaliť, vyhladiť a ozdobiť napr. 80 minitortičiek, to je ťažké jednej osobe zvládnuť, aby boli všetky čerstvé. Pre nevestu je to tým pádom oveľa drahšie, ako torta, ale keď nevadí....Cupcakes môžu byť s poťahom, aj bez neho. Často si to ľudia berú ako výslužku, tak ako tu bolo písané, potom by si ich mala mať dosť pre všetkých, aj náročnejšie zdobené cupcakes si tak berú. Ty si urob tak, ako sa tebe páči, na svadbe bude dosť všelijakých iných sladkostí, daj si upiecť to, čo máš vysnívané a na nikoho sa neobzeraj, je to tvoja svadba.
Ešte som nepochopila, akú robotu by si s nimi naviac mala mať ty. Nevesta sa o tortu predsa v deň svadby zaujíma až vtedy, keď ju ide krájať.
24. mar 2015@maslenka no práve to krájanie a ,,drobenie,, sa torty som myslela že bude s tým robota
ďakujem za názor, cukrárku už vybratú mám, nič mi nato nepovedala v podstate len toľko že sa musím sama rozhodnúť čo chcem... práve preto som založila túto diskusiu aby som sa dozvedela čo je praktickejšie, s čím je aj manipulácia ľahšia aj všetko okolo, nejde mi ani tak o chuť, lebo aj klasická torta sa dá aj s viacerých príchutí vyskladať, skôr, efekt, jednoduchosť a tak ďalej čo som tu už opisovala..
p.s. viem že ľudia veľmi nelúbia ten ,,poťah,, na tortách ale ja to mám mooc rada..
možno aj z toho dôvodu
24. mar 2015my sme tortu a zakusky vobec neriesili - zasli sme do cukrarne, nadiktovali co chceme a kolko, tusim ani zalohu nezobrali, vypytali si datum, miesto a cas kam dorucit a po prichode na hostinu uz torta sedela na svojom mieste a vysluzkove zakusky pobalene v krabickach sa chladili v chladnicke kde ich cukrarky ulozili.... my sme s muzom uz len potom krajali a krajali a krajali
@marienkakf24. mar 2015@monka635 no tak to ho ho ho..
zase toľko nechcem investovať ,,iba,, do torty, že svadobnú veľkú a potom ešte minitortičky do výslužiek...veď to koľko ju vyšlo???? lebo tie minitortičky takmer raz toľko vyjdú ako klasická svadobná torta
24. mar 2015@jasminet tak to ste mali dobre zariadené, ale nie každý má, alebo chce takouto formou to riešiť..
mne záleží na tom ako budú zákusky a torty vyzerať aj to aké budú chuťovo, a chcem vedieť čo budem mať
a chcem si to sama vybrať
24. mar 2015- Sponzor fóra
@monka635 taak ani my nebudeme mať veľkú svadbu ako som písala cca 40ľudí a na týchto 40 ľudí plus teda pre nás tá väčšia torta tak to výjde okolo 150 € a keby ešte plus (aj keď nie rovnaký počet) mám dávať do výslužiek..paaane bože... neviem si predstaviť... myslím si že hostia budú mať toho aj tak nadmieru dosť (zadarmo v podstate) a ešte im aj zvlášť dávať robiť torty...
klobúk dole...
24. mar 2015@romana564
ale nebooooj, toto je rokmi oskusana cukrren, takze som presne vedela co chcem a co to bude. tortu sme mali sacherku, ale taka, ze prava sa moze ist schovat - stavnata, vonava, ludia stali radu na duplu
a zakusky pozname od nich.
a hlavne mi vyhovovalo, ze netreba este v teplach vozit zakusky v nasom aute a niekde to po nociach balit do krabic...ako mi ponukali v jednej cukrarni - zakusky sice vyborne, ale ze dovoz nerobia...24. mar 2015@jasminet no nám čo jedine "vybuchlo" na svadbe boli zákusky... Možno preto som taká opatrná
Tiež sme chceli mať výslužky nakrabičkované, tam išli klasické veľké zákusky a na stoly sme mali banketky plánované.. Len akosi zlyhala logistika s krabičkami a tie sa nedostali načas ku cukrárke. Nestihla to už nabaliť a išlo to len do kartónov. Tak všetko catering zobral priamo na svadbu (doma sme nemali ani kúštik
) Tam nám výslužky balili čašníci, ani neviem, po koľko dávali. Domiešali sa výslužkové s banketkami... Na torty sme zabudli, pre cca 80 ľudí sme rozkrájali jednu o 4 nadránom
- tie som si dávala piecť 3 samostatné, každú inú, úplná klasika.. A samozrejme, že na výslužky po susedoch neostalo, tak sa v pondelok muselo ešte dokúpiť. U nás sa akosi všetkého viac pojedlo a popilo, ako nám bolo odporúčané...
24. mar 2015@jasminet no už som sa zľakla že ste sa vložili do rúk cudzím. Tak jasneee...keď máte niekoho koho prácu dokonale poznáte tak isto..
aj keď ja by som to rovnak riešila po svojom....som proste taká
ale tak každému čo vyhovuje
24. mar 2015@romana564 neviem,aké sú u vás zvyky, ale čo som bola na svadbách, tak nevesta so ženíchom spoločne odkrojili dva kúsky - jeden pre druhého, maximálne pre rodičov a potom už tortu krája personál podniku. Neviem si predstaviť, ako by nevesta krájala napr. 100 kúskov torty
by jej ruka odpadla, takže drobenie by som neriešila. Ale keď budeš mať aj minitortičky aj tortu pre vás dvoch, tak či tak ju budeš krájať, jedine, že by ste mali iba minitortičky. A že budú obchytané? Veď ani veľká torta sa nepoťahuje nohami, ale poťah sa uhládza žehličkami na marcipán, takže sa jej cukrárka v podstate rukami ani nedotkne. Ja osobne používam rukavice len na čokoládové torty, aby na nich nikde neboli odtlačky, dodržiavanie maximálnej hygieny je samozrejmosťou, veď aj broskyne, banány do torty dávam rukami. A určite by som nedávala na tvojom mieste robiť minitortičky aj miesto torty, aj do výslužiek, bola by to ozaj pálka.
24. mar 2015@maslenka no veď ja som o krájaní pre všetkých ani nehovorila...
a taktiež som nehovorila o obchytanej torte a dávaní robiť duplicitných tortičiek do výslužiek, asi si sa pomýlila a komentár bol mierený na niekoho iného
25. mar 2015@romana564 sorry, komentár bol myslený všeobecne.Ak sa ti páčia, choď do toho, jedinú nevýhodu vidím v tom, čo som už písala - na hmotnosť minitortičky veľký podiel poťahovej hmoty a cena.
25. mar 2015@maslenka Ďakujem
to si uvedomujem stále som sa nerozhodla
25. mar 2015@romana564 ahoj, uvažovala som presne ako ty, so všetkými pre a proti. My sme mali na svadbe 104 hostí, dala som robiť len 70 minitortičiek (priemer 6cm) a hore navrchu bola také menšia (priemer cca 15cm) akože "pre nás"... a poviem ti, horko ťažko sa zjedlo 30 minitortičiek. A to sme inú svadobnú tortu nemali, na svadbe boli okrem minitortičiek už len koláče. A tiež obe rodiny sú také, že sotva sme vošli do sály, už sa po sladkom naťahovali, takže to nebolo ani tým, že by naše rodiny nemali sladké v obľube. AK UŽ, sú minitortičky podľa mňa krajšie, praktickejšie aj štýlovejšie ako klasická 3-poschodová torta, ktorú som ani ja na svadbe mať nechcela a tiež by som ju počas hostiny nechcela krájať. S prepravou to bolo tiež super, mali sme tie minitortičky v 3 prepravkách. Ale nepojedli sa, musela som ich nasilu rozdávať po rodinách a tá navrchu sa nám aj pokazila, lebo sme ju nemali kedy zjesť. Z vlastnej skúsenosti si teda myslím, že je to zbytočné plytvanie a keby som sa vydávala znova (čo sa, dúfam, nestane
), nedám si ani minitortičky, ani 3 poschodia, spravím jednu klasickú tortu pro forma a dosť... Toľko moja skúsenosť.
25. mar 2015@jjkoala tiež super názor, najlepšie je asi tortu krájať po hlavnom chode ku káve, vtedy sa zje celá, keď sa tak nad tvojím príspevkom zamyslím, možno to potvrdzuje to, čo som písala, že nie každý má rád poťahovú hmotu, tak to ľudí odradilo, Preto radím radšej cupcakes, tam jej je len kúsok, alebo nemusí byť vôbec.
@romana564 ešte máš kopu času, ale mne keby sa páčili, tak si ich dám urobiť bez ohľadu na to, či sa zjedia alebo nie, ak ich máš vysnívané, páčia sa ti, išla by som do toho. Tiež neriešiš, či hostia zjedia všetko a či im to bude aj chutiť....to by si sa musela zblázniť, aby si vyhovela všetkým.
25. mar 2015@maslenka @romana564 len ma tak napadlo... A musia byť tie minitortičky poťahované všetky? Aj keď neveste poťahovky chutia, väčšina z nás to nechá na tanieri
Tak nech si dajú oni potiahnuť tú svoju a tie mini môžu urobiť rôzne - pár poťahovaných, pár obalených v orechoch, kokose, niekoľko obliatych čokoládou, alebo len ponatierané krémom či šľahačkou. Takto si príde na svoje väčšina
A bude to ozaj rôznorodé, zaujímavé..
Určite by som bola za to, aby sa svadobná torta podávala po hlavnom jedle s kávouAspoň si ju každý všimne a neostane niekde zabudnutá, keď sa toľko s ňou niekto natrápi
25. mar 2015@marienkakf v podstate nemusia byť poťahované, ale ak by boli niektoré obaľované v kokose, niektoré v orechoch, poliate čokoládou, nevyzeralo by to pekne, keď už, tak obalené plátom čokolády, či už bielej alebo hnedej, len ak je svadba v letných mesiacoch .....to potom radšej cupcakes, alebo semifreda, vyzerá to efektnejšie. Ale keby sa mne osobne páčili minitortičky a mala by som nejaké konkrétne na nete vyhliadnuté, dala by som ich upiecť, nejaké dobré čokoládové, alebo s ovocím, poťahované, zdobené a vôbec by som neriešila, či sa zjedia alebo nie. Za výzdobu miestnosti, kostola, auta sa tiež dá veľa euráčov a v podstate iba za to, že to lahodí oku. A ak sú či už cupcakes alebo minitortičky plnené výbornými krémami, vždy je časť ľudí, ktorá poťahovú hmotu obľubuje, veď aj tie sú rôzne, prečo nie?
25. mar 2015@maslenka na nasej svadbe mi ani tak neslo o peniaze, ako skor o to, aby to chutilo co najviac ludom.. Neviem, ci by som do vyroby zadavala nieco s umyslom, ze sa to nemusi zjest, len nech to dobre vyzera. Neporovnavala by som to s vyzdobou
V dnes dobe si nevazime hodnotu potravin, ku vsetkemu sa dopracuvavame prilahko, plytva sa
My mozeme len poradit, nakoniec to rozhodnutie musi urobit Romana
Mozno si svoju a nastavajucu rodinu pozna natolko, ze uz vie, co im cca chuti/nechuti a zohladni to.
25. mar 2015@marienkakf nikdy nevyhovieš všetkým a stretávajú sa tu dve rodiny. Ťažko predpokladať, či bude chutiť klasika, alebo budú hostia unesení z ochutnávania niečoho,čo dosiaľ nejedli. Ale nemyslím si, že na svadbe je jedlo, torta a nápoje to hlavné. Takže ja by som si určite vybrala či už tortu, cupcakes alebo minitortičky také, ktoré sa páčia mne, chuťovo vo viacerých variáciách, aby mali hostia možnosť výberu. A aby sa neplytvalo potravinami, tak by bolo ideálne, keby si každý hosť mohol objednať to, čo mu chutí, čo je ale na svadbe dosť komplikované a finančne náročné. Myslím, že ale netreba prikladať či už jedlu, alebo torte väčšiu dôležitosť, ako majú.
25. mar 2015
- z
- 2
Nenašli ste čo ste hľadali?
...a po svadbe Vám radi pripravíme vínko pre vašich hosti na Svätý krst
Moja svadba odporúča:
- Rozchod po 3 rokoch. Ako sa s ním vyrovnať?Diskusia
- Priateľ trvá na svadbe, ale ja sa vydávať nechcemDiskusia
- Svadba mimo trvalého bydliskaDiskusia
Ahojte baby, od začiatku som sa zamýšľala nad netradičnejšou svadobnou tortou a veľmi sa mi zapáčil nápad minitortičiek (nemám teraz na mysli muffiny ani cup-cakes- aj keď tie čo ste mali, tiež môžete hodiť názor). predstavovala by som si to tak, že koľko hostí toľko tortičiek a pre mňa a priateľa jedna väčšia. Chcela by som vedieť váš názor, prípade skúsenosti ak ste niektorá mala takéto tortičky na svojej svadbe. Nepýtam sa na cenu, lebo viem že to je drahšie, skôr či je to praktickejšie ako klasická trojposchodová torta
moja nastávajúca svokra s tým nie je veľmi stotožnená, niežeby som sa jej chcela podriadiť, len by som rada ,,počula,, výhoda/nevýhody
ďakujem a som zvedavá na vaše skúsenosti 