Čepčenie bez súboru: Ako to urobiť? | Tip & Triky

Má niekto skúsenosť s organizovaním čepčenia bez súboru vo vlastnej réžii? Len niečo symbolické, "aby bolo"... Kto to môže robiť? Aku hudbu použiť? Čo k tomu potrebujem zabezpečiť?
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj, posielam ti pár nápadov, ako si môžete urobiť čepčenie sami. Čepčenie je zvyk, ktorý vyjadruje prechod nevesty z dievčaťa na vydatú ženu. Robí sa zvyčajne po polnoci, keď sa svadobná atmosféra uvoľní a všetci sú viac naladení na hĺbku aj emócie. Neveste sa z hlavy sníma venček alebo parta a na hlavu sa jej uviaže šatka alebo nasadí čepiec, ktorý symbolizuje novú životnú etapu. K neveste sa môžu zavolať vydaté ženy z rodiny a blízke priateľky, ktoré ju v kruhu privítajú medzi vydaté ženy. Môžu pritom držať zapálené sviečky a vytvoriť tak intímnu a obradnú atmosféru. Hudba pri čepčení môže byť tradičná. Medzi najčastejšie piesne patrí Ej od Buchlova, Zahučali hory, Čo to za veselie, Nebudeš ty milá, Ej padá padá rosička,ďalšie. Pokojne si vyberte aj niečo, čo máte rady vy osobne. Niekedy padne vhod aj moderná alebo vtipná pieseň, ak to ladí s náladou. Venček alebo partu môže nevesta symbolicky odovzdať družičke, ktorá ešte nie je vydatá. Je to milé požehnanie a prianie, aby sa aj ona čoskoro vydala. Celé čepčenie si viete prispôsobiť podľa seba. Môže byť dojímavé, hlboké a tiché, môže byť aj veselé a odľahčené.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som bola na jednej svadbe, kde to robili svadobne mamy a so svieckami ich sprevadzali vydate zeny. Hudbu si velmi nepamatam, bola nejaka ludova.
Odpovedať
uz je to sice nejaky ten rok, co som sa vydavala, ale ja som napriklad nechcela cepcenie. vela zvykov sme vynechali, ale zrovna na tomto zalezalo mojej mamine. tak som si povedala, ze preco nie a zavolala som si take dve panie, boli zo suboru, co to robievaju. oni mi to nakoniec spravili uplne take komorne, pekne.
Odpovedať
Videla som take video zo svadby rodinnych znamych. Tam neveste brala symbolicky vencek druzicka a cepiec zas davala mama.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?