Chcem Vás poprosiť o radu - nakoľko asi nebudem mať závoj, čiže mi nebudú mať čo dávať dole z hlavy o polnoci, viete o nejakom , spôsobe, zvyku, ktorý by tak trochu nahradil čepčenie a tým by sa vlastne začal polnočný tanec, u nás nazývaný "rosa"?
Ako ste to robili tie, ktoré ste nemali čepčenie?
Redový tanec nasleduje po začepčení. Vtedy je už nevesta prezlečená. Kolo s nevestou začína družba. Potom zoberie tanier alebo misu a vyberá peniaze od každého, kto si s nevestou zatancuje. Ponúknu sa ešte pohárikom pálenky a kúskom torty alebo zákuskom. Všetko sa opakuje kým s nevestou si s nevestou nezatancuje každý hosť. Mne sa to celkom páči, ale moja drahá polovička má na to trošku iný názor. Ľudia, ktorí na to nie sú zvyknutí to považujú ako žobranie peňazí :-)
kratko spät ku ohnostroju: my sme ho mali tiez, ale tak okolo jednej v noci..
nie je to take drahe - teda zavisi aky pompezny ho chces mat.. moj poklad kupil "rakety" po silvestri... ale vy to tu uz asi nestihnete, jedine nevesticky v roku 2007..:-)
ale co sa mi pacilo a je to myslim dobra alternativa:
okolo polnoci zhasnut a mladomanzelia s mladymi (alebo koho chcu), zapalit prskavky...
videla som to na fotkach a bol to krasny napad..
no a v tej tme - si mozno viaceri domyslia, ze je polnoc a si "zacepena":-)
alebo vidis, v tej tme ti niekto moze dat satku/cepiec na hlavu :-)
ano, vo vypredaji su tie silvestrovske rakety skoro zadarmo, mame uz nejake nakupene :-D
kamoska tiez vynechala cepcenie a o polnoci namiesto toho len hadzala kyticu slobodnym dievcatam, akoze do roka a do dna sa ta vyda, ktora si ju prva chyti, zenich klobuk... uplne analogicky, potom si este zenich klakol pred nevestu a stiahol jej ustami podväzok (povzbudzovali sme ho, ale neslo mu to a vsetci sme sa na tom dobre bavili ;-) ), na zaver sa este spolu postavili na stolicky, prekrizili si ruky a vypili na ex ich oblubeny drink a potom sa tancovalo...
ahojte, my sme mali namiesto odcepcovania (nakolko som nemala zavoj) ohnovu show, pocas ktorej sa podavala prasiatko, sprevadzala ju brusna tanecnica a zakoncene to bolo ohnostrojom..
uzasne sprestrenie a nakolko sme mali svadbu pod holym nebom, nebolo potrebne nahanat ludi von alebo nieco podobne...
malo to plynuly priebeh a uzasny uspech ;-)
bianchetka, bola som na pár svadbách kde sa dvíhanie na stoličkách vynechalo. Záleží len na vás či to chcete mať alebo nie. Môžte si po začepčení pripiť po stojačky alebo vôbec a môžte hned začať tancovať. :-)
dvíhanie stoliciek pochádza zo zidov. zvykov, ste vy zidia, ci sa vám to takto páci??
namiesto cepcenia (celého!) volia baby radsej nejaké hry pre svokru a mamu....tombolu....
i ja som mala cepcenie a svieckový tanec, je to pekné a hostia co nepoznali, si to chválili....a my a ni stolicky sme vo vzduchu nemali/neboli! ;-)
ahojte dievcata, chcem sa vas spytat, ze ci sa na cepcenie mozem prezliect zo svadobnych do kroja, potom by ma ocepcili a hned po cepceni by nasledoval vencekovy resp. radovy tanec
melusik, určite môžeš :-) Kamoška to tak mala. Pred začepčením išla do kroja a po začepčení tancovali manželský tanec a potom sa prezliekla do popolnočných šiat. Pozri fotky jablonka333.
slavik, dakujem za informacie. bola som trochu z toho zmatana, bo kazdy to ma nejako inak, ale uz sa ma uistila ze to tak teda mozem urobit. dakujem fotky urcite pozrem. pa
caute kocky, a vy co ste nemali cepcenie vobec co ste mali za napady a co ste z toho realizovali? ja sa cepcit veruze ejha nedam :-D :-D :-D
nepochadzam so SR, zvyky velmi nechceme, chceme modernu svadbu a nedam si nasadit cepiec, ako som uz videla na inych svadbach so svadob. satami to vyzera smiesnejsie, kroj nechcem urcite a tiez im to ani nevedeli poriadne uviazat, dokonca jedna to viazala pod bradu, celkom som sa nahrehlila :) juj chuda kamoska co sa vydavala.. :-N
napriklad toto: http://www.youtube.com/watch?v=INPCHP...
ja osobne mam tu pesnicku velmi rada, vzdy ked ju pocujem, mam pocit, ako keby bolo leto, je taka pozitivna a super sa mi hodila k ohnovej sou.
pocujte baby, ja chcem cepcenie ale take modernejsie..
cize nejaku fajnu pesnicku do toho, chalani nas dvihnu, pripijeme si, hodime pohare za nas a potom poupratujeme zasa spolu a kazdy si zapali pocas toho sviecku alebo prskavku....
ale sakra aku pesnicku do toho?:) napada vas nieco?