Vypúštanie tradícií. Ako to vysvetliť rodine?

Profilova fotka
dohodli sme sa s priatelom, ze vypustime niektore (teda - skoro vsetky) tradicie. :) Nechceme ziadne rozbijanie tanierov, metlovy tanec, dakovanie rodicom, odcepcovanie a podobne. ako to mam vysvetlit mame a babke, ktore si bez toho nevedia svadbu predstavit? absolvoval niekto z vas uz takuto menej tradicnu svadbu?
Odpovedať
ahoj ja by som chcela tiez taku svadbu ale tiez este neviem ako im to vysvetlim. 8-)
Odpovedať
tak mi tiez nebudeme mat ziadne tradicie, ale ja mam vyhodu v tom, ze si beriem cudzinca, takze vysvetlenie mam jednoduche... ale tiez to asi budu ocakavat... asi treba iba jednoducho vysvetlit rodicom, preco to nechcete... vela stastia ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte, rovnako sme vypustili tradicie okrem prenasania nevesty cez prah. Zijeme spolu uz dva roky v jednej domacnosti, ja som bez rodicov, mama skoro 35 rokov a tak sa mi zdalo odcepcenie zvlastne a ostatne velmi nemusim. Dohodli sme sa s pani, ktora nam robi s manzelom muziku a program, na priebehu svadby a ak sa niekto na hostine spyta preco nemame to alebo ono tak jednóducho odpovieme, ze tak si to zelame :-). Mozno babicky to nepochopia predsa len je to ina generacia.
Odpovedať
Profilova fotka
Uz som to skusala hovorit mamine, ale musela som vela vysvetlovat, a neviem ci to pochopila. este musim popracovat. zda sa mi neaktualne odcepcenie, ked spolu byvame 4 roky, a na svojej svadbe sa chcem ja citit dobre a nie robit maskarady, alebo vymyslat nejake karaoke a tancovanie v kruhu. na to nie som ani ja, ani drahy.
Odpovedať
labutka: a čo takto urobiť kompromis? niečo z tradícií nechať a niečo vypustiť. ;-) Ja tiež nebudem mať všetko.odpytovanie - aj to ešte zatiaľ nieje isté, rozbitie taniera - na začiatku to uvítanie, prenesenie nevesty na rukách, rédový tanec. toť vše.
Odpovedať
Profilova fotka
kompromis je novomanzelsky tanec. ostatne asi nebude... :)) my sme obidvaja neni na take predvadzacie veci...
Odpovedať
tak to sme asi uplne rovnake-ja to tiez nemusim-asi najviac neznasam odcepcenie, to by som nikdy nerobila.. a co ti povedala mama?
Odpovedať
tiez nebudeme mat niektore z tradicii - odobierku, odcepcovanie, a nikto sa tym nezaobera, kedze spolu byvame a svadba bude v bratislave - velkom meste ;-) otazka je, ci babka si nevie svadbu bez toho predstavit a bude z toho troska nestastna, alebo ci bude preto priecna
Odpovedať
... ani tie črepiny na začiatok... to je celkom zábavné... :-D a poďakovať rodičom, keď odchádzaš z domu (obrazne) by sa malo, nemusí to byť doslovne odobierka, nie? Nechceš plakať? ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
uz som pocula par zvlastnych nazorov tych bab, co maju svadbu za sebou na temu "dakovanie rodicom" ako nieco trapne a absolutne necakane... mne osobne pride podakovanie rodicom uplne prirodzene, nemam problem podakovat 2 ludom, vdaka ktorym som na svete, co pre mna spravili a ako ma vychovali.. nepride mi to ako tradicia, ale jednoducho ako nieco, co sa patri a hlavne, co uprimne citim 8-)
Odpovedať
Prečo sa vzávať tradícií??? Veď svadba je vlastne o tom... Ja osobne by som sa na svadbe bez tradičných zvykov asi nudila... ;-)
Odpovedať
ale rodicom sa mozes podakovat aj v sukromi, nie z toho robit divadlo+basnicky k tomu-to je aspon moj nazor
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
.. a este ma napadla jedna vec - vzdavame sa vlastnych tradicii, a pritom nam nerobi problem prijimat tie exoticke, ktore nam nie su vlastne a nevychadzaju z nasej kultury... robi sa to zrejme preto, ze je to IN..
Odpovedať
Profilova fotka
divadlo? preco? to naozaj v plane nemam, ale urcite sa mienim podakovat aj manzelovym rodicom, nepojde o ziadnu reality show :-D
Odpovedať
... to nie je divadlo, keď to myslíš úprimne... súhlasím s monatkom, v podstate si to tiež neviem predstaviť bez niektorých tradícií... aj jedenie zo spoločného taniera má svoje čaro :-D
Odpovedať
samozrejme, ze sa aj ja podakujem rodicom, ale v sukromi... no a s ostatnymi tradiciami-to je vec nazoru, ja osobne to robit nebudem, ale zase niektore sutaze na zabavenie hosti ano... ;-)
Odpovedať
... ono to je vlastne "v súkromí" lebo ste tam len vy dvaja a rodičia, príp. krstní a birmovní, ale to záleží na vás... ;-)
Odpovedať
tak to ano, ale ja som bola na svadbe, kde dakovali pred skoro polovicou hosti-to by mne pripadalo take zvlastne a mozno by som sa aj trochu hanbila :-N
Odpovedať
pri precitani tycho prispevkov som si pomyslela svoje... ale nechapem preco, by mal byt trapne rozbit tanier.. ved to je predsa pre stastie.. ved crepy ho prinasaju. Aj rodicom podakovat mi pripada normalne, ved neviem ci vy bezne dakujeme svojim rodicom, ze nam dali zivot a ze nas vychovali. Ale zalezi na tom z akej ste rodiny.. rozvratenej rodicov mate tyranov.. tak to nie, tym asi nieje za co dakovat. potom cela svadba je jedno divadlo, saty ako princezne... ved to je smiesne...ale kazdy nazor je nazor.
Odpovedať
Profilova fotka
francy, ja teda nie som taka exhibicionistka, aby som si otvarala dusu pred 50 ludmi :-D :-D ti, ktori tam maju byt, tam budu a to je pre mna podstatne...... basnicky nepotrebujem, som dobry recnik ;-)
Odpovedať
my sme najskor ziadne tradicie nechceli, ale nakoniec sme mali aj odobierku, aj rozbijanie taniera, prenesenie cez prah, hadzanie kytice aj podväzku (ale to asi nie je slovenska tradicia) a dokonca aj cepcenie a bolo to pekne.. bolo to take prirodzene a dobre zorganizovane, myslim, ze sa to pacilo vsetkym :-) a este sme vypustali holubkov :-) ale to tiez asi nie je tradicia ;-)
Odpovedať
tak to by som napr. nechcela ani ja pred celou rodinou odobierku, my sme si to pripravili jednoducho a výstižne :-D a keď sme už pri tom, čo sa komu nepáči, mne sa vôbec nepozdáva hádzanie kyticou, je to taký "americký" zvyk |-| môj názor... skromne =-)
Odpovedať
ani my sme nemali ziadnu z tychto tradicii, o ktorych tu pisete. a vobec nelutujem.... myslim, ze to ani nikomu nechybalo. ;-) PS: a rodicom mozete samozrejme podakovat kedykolvek, a nemusite mat pri tom ziadnych divakov (svadobnych hosti alebo kameru)
Odpovedať
klapinka, ja som nepovedala, ze tradicie su trapne, ja som chcela povedat, ze ja by som sa citila trapne pri ich robeni... a vobec sa mi nepacia-osobny nazor.. o.i. ja rodicom dakujem.. nielen na svadbe a ako napisala brnka-v pritomnosti divakov... pekny vecer :-)
Odpovedať
labutka- my sme to tiez velmi tazko vysvetlovali, ale nasli sme kompromisy, odobierka je zrusena uplne, vsetci sa stretavaju az v kostole, ale snubenec, vtedy uz manzel podakuje po pripitku mojim rodicom za mna, ze ma vychovali a tak, kvietky dame mamam doma, kazdy sam a aj podakujeme, tak budu mat srdcia na mieste, tanier a prenasanie cez prah sa nam paci, takze to mat budeme, a cepcenie sme zrusili za tu cenu, ze tanec s nevestou byt musi a aj za peniaze a potom sa pojdeme prezliect a bude po tom. skus kompromisy, nech oni ustupia z niecoho a ty v niecom povol, je to pre nich tazke, lebo v tom vyrastali, ze je to samozrejmost a maju aj strach z toho, co povedia ostatni... vela statia ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
moja mamina napriklad nechce, aby sme jej dakovali a odprosovali, ze je to take tazke aj pre nu a aj pre mna. a zda sa mi, ze ked je to moja svadba, tak hlavne ja by som sa mala na nej citit dobre, a ostatni by to mali respektovat. beriem to, ze volakedy to bolo cele inak, po svadbe sa stahovalo do jedneho bytu, ale ja uz to ma vsetko za sebou, a, drsne povedane, uz ide len o ten papier. preto sa mi nie vsetko zda aktualne.
Odpovedať
mila labutka, ja myslim, ze by si si to mala spravit tak ako chces Ty a ak sa to niekmu z Tvojej rodiny nepaci, tak to sam doma ofrfle, ale ked Ta maju radi, tak sa prisposobia... Kazdy clovek ma na to iny pohlad, ja neberiem svadbu ako MOJ (NAS) DEN, chcem aby to bolo prave take oficialne podakovanie nasim rodinam, ja budem najstastnejsia, ked uvidim, ze oni sa bavia, raduju a smeju a ver mi, ze prave pri vselijakych tradicnych hrach spojenych s trapasmi sa ludia nasmeju najviac a potom sa na to najkrajsie spomina :-)
Odpovedať
my sme sa s drahym dohodli, ze jedina tradicia bude rozbity tanier, aby rodiny nieco mali - rodicom sme to oznamili, a uz su v pohode, a dalsia rodina to hadam zvladne :-) nemam k tomu vztah, nie som poverciva, a v ramci mojej velkomestskej rodiny sme to velmi ani nikdy nerobili (poznam to skor zo svadieb kamosiek alebo tu z fora =-) ). Draheho sirsia rodina je sice z vychodu, ale nacvicovat len kvoli nim divadlo mi pride take zvlastne... Nepoznam velmi ani ich, ani ich zvyky :-| Radsej zozeniem dobru muziku 8-) A podakovanie rodicom bude pri pripitku :-)
Odpovedať
Profilova fotka
baby, dnes mi tolkokrat bolo o hlavu otlkane slovo "tradicie" , ze sa mi uz normalne dviha pri nom zaludok :-S a to vsetko kvoli nezhodam ohladom odbierky ( ktoru ja by som najradsej ani nemala a rodicom sa podakovala v tichosti a nerobila divadlo pre kameru...ale pristupila som na nu a teraz svokra robi sceny ohladom toho, kto tam bude mat prihovor. na nu by som kaslala, ale najhorsie je, ze sme sa na tom pohadali uz aj s priatelom |-| ) a to vam ani nehovorim, ako krutila ustami, ked som povedala, ze pred redovym odmietam rozhadzovat nejake cukriky ci dukatiky.. 8-(
Odpovedať
Profilova fotka
este musim spomenut, ako mi dnes povedala, ze ma nejaka svatka MUSI priviest na redovy a spytala sa,ze kto to bude...povedala som, ze neviem, lebo som ani netusila, ze sa to robi...tak mi hned nanutila svoju dceru ]-( waaaaaaa, ved nie som retardovana, aby som sa nevedela vratit sama, respektive so svojim uz manzelom ]-( ]-( ale tiez som hlupa, lebo uz som normalne nemala sil jej nieco na to povedat 8-(
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?