Svedok nema v principe ziadnu povinnost z cirkevneho hladiska. Pri sobasi v kostole je tzv.len kvoli pravnemu poriadku, takze nie nemusi ist na spoved a v vlastne je jedno aku ma vieru a pod.
nemusi ist na spoved. Kamaratka nie je veriaca a bola druhej za svedka. Akurat tak co boli pred svadbou v kostole na jednom stretnuti inak vobec nic neriesili :-)
@civavaaaa tak si myslim ze uz vies jasnu odpoved ze svedok nemusi nic, iba prist do kostola, byt za nevestou alebo zenichom a potom podpisat papiere:-)
@mojzistiatko nie nemusi. Polopate povedane - svedok je v kostole len preto , lebo to vyzaduje zakon a statna zapisnica. Ak by o tom rozhodoval knaz, tak tam svedka nepotrebuje. Preto nie su na svedka z cirkevneho pohladu ziadne naroky a poziadavky.
@kathy takže na spoveď musia ísť len budúci manželia? Lebo ak nemusia ísť svedkovia tak to by bolo super, lebo ak sa rozhodneme s partnerom pre už vopred vybraných svedkov tak by to bolo fajn, moja svedkyňa nemôže ísť na spoveď. A ako to je ohľadom spovede keď ja nemám birmovku. Mám len krst a sväté prijímanie :-)
@civavaaaa nechápem prečo teda chcete v kostole svadbu keď nechceš prijať ani telo Kristovo? Veď práve preto sa ľudia rozhodnú mať v kostole sobáš lebo chcú aby bol prítomný Ježiš Kristus. Celkovo mi nejako uniká pointa. Nech teda takýto ľudia si dajú len civilný obrad na úrade a nemusia riešiť vôbec ani spoveď ani nič podobné tomu
@silvinaamar citaj lepsie, civavaaaa je svedok, nema svadbu v kostole, len ju ide pred statom dosvedcit. Nikde nepisal, ze nevesta a zenich nepojdu na spoved, ci prijimanie.