Hypermobilita. Máte skúsenosť?

Profilova fotka
Máte niekto skúsenosti s dg."hypermobilita"? stručne: je to stav, keď sú väzy a kĺby extrémne uvoľnené, a teda náchylné na zablokovanie. Kĺb alebo stavec sa môže presunúť zo svojej pôvodnej polohy do inej, kde nie je schopný vykonávať svoju funkciu, a preto hrozí poranenie! Hypermobilita = väčšia voľnost kĺbov a znížená odolnosť väzov...poznávací znak je napr. ohnutie palca k zápästiu alebo v predklone položenie dlaní resp. až lakťov na zem... ...JA teda podľa lekárky som "hypermobil" a odporúča mi nájsť si nejaké cvičenia, ale zatiaľ som nezohnala :-|
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
cappy ja to mam na papieri a uz som po 2 operaciach - jedno bedrovy klb a druha - dve platnicky - vsetky klby a vazy mam volne, som cumy z gumy. je to krasna atrakcia ale hovadsky neprakticka do zivota. ziaden volejbal, skoky a podobne veci, proste spevnovacie cvicenia. a nechcem ti robit smutok, ale lekari aj cinski vedci aj akupunkturisti sa zhoduju, ze to sa neda "spravit" nejakym cvicenim. tie vazy a slachy si jednoducho neskratime - su volne, ale mozeme spevnit okolite svalstvo, ktore pomaha drzat klby tak, ako by mali relativne byt. cize opticky sa s tym da nieco robit, len to je na dlhe trate. nezbadas vysledok ani za mesiac ani za rok, ja to vidim az po rokoch... takze dolezite je naucit sa s tym zit, vyhybat sa rizikam a venovat sa sportu - tak normalne... ja robim vselico, bezky, potapanie, stolny tenis, vsetko rekreacne - a cvicim cviky z nemocnice niekolko razy za tyzden, niekedy aj denne ( mala by som kazdy den :-| ) pevna obuv - moje nestastie su aj clenky... a jednoducho predvidat a trosku si davat pozor. ak chces, viac do IP cvicenia - ak v blave - viem kde, v nitre nepoznam.... kde teraz byvas ? a mam aj nejake cviky na papieri, tak ti to mozem nejako poslat cez maily. a co konkretne - nohy, chrbat -... ? to byva najvacsia ostara, a bude aj pocas tehulkovania.
Odpovedať
Profilova fotka
peha, veľké Ď!!!..píšem ti do IP ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
cappy, aj ja som hypermobil, žijem ako všetci ostatní, akurát že nesmiem skákanie vo všetkých formách, prílišné naťahovanie v jogách a podobne. Dokonca po chrípke pred dvomi rokmi som skončila zo zapálenými kĺbovými nervami v nemocnici... všetko prej za toto. Mne odporučili cyklistiku, ale nie na horskom, ten ťa núti sa hrbiť, prechádzky a turistiku v dobrej podpornej obuvi... Cvičenia typu ľahni si na brucho, ruky za chrbát a dvíhaj telo (na podporu chrbtite) a tak podobne... ;-) Ale keď si prežila dodnes, prežiješ i naďalej, neboj... :-D A pre tých, čo chcú zistiť či sú hypermobilní, patrí k nim väčšina ľudí, ktorí si dosiahnu palcom ruky na predlaktie, dotknú sa pri vystretých nohách dlaňami zeme a podobné zveriny, za ktoré sme mali na základke na telocviku plusky... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
suhlas made :-) ako pises. prezili sme a prezijeme aj dalej :-) len vekom sa mi stale viac cosi vyrve zo zakladne :-D :-D ja si palcom na ruke dociahnem nielen na predlaktie, ale aj na chrbat ruky - to iste ale zozadu :-) to uz ked lekari videli .... a jedna pani mi pri masazi noh skoro odpadla - zistila ze mam ohybne prsty na nohach a daju sa uplne vykrutit, a zalomit do L, az jej prislo zle. a to som jej povedala, ze nech mi radsej v zivote nemasiruje ruky :-D
Odpovedať
Profilova fotka
jasné baby, prežijeme :-D made, lekárka mi spomínala napr. tiež bicykel a obuv na turistiku už mám, polovička mi kúpila dobrú zn. Garmont, tak to už len vyraziť s hypermobilitou na cesty a tak! :-D :-D ..len keby som nebola po polytraume, tak si z toho nerobím ani fň, ale v kombinácii so zlomeninami je hypermobilita asi malý zákerák =-) ak budete mať nejaké novinky, tak napíšte, aj ja sa ozvem, zatiaľ dík a pekný deň "hypermobilky" :-D
Odpovedať
Profilova fotka
a este - neboj aj zlomeniny sa daju dokopy, napriklad pred rokmi som mala zapastie, clenok a dnes ho citim uz len trochu :-D :-D prepac cierny humor, neboj to sa da.... papa napisem ti
Odpovedať
Profilova fotka
ja osm (klop klop) nikdy nič zlomené nemala... ja sa o seba starám... |-| ale nie, holt mám kopec šťastia a padám ako opití ľudia... nikdy (klop klop) sa mi nič vážnejšie nestane... to som sa naučila na džude... :-D šport ako stvorený pre hypermobilných... keď ma tréner videl, do akých póz sa dokážem otočiť... :-D inak, na turistiku sa tiež odporúčajú paličky... nielen ako štýlový doplnok, ale ako podpora pre chrbticu... keď sa zapieraš do paličky, menej zaťažuješ nohy a chrbticu... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
paličky áno, pekné teleskopicko-turistické ;-) no ja kým do mňa nenapálilo auto v 80-tke.....nema problema :-D
Odpovedať
Profilova fotka
A ešte k liekom-lekárka, u kt. som bola na konzult., keď videla niektoré lekárske správy, napr. o predpísaných liekoch, tak mi rovno povedala, nech to vysadím, ak ich ešte beriem,lebo myo-relaxans - napr. mydocalm, kt. som mala predpísaný, uvoľňujú svaly a to nie je pre hypermobilitu vôbec vhodné, lebo môžem mať závraty a cítiť sa roztrasená, a to som si aj všimla... pred chvíľou som sa dočítala, že mala pravdu, a okrem Mydocalmu ani Dorsiflex, Myolastan, Guajacuran...len v prípade veľkého spazmu jednorázovo...možno by boli vhodné špeciálne polohovacie vankúše hlavy a krku na noc, predpisuje ich rehabilitačný lekár. Nevykonávať žiadne činnosti a športy spojené s doskokmi... Skúsiť napr. Ginko -prim 2x1 (na voľno v lekárni)
Odpovedať
Profilova fotka
A ešte niečo - žiadne naprávanie...ale to by som si asi nedala tak či tak...
Odpovedať
Profilova fotka
pozor - niekedy ti napravanie pomoze - len to musi clovek vediet a nerobit to nasilu. mne minule poopravili jeden stavcek a hned sa mi lepsie kraca. ale nedala by som sa asi hocikde. tomu cloveku musis hlavne verit a vidiet, ze ti dlhodobe pomaha. lieky - vysadila som vsetko - su to oblbovaky, uvolnovaky, zle na svaly, zle na vazy. jasne, v akutnom pripade som po operacii brala lieky, ale uz 2 mesiace po operacii chrbtice som bola v alpach na bezkach, a cvicila, makala, proste poctivo cvicila a netra mi ziadne lieky. inak s liekmi som si prezila svoje.... br... nikdy viac.
Odpovedať
Profilova fotka
cappy, na mydocalm som aj ja veľmi zle reagovala... točila sa mi hlava a mala som vnútorné kŕče.. to bolo na šľak trafenie... ;-( Dorsiflex detto, ešte horšie. Mydocalm ale napríklad pomáhal môjmu drahému, keď mal problémy s lopatkou... Ginko papám, pre zvýšenie prekrvenia mozočku, napriek tomu, že mi to predpísali na pooperačnom, vidím, že zabíjam dve muchy jednou ranou... :-D
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Čaute hypermobilky ;-) ...práve som sa dozvedela, že na hypermobilitu je Pilates OK :-) Cvičenie posilňuje hlboký svalový stabilizačný systém. Len netestovať rozsah pohybu pri cvičení do krajných polôh. Voliť radšej v rozsahu pohybu určitú rezervu. Čiže vrodenú alebo získanú danosť netestovať (ideálne je skonzultovať techniku cvičenia s odborníkom).
Odpovedať
Profilova fotka
peha! ďakujem za cviky a všetko!!! x-) x-) x-)
Odpovedať
Profilova fotka
ahoj cappy nemas zaco :-) a pilates - ano je fajn, tak ako pises. papa a vela odhodlania do cvicenia :-N :-) :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
len sa chcem niekomu vyžalovať... aj ja som hypermobilka, dosť čerstvá na to, že nevládzem stáť ani hodinu....odchádza mi celá bedrová a krížová časť...kedže som čerstvo diagnostikovaná, nie som schopná to momentálne prijať ako fakt a takmer denne od bolesti plačem...snažím sa spevnovať svaly cvičením ale niektoré cviky nie som schopná prejsť...nikde som sa ale nedozvedela o prognoze čo s tým?, dokedy bolesti?, kedy to skončí????
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
aj ja mam hypermobilitu.. zacalo sa to 13timi zlomeninamy vyklbenym ramenom.. operaciu.. po prvej som prestala moct hybat s ramenom.. trpim strasne bolesti.. mojim prekliatim je vsak moja praca.. kde sustavne potrebujem pisat na PC kde trpim.. strasne trpim.. od malicka som za to nenavidela rodicou.. ked som sa nikdy nemohla hrat s detmi.. ked som celu strednu prelezala v nemocnici.. a ked mi v 20tke povedali ze sa uz o par rokov ani nepostavim.. cely zivot na nic..
Odpovedať
Jana aj ja som hypermobilná. Písalii ste niečo o nejakých cvičeniach, mohli by ste to prosím poslať aj mne. Zistila som to len nedávno a som z toho dosť v šoku. Mám totiž 27 a často sa mi podlamujú kolená. Asi som si tak trochu sama na vine, lebo som od 9 do 18 rokov robila akrobaciu na koni a to mi asi moc nedodalo. Čo sa vlastne môže a čo nemôže cvičiť, robiť ???
Odpovedať
cawte........myslim ze nemam moc velke problemy,ale dost casto am bolievaju klby.presnu dg. mi zistili len nedavno a ani neviem co to moc znamena...mam este len 16 tak nechcela by som skoncit an vozicku tak prosm poradte co a ako s tym....neviete moze to mat aj za nasledok to ze nejem odmalinka maso???
Odpovedať
Profilova fotka
ahoj pred rokom a pol mi diagnostikovali tu nasu znamu chorobu a ja sa chcem spytat ci sa to stale bude len zhorsovat, bo mne sa zda ze sa to len zhorsuje, aspon u mna, hoci uzivam zelatinove doplnky. Doktor mi povedal ze som to mala vrodene a ja mam strach ze o par rokov skoncim na posteli a budu ma musiet opatrovat, mam strach, moze mi niekto povedat ci sa to bude len zhorsovat?? prosim, nemam rada neistotu asi ako kazdy z nas. ahojte
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Ahojte. Moja 18 ročná dcéra má taktiež hypermobilitu. Ortopéd to potvrdil. Práve včera sme boli u pediatričky a tá je aj homeopatkou a doporučila CALCAREA FLUORICA 30 CH berie sa 1 x týždenne 10 guľôčok. O mesiac máme prísť na kontrolu. Uvidíme ako to zaučínkuje. A samozrejme doporučila plávanie a posilovanie.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
ahojte ja som martin aj mne lekar diagnostikoval hypermobilitu asi tak pred 1 mesiacom a priesiel nato az po rocnych bolestiach v chrbtici najprv boli bolesti a potom praskanie a prelupovanie ale vravel ze to nemam az take vazne asi nemam taku velku volu v klboch aku vy zeny lebo 40 percent zien ma hypermobilitu a celkovo zeny maju vacsju ohybnost ako muzi chcem vam povedat aby ste nestracali nadej zit treba kaslite na tie bolesti na Slovesku kazdy vie aka je zdravotna starostlivost s pomedzi vsetkych europskych krajim sme v tejto oblasti na poslednom mieste ale nestracajte nadej doba je rychla vyvijaju sa lieky ktore 100 percentne odburavaju bolest hoc to ze tie vazy uz nigdy pevne nebudu je asi fakt a nie su na ne lieky... ja som pred tym pocitoval iba bolesti v kolenach a laktiach lekari kaslali na mna pracoval som zo velkymi bremenami anic mi nebolo az zrazu to prislo.. mal som 3 blokady a odvtedy mam problemy ale som si vedomi ze keby som take veci nedvyhal nemal by som stym problem,,,,, aj ja niekdy smutim a rozmyslam nad tym preco iny to maju v poriadku a mozu robit hocico..... a neplacne ved nejak to uz prezijeme .... zatial posilujem pred tym som hral fudbal ale prestal som koli tym kolenam... beriem glukosamin na klby ato mi ciastocne pomaha.... u hypermobilnych je potrebne posilnit svali.... tie co nam vydno su povrchove tie maju kulturisti trebars ale pod nimi su dalsie 3 druhy svalov akore patria do skupiny statokinetyckych a tie treba posilnovat aj pri pocitaci si zakupte fit loptu. a sedte natom ak mate nejake cviky na obrasach mozete mi ich poslat budem rad.... ja vam odporucim robit lastovicky a cviky na balancnej doske ale bude to trosku trvat kym sa to da dokopy dalej aj vela plavajte opytajte sa na condrosulf ktory spevnuje klby majte sa..
Odpovedať
Ahojte, som momentalne cerstva hypermobilicka .Som rada ze som medzi svojimi . Dneska mi moja lekarka diagnostikovala po serii roznych vysetreni tuto diagnozu. Najprv som si myslela ze WAW aka parada ja som aka ohybna, len ked som sa aj dozvedela blizsie co to je, tak mi nadsenie opadlo, ale zase na druhej strane su aj horsie choroby takze aspon ze sa to da nejako ovplyvnit tym cvicenim,a aspon sa donutim chodit do posilky alebo pod. uz to aj potrebujem necitim sa fajn. Inak super veci tu pisete, hlavne tie cvicenia a pod. supis ste skvely ako sa delite zo svojimi skusenostami.Inak k tym cviceniam co ste tu spominali, ak by ste bol niekto taky ochotny aposlal mi to tiez na ruzzi@azet.sk Dakujem Prajem vam vsetkym vela trpezlivosti a dobrej nalady. Ahojte Ruza ;-)
Odpovedať
tiez sa pridavam....lekar mi na to povedal ze to nie je ani dobre ani zle a nejake vacsie problemy s tym nemam, az na situacie kedy mi koleno rupne trochu viac nez ma ale inak pohoda....mam aj ine diagnozy ktore mi sposobuju vacsie problemy nez toto takze ja tuto dg. neberiem nijak tragicky. Inak odporucam vam plavanie, mne to velmi pomohla, aj lekarka sama sa divila ako.... co sa condrosulfu tyka tak co ja viem, nespevnuje klby ale chrupku a to s hypermobilitou nema moc spolocne, teda myslim v tom zmysle ze som este nepocula ze by sa condrosulfom liecila hypermobilita....ja som ho brala 5 rokov na problemy s chrupkou (odlupuje sa mi) ale mne osobne to moc nepomohlo....kamaratke vsak zabral velmi dobre takze aj to je u kazdeho individualne... kazdopadne, spevnujte telicko a hlavne si z toho nerobte az taku velku hlavu,su aj horsie choroby i ked viem ze i tato sposobuje niektorym ludom dost velke problemy...Zelam vela dni bez bolesti! :-)
Odpovedať
Ahojte :-) aj mne povedal ortoped, že mam hypermobilne klby...asi tak pred 1,5 rokom, neriešila som to , lebo okrem toho, že si musim puknut krčnu chrbticu inak mám bolesti vystrelujuce do hlavy..a okrem toho , že si už od detstva pukám klby na chodidlách..tak vlastne nemam problem..ani to že mi sem tam vyskočil ohryzok a manuálne som ho musela vratiť späť.... ibaže naposledy to nešlo tak jednoducho vrátiť, trvalo to dlhé minuty kym som si vrátila ohryzokspäť a postupne sa k tomu pridružili bolesti pri prehltani a pri dlhsom monologu...nemate niekto skusenosti a takymto niečím, bola som na krčnom, lepsie povedane vysetrovali ma 3 lekari a vsetci sa zhodli, že sa s týmto este nestretli ani literatura to nespomina, lenže ja mam stres,lebo za posledne tri mesiace sa mi to zhorsilo a pridali sa aj tie bolesti a neviem co stym.. ak viete poradit nieco mozte aj mailom na ciernapuma@azet.sk hladala som aj na nete a nic konkterne ide o hypermobilitu laryngu vopred vdaka
Odpovedať
Ahoj, prosím, mohly byste mi, prosím také poslat cviky (lenka.burianova@centrum.cz) a poradit, kde se dá v Bratislavě a okolí cvičit, mně hypermobilitu diagnostikoval lékař ve 28 letech a to jsem se celé roky léčila na bolesti kloubů, skoliozu a pod., stačilo jít k panu doktorovi v Trnavě, ten na mě kouknul od stolu, řekl mi, dejte ruce ve stoji na zem a diagnóza byla na světě :-D Jinak mám za sebou zdárně jedno těhotenství, celé jsem se hlídala, abych moc nepřibrala, žádné přejídání a jezení za dva :-p , od šestého měsíce mi trnuly ruce, nemohla jsem spát, neudržela jsem v nich nic, dodnes mě bolí záda a klouby, ruce neposlouchají, ale dá se to přežít, za úsměv našeho Andrejka to stálo ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
lenny - bolo tu pisane, ze na to je dobre cvicenie pilates a to sa v BA precvicuje v takme kazom fitku.... mne tuto diagnozu este nik nediagnostikoval, aj ked k ortopedom chodim od narodenia - najskor zle bedrove klby, ploche nohy, potom skolioza.... ale podla toho co som tu citala, tak by som sa mala dat na to vysetrit, lebo tiez nemozem stat dlhsie na nohach - strasne ma bolia krize a vsetci sa mi odjakziva smiali, ze ake mam ohybne prsty na rukach a na nohach, ze viem vseliako vytocit ruky, ked mi kozmeticka robila masaz ruk, tak povedala, ze take ohybne prsty este nevidela.... ked sa predklonim, tak sa dlanami nedotknem zeme, no bezproblemov si dam nohy za hlavu (aj ked som nikdy necvicila ziadne natahovacie cvicenia ako yoga a pod.) Rano kym si nepuknem krcnu chrbticu, tak nemozem existovat, lebo ma z toho boli hlava a nemozem nou otacat, som ako keby zaseknuta a po chvilke stania si musim popukat aj celu chrbticu, lebo inak ma boli cely chrbat.... Dorsiflex je moja zachrana, lebo niekedy sa "neodseknem" aj den, proste krk alebo chrbat nejde puknut a vtedy to strasne boli....
Odpovedať
janocka - jakobych viděla sama sebe :-D, stát na místě 10 minut a nepohnout se minimálně 500x, nejde mi slušně sedét u stolu, tak se bou pořád šiju poposedám, přesedám..... jsem temperamentní, tak to všichni přikládají, že jsem i hyperaktivní ;-)
Odpovedať
ahojte. pisem vam v mene babuliny, nakolko doma nemame net. doma mame takmer rocnu dcerku, ktorej fyzioterapeutky na plavani a cviceni pre deti urcili diagnozu hypermobilita. nahodou by ste mi pls neveli poradit nejakeho dobreho ortopeda, za ktorym by sme mohli ist. pediatricka nas nechcela poslat len tak hocikam, no zatial neprisla na nikoho "vhodneho". dakujem vam velmi pekne za pomoc ;-) michal
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
ahojte hypermobilky, aj ja som hypermobilná a poviem vám nikdy som s tým nič nerobila, ani lekári mi nikdy nič nepovedali, čo to obnáša - až teraz po druhom pôrode som začala mávať stavy ( pocity ) akoby som sa rozpadávala - často ma bolia kňlby, hlavne kolená, nehovorím o bolestiach hlavy, krčnej chrbtice ( zopár stavcov mám v blokovom postavení ), v poslednej dobe príšerné svalové kŕče - ktoré prídu hocikedy a to ani nohy nemám v nejakej blbej polohe,... spomínali ste nejaké lieky, ktoré nie sú vhodné. Pamätám sa, že mi kedysi lekárka predpísala Dorsiflex a bolo mi po ňom blbo. Ale neviem, či je to dedičné, no včera mi lekárka na rehabilitačnom povedala, že môj 3-ročný syn je tiež hypermobilný - od narodenia je ako handra, dokáže dávať nôžky aj ručičky do takých polôh, že ostatné len začudovane pozerajú a nechápu ako mu takto môže byť dobre - nikdy nesedel tak ako ostatné detičky - s vystretými nohami ( to mu je úplne nepohodlné ), on si sadá s nohami otočenými dozadu ( akoby sedel na pätách, no riťku má medzi nohami ) .... najprv neurologička povedala že je hypotonický a vždy aj bude, ale táto rehabilitačná mi povedala, že to nie je hypotonia ale hypermobilita. Odpručila mi pre malého kúpiť fit-loptu a na nej s ním cvičiť.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?