Strach zo zásnub. Neviem ako na to zareaguje rodina

Profilova fotka
Ahojte kočky...Mám menší problém a potrebovala by som vašu radu. Mám 18 rokov a som vysokoškoláčka. Priateľ má 24 rokov a pracuje - sme spolu 3 roky. Pred rokom mi naznačil,že tento rok ma požiada o ruku...a tu nastáva ten problém...Bojím sa zásnub, ale nie kvôli tomu,že by som ho nemilovala,túžim po zásnubách,ale neviem ako zareaguje moja rodina.Som úplne najstaršia zo všetkých sesterníc a myslím že to bude pre moju rodinu ŠOK .Po ďalšie, môj vzťah s otcom je na bode mrazu a je to veľmi pesimistický človek.Bojím sa,že sa urazí ak sa dozvie, že sme sa zasnúbili len tak-dvaja a bude to brať ako urážku, že nie jeho požiadal o MOJU ruku...Fakt som zúfalá,lebo cítim že sa zásnuby blížia a ani neviem ,či o tom rodine poviem... :-(
Odpovedať
1
2
5
Profilova fotka
ahojky... ja si myslim, ze je to uplne normalne... ked ste spolu 3 roky a ide o vas a nie o rodinu... my sme mali tiez zasnuby iba my dvaja a je to ok... drzim palce a tiez som na vyske a teraz v piatok sme sa vzali, manzel pracuje 4. rok a nevidim v tom problem zvladat skolu aj domacnost... ozvi sa papa
Odpovedať
Hmm, jacuska. Myslim, ze to nie je taky problem. Ja s priatelom, ked sme rozoberali tuto temu, tak sme sa dohodli tak, ze sa zasnubime len my dvaja a ked budem suhlasit :-D, tak potom poziada o moju ruku maminu, kedze otca nemam. Takze to nie je problem :-) Staci, ked sa vy dvaja zasnubite ( da ti prstienok, kyticku a prezijete romanticky den) a potom pride drahy za tvojou mamou, da jej kvety, otca poziada o tvoju ruku a je to vybavene :-) Aj vlk syty a ovca cela :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Bojím sa,že otec mi nepríde na svadbu, ak ho to urazí-on je taký...
Odpovedať
ja osobne by som sa bala zasnubit, kebyze mam len 18 rokov...
Odpovedať
Profilova fotka
Shaarka,prepac,ale myslim ze nejde o vek... Podla niekoho je 18 rocne dievca mlade na zasnuby...ok... Ale niekedy sa zeny vydavaju ako 30 rocne a mozu zase pripadat druhym ako stare na vydaj.... Tak myslim ze nejde vobec o vek...je to zalozene na iinych prioritach....
Odpovedať
...teda zivot mas pred sebou, nerozumiem dobre, naco sa zasnubovat (miesta do vztahu oficiality a rodicov), ked sa toho este strasne vela moze zmenit... myslim, ze dievca 18-tka je (aj ked akakolvek vyspela) este dieta. ak sa mate radi, milujete sa, tak dozrejete spolu casom a na svadbu je naozaj este kopa casu. nechcem nikoho urazit, jucuska teba uz vobec nie, ale tak ako sa formuje clovek, jeho nazory, skusenosti, plany, skratka vsetko, tak sa aj poriadne meni... aj jeden aj druhy. tvoj priatel je sice starsi a urcite ta strasne miluje, len nerozumiem, preco si ta tymto sposobom musi putat k sebe, putat cloveka (teba), ktora sa oficialne stala dospelou len nedavno, a zaroven si este nestihla prezit mnoho veci a nestihla si sa formovat... samozjreme casom sa aj tvoje naroky zmenia, priority a vlastne VSETKO. ste spolu 3 roky a sama urcite citis, ze ked ste sa spoznali, bola si ina, inak si nanho a na veci okoo seba pozerala. dozrievat budes este dalej, len treba dat pozor, ci sa vase cesty a vnimanie nahodou nebudu odlisovat. x-) prajem vsetko dobre :-D
Odpovedať
mirka007, chapem, nejde o vek, ale takisto ako su baby fyzicky vyspele skor a ine neskor, aj tak je ta hranica na veku 15 rokov. chapes? dospelost si ludia len tak nevymysleli... bohuzial aj tato hanica je dana skor teoreticky, pretoze v puberte sa clovek meni najviac, hlada sam seba a potom pomaly dozrieva.. samozrejme to nie je vseobecne pravidlo. ja som len chcela povedat to, ze o par rokov, ked bude mat napriklad 25, bude vediet povedat, ze ANO, vybrala som si spravne. pretoze ma s cim porovnat, nieco uz zaizila a jej vztah prekonal prekazky, odlucenie, nastrahy a pod. a to sa da zistit len v samostatnom zivote.
Odpovedať
Jucuska, a keby Tvoj otec nesúhlasil so svadbou alebo neprišiel na svadbu, tak čo? Veď aj tak máte zlé vzťahy. Ak Ťa neakceptuje ako dospelú /a dospelý sa berú aj bez opýtania sa rodičov/, tak Ťa bude kritizovať a urážať sa stále. Ale Ty si dospelá, vieš, že niektorí majú iný názor na Tvoj život a vieš, že sa budeš v živote riadiť vlastnou hlavou. Takže to, že sa otec urazí, je jeho problém, nie Tvoj. No a ak chceš skrátiť stresy so svojou rodinou, tak im svadbu oznámte maximálne dva týždne vopred. ;-)
Odpovedať
shaarka, ale zasnuby predsa nie su svadba - to, ze sa v 18 rokoch zasnubia, neznamena, ze sa budu hned zajtra brat. je to predsa prislub do buducnosti, nieco, cim si navzajom "slubia", ze v dalekej buducnosti, az nastane spravny cas sa vezmu, ze spolu navzajom pocitaju.... jucuska, kludne sa zasnubte vo dvojici a az dozreje cas na to, povedat si ÁNO, moze priatel poziadat tvoju rodinu o ruku oficialne. dovtedy sa kopec veci moze zmenit, zlepsia sa vztahy v rodine... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ďakujem všetkým za rady...Bolo to tu spomenuté a súhlasím s tým-zásnuby nie su svadba-znamenajú že niekomu patríš a značia,že ten vzťah,je vážny,tak prečo nie? shaarka, našla som muža,bez ktorého by som nevedela žiť...nepoznám lásku ozajstného otca...ale lásku,ktorú som od neho nedostala,mi vynahrádza môj priateľ-a takéto vzťahy vydržia,mám pár priateliek ktoré s tým majú skúsenosti a sú šťasné,ako nikto iný.Nie som hlúpa 18-ka ktorá si chce ešte užívať,ja som toho mala dovoleného až-až do 15-ky takže nestojím o diskotéky plné opitých a fajčiacich detí,ani o to,aby som sa vyspala s iným(kým môžem). Vieš,možno chcem tie zásnuby práve kvôli tomu, aby ma nebrali za dieťa ľudia ako si ty...pretože som dospelá,mám ciele a po boku muža, ktorý sa snaží mi dať všetko...Po zásnubách si ľudia okolo mňa uvedomia,fakt že som dospelá a že my dvaja chceme patriť k sebe...Brať sa určite nechceme skôr ako o 3 roky...ak budem mať diplom v ruke, potom...Teraz mi stačí pocit, že niekomu patrím,chápeš ma?
Odpovedať
ahoj, ja mam 22 a s priatelom sme sa zasnubili tento rok, s tym, ze najskor poziadal o ruku mna, dal mi prsten a na druhy den prisiel za rodicmi, priniesol mamine kyticu a poziadal otca o ruku a povedali sme im, ze sa chceme o rok zobrat. Ani ja, ani moj priatel sme nechceli len tak sa zasnubit a mozno sa raz vezmeme. Naco sa zasnubovat, ked neviem, ci chcem s nim byt? To uz sme obaja raz zazili s ex. Je pravda, ze si mladucka a mozno si v zivote vela nezazila, myslim, co sa tyka vztahov, mam kamosku, ktora zacala s chalanom chodit v 15, v 19 sa vydavala, lebo chcela babo, potom potratila aj tak sa vzali, teraz ma 22, 2-rocne dieta a chce sa rozviest, lebo vidi ze ON nie je ten, ako ho mala vysnivaneho, ked bola zalubena. Zacala tvrda realita! To len taky prispevok zo zivota. Ale podla mna, ak necitis, ze sa chces vydat a zakladat rodinu, tak naco zasnuby? Tolko moj nazor... drzim palce :-)
Odpovedať
Profilova fotka
zuzik311, gratulujem k svadbe a ďakujem za príspevok...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
princess007, ty sa asi najskôr vieš vžiť do mojej kože, keďže nemáš ocka(je mi to ľúto :-( ) Asi vieš o čom som písala a uvidíš, že budete s tvojou láskou naveky šťastný!!!
Odpovedať
Profilova fotka
jucus, ja som mala 21 ked sme sa zasnubili a moj mal 26, vzali sme sa teraz ked mam 23. ludia vzdy budu hovorit - prv sme vsetky prilis mlade - ludia sa cuduju (ale ked mladi spolu ziju, tak sa pohorsuju), potom su baby stare - ludia sa opat cuduju :-D ale o inom je tato temicka, takze - u nas moj poziadal este skor ako som o tom ja vedela mojich rodicov, oboch, a az potom ma vzal na veceru a potom sme mali aj oficio zasnuby aj s jeho rodicmi :-) lenze je tiez pravda, ze u nas bola situacia ina - nasi vedeli , ze sa ot u nas pomaly k zasnubam chysta a neboli proti, aj ked som ja bola fakt mlada, vedeli ze som v dobrych rukach :-D . mrzi ma, ze to mas s ockom tak, dufam, ze to vsetko dobre dopadne, podla mna si vychutnaj zasnuby, bez starosti a trapeni co s ocinom a potom moze Tvoj drahy poziadat TVojho otca. A tiez neplati uz zasada do roka a do dna - kludne sa vezmite kedy budete chciet, nemusi to byt hned ;-)
Odpovedať
tiez neviem, naco sa zasnubovat, ked sa nechcete napr. do roka vziat a zalozit si rodinu... cas ukaze.
Odpovedať
Profilova fotka
a este jedna vecicka - ci uz Tvoj oci zvladol svoje poslanie rodica alebo nie, urcite ho neobidite... a aspon si do svadby zvykne na myslienku ze sa vydavas - ci to bude o dva, tri, styri alebo pat rokov ;-) drz sa a niekedy daj vediet ako to dopadlo!
Odpovedať
Profilova fotka
stanka737 , veríš, či nie, ja som toho veľa prežila aj čo sa týka vzťahov...Priateľ je kamionista,odlúčenie je už súčasťou nášho vzťahu a hoc nie nadlho,bolí a pociťujem ho o to viac,pretože je denne vystavený nebezpečenstvu. Nechceme sa zasnúbiť aby sme neskôr MOŽNO mali svadbu...my tú svadbu CHCEME,obaja... Rodičia majú zlý vzťah,denno-denne som svedkom hádok a počas troch rokov som si ich porovnávala s našim vzťahom-Bola som vo vzťahu tvrdá,ale len kvôli tomu,aby sme si vyjasnili problémy a hranice TERAZ, nie po 2,5,10 či 20 rokoch manželstva...A teraz,máme vynikajúci vzťah,dopĺňame sa vo všetkom a nevieme bez seba existovať...Prečo si myslíš,že mladá láska nemôže byť ozajstná a nemôže trvať navždy?
Odpovedať
Profilova fotka
chichinka, Ďakujem si veľmi milá!!! Určite sa ozvem! ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
shaarka, Je to staromódne...do roka a do dňa...aj počas toho roka sa môže hocčo stať...Vzťah zasnúbenej dvojice berú ľudia už vážne a tým k sebe patria....Na čo sú potom podľa teba zásnuby?a načo je potom svadba?Trošku sme sa vzdialili od témy...
Odpovedať
Profilova fotka
ja si pravze myslim, ze kadzy vztah prechadza urcitymi stadiami a potrebuje stale napredovat, pekne pomalicky a postupne...prv je to priatelstvo, niekedy rovno randenie, ....a potom zasnuby a niekedy svadba... mnohi citia, ze sa chcu posunut dalej...a to ej takym posunom aj zasnubenie ;-) mne moj tym dal najavo cosi krasne, ze chce so mnou byt navzdy, chce aby som bola jeho zenou. aj ked vtedy do roka sme vedeli, ze sa nevezmeme, lebo sa to endalo a aj som sa nato citila mlada, aj ked som vedela, ze s nim chcem byt, ze on je ten pravy - teraz nadisiel ten cas, caka ma posledny rok vysky, tak sme sa vzali. zasnubeni sme boli rok a pol, nevidim vsak nic zle an tom, ked su zasnubeni dlhsie, ked nemaju byvanie maldi poriesene a ine starosti, ktore vacsinou rped svadbou chcu vyriesit.
Odpovedať
jucuska, este posledny prispevok napisem, a potom dam pokoj, vidim, ze to nema vyznam. to, co pises, ze ako velmi si rozumiete, co vsetko ste prezili, a ze ste si stanovili hranice... to vsetko poznam! ver mi, aj ja som mala 18, mohla som cokolvek, mala som vazny vztah, ale teraz, ked som sa vydala za ineho, neda sa to s byvalym ani porovnat!!! to, co teraz prezivas intenzivne, ti moze casom pripadat ako naivne... alebo to, co sa ti teraz zda ako jeho plus, mozes o par rokov vidiet, ako normal, ktory ta uz nevzrusuje. nemas ako porovnavat, nemas s cim porovnavat, a jasne ze ani nechces, ale to je skoda. a myslis si, ze ste na tom lepsie ako tvoji rodicia? ano? skus sa opytat, ako zili oni, ked boli mladi... nic ine som nechcela povedat, len tolko, ze akokolvek si osemntastka mysli, ze je pripravena a ze nikoho ineho nechce, len toho svojho, tak velmi sa mi z toho chce smiat, ale bohuzial - malokto da na rady starsich. ked buds mat za sebou to, co ja, alebo ine starsie baby, potom mozes povedat, ze tohto muza chcem, chcem sa zasnubit a vziat a mat s nim deti... :-D ...a okrem toho, dakujem, ze je dnes ina doba, ze dnes sa da najprv s niekym zit, a vlastne si vyskusat, ci to clovek vydrzi kazdy den. a preto by som na tvojom miest poriadne popremyslala, ci sa slubim niekomu, o kom este neviem, ci sa mi bude chciet s nim zit kazdy den (a nemyslim tym len krasne zaspavanie a prebudzanie a uzivanie si), ale ucty, vyhlad do buducna, vychovu deti, ciel minania penazi a este veeeela, vela veci...
Odpovedať
Profilova fotka
chichinka, máš absolútnu pravdu! niektorý muži,či už snúbenci alebo manželia sa ani nestarajú o to,kde budú bývať so svojími polkami...Môj pre nás práve kúpil pozemok,tak prečo by ma nezasnúbil?Zato že som mladá?Kde je napísané že zasnúbiť sa môže žena len po 20-ke?nehovoriac o tých, čo sa VYDÁVAJÚ 16 ročné,pretože otehotneli-to nie je ani svadba,ani dieťa z lásky...
Odpovedať
Profilova fotka
shaarka, Ty nie si tá osoba,ktorá by ma mohla súdiť alebo ma poučovať...Všetci sme iní,iná povaha,postoje atď...Ja som neprežila to čo ty a na druhej strane ty si neprežila to,čo ja preto ani ja ani ty nemáme právo navzájom sa súdiť...Nepýtala som sa ťa či sa môžem zasnúbiť alebo nie ale každopádne ti ďakujem za rady a viem že si mi tvojími príspevkami nechcela ublížiť,aj keď ma ranili...Prajem ti veľa šťastia a o pár rokov sa vráť na túto stránku,napíšem ti koniec môjho príbehu...
Odpovedať
shaarka ma podla mna vo vsetkom pravdu, aj ja som si take zazila, bola som zasnubena (neoficialne) ked som mala 18, ale teraz (mam 31) sa idem vydavat za niekoho uolne ineho a som stastna, ze je to prave ON a nie ten ked som bola velmi mlada. ..ja viem, ze to nerada pocujes, ale ano..si velmi mlada a toto je dolezity zivotny krok ..a to, ze ta niekdo bude brat vaznejsie, lebo si zasnubena je trosku smiesne a mimochodom to vobec nie je pravda ;-) ..skus nezahodit vztah so svojim otcom, ktory ta vychoval a tiez ta miluje, len preto, ze si s nim momentalne nerozumies...otec je len jeden clovek v tvojom zivote ..ale asi tieto nase rady nemaju velky vyznam, aj tak si spravite podla svojho ..tak GOOD LUCK v buducom zivote ;-)
Odpovedať
jucuska ja sa opriem len do Tvojich vyrokov - napisala si, ze sa chces zasnubit preto, aby Ta okolie bralo ako dospelu a bralo vas vztah vazne - dost povrchny a malicherny dovod na zasnuby!!! a dalej - ze Ti Tvoj priatel vynahradza lasku Tvojho otca - lenze muza si neberieme zo sebeckych dovodov, aby nam vynahradil lasku nasich rodicov, ale jeden pre druheho sa maju obetovat a milovat sa, a nie si nieco vynahradzat!!! Z mojho doterajsieho pozorovania asi nie si este zrela... inac by si ani zo zasnub nemala strach, porozmyslaj nad tym este. Apropos ucila som dievcata v Tvojom veku, akokolvek boli inteligentne, mile, sikovne a mudre, predsa im chybala ZIVOTNA SKUSENOST. Manzelstvo je vazny zavazok.
Odpovedať
jucuska, aj my sme mali zasnuby len tak sami dvaja na dovolenke. svokrovci predtym cakali /hlavne svokra :-)/, ze zasnuby budu v style cela tlupa hrnie k nam s kyticou... tak dakujem, toto ja nemusim, preto to bolo na dovolenke. a ked sme sa vratili, tak sa spytala, ci budu aj oficialne, cize ci cela tlupa bude hrnut k nam s kyticou :-) povedali sme nie. citala som shaarkin posledny prispevok... /iba posledny/ myslim, ze ta urcite nechcela ranit, ale pozera sa na to inymi ocami, ma uz zazite zrejme trosku viac a casom, ked aj ty trosku viac zazijes, mozno aj ty napises nieco take inej osemnastke. ale to posudis az sama o par rokov. drzim ti palce, aby vam vsetko dobre dopadlo a budte stastni. ked mate pocit, ze nechcete, aby vam do toho niekto kecal, tak to nedovolte. ;-)
Odpovedať
emilyz, absolutne absolutny suhlas. :-D aj ked jucuska nema strach zo zasnub, lebo sa boji, ale ma strach kvoli otcovi. ale vlastne aj to je znakom nedozretosti. myslim, ze jucuskin otec keby mohol, tak by bol velmi rad, ze ma samostatnu dceru, dospelu, uspesnu, paci sa mu jej frajer a nema nic proti tomu, aby sa vzali (zasnubili)... ak by to tak bolo - jucuska by asi inak hovorila...
Odpovedať
asi tu vediem trosku monolog, ale celkom ma tato tema zaujala... ja som tiez rebel, bola som rebel a urobila by som tiez zopar chyb, keby... jucuska, asi si aj tak urobis po svojom. ranit som ta nechcela, aj ked sa ti zda, ze ti mojim nazorom vnucujem nieco, co ti vezme tvoje stastie. uz som tu kedysi (v inej teme) pisala, ze niekedy clovek nevidi to, co by mal vidiet. ty mas zivot pred sebou, v podstate si este ani nezacala, este si ani neodisla od rodicov a uz sa chces slubit niekomu, koho dobre nepoznas. chcela som ti len povedat, ze sa naozaj, ale naozja nemas kam ponahlat, a co sa tyka rozhodnutia - ANO, CHCEM SA STAT TVOJOU ZENOU - tak to ti neutecie, naozaj nie. ak sa lubite, ostanete spolu a nielen cas preveri vasu lasku. daj zivotu sancu, mozno nema pre teba nic lepsie, a mozno ma, mozno budes sama prekvapena. ale neoberaj sa bezhlavo o kopu prilezitosti, ktore mozu prist.
Odpovedať
Profilova fotka
no teda baby, pravdupovediac, ked si spätne spomeniem, urcite by som sa vo svojich 18 nechcela zasnubit. :-D Mala som v hlave ine veci... musim suhlasit so shaarkou,emilyz a ostatnymi, ze je to dost skoro... jucuska, my sme sa tiez nebrali hned do roka a do dna, ale po nejakych dvoch rokoch.. tusim... Povazujem za totalnu hlupost, ze budes niekomu patrit, take cosi by si nemala hovorit ani ked budes vydata, si v prvom rade samostatna osoba, ktora ma svoj vlastny rozum!Ide skôr o to, ci je to medzi vami natolko vazne, ze chcete spolu zostat do konca zivota... do KONCA ZIVOTA... vies si to predstavit? je vas vztah na tolko vazny???
Odpovedať
Profilova fotka
ahojky, my sme sa s priateľom zasnúbili tiež len tak dvaja o samote a ostatnym sme to skratka oznamili uz aj s datumom. u nas doma ako v pohodke, trocha podrypovali ze kde je kytica pre svokru a tak ale ok, skor som sa bala jeho rodicov, oni su tiez taky staromodny,ale nemali na vyber lent o akceptovat. maju trapne poznamky este aj doteraz ale ignorujem. chapem ze je to tvoj otec,ale snad ked mu to potom pekne oznamite, ze sa lubite, ze ta poziadal o ruku a chcete byt spolu tak to pochopi. a moja otazka? je ozaj problem urobit mu povoli a opytat sa aj jeho? aby mal dusu na mieste, ak vies aky urazeny by vedel byt
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?