Ako si zvyknúť v inej krajine?

Ahojte... mam hlavne na mysli USA, ale tak mozte kludne pisat zazitky aj ak zijete v nejakej inej krajine. Chcem len vediet, ake je to zvyknut si? Ano, laka ma ist do Ameriky zit, ale predsa len, nie je to tazke? Jazyk na zaciatku urcite neviete dokonale, co iste ovplyvni aj to, ze tam vela priatelov zo zaciatku nemate. Ake su zaciatky? Aky zivot? Co nastane, ked prvotny osial "som vydata/zenaty" opadne? Je tu aj niekto taky, kto ma dieta, ktore nehovori slovensky? Dakujem :)
Odpovedať
1
2
mam kamosku co sa vydala do mexika, spanielcinu sa sice medzitym ucila ale kedze ju nevedela dokonale tak si nevedela najst pracu, anglicky vedela super a tak sa dala na studium spanielciny, teraz ma pracu a je spokojna, sice sa jej obcas dost cnie...len sa tam obcas dost nudila, najlepsie je nadviazat v danom meste kontakty s krajanmi :-)
Odpovedať
ja som isla do zahranicia za pracou, jazyk som dobre nevedela, ale po niekolkych mesiacoch to bolo ok. najskor som bola sama v cudzom meste, co ma dost ubijalo, no po niekolkych tyzdnoch som si nasla prve kamaratky-krajanky a to uz potom bolo vsetko super. neskor som si nasla priatela a teraz planujeme svadbu. momentalne nepracujem a som doma cely tyzden sama, niekedy je to fakt ubijajuce. aj ked zalezi od toho, ci je clovek zvyknuty byt sam. mne napriklad samota (obcasna) neprekaza, niekedy ju aj vyhladavam ( :-N ), ale jedna moja kamaratka, co tu je tiez, samotou straaasne trpi. takze je to individualne. ale ako napisala scarlette, treba nadviazat kontakty s krajanmi. slovensko mi straaaasne chyba, ale co clovek nespravi pre lasku ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som v zahranici uz 10 rokov,ale ked idem na Slovensko,tak sa tesim ako male dieta! :-D Ked som tam prisla,nevedela som ani jedno slovo,ale kedze som bola odkazana sama na seba,tak som sa musela posnazit a za par mesiacov to bolo ok...Aj ja ako Francy som tam bola zo zaciatku sama a bolo to dost tazke,ale da sa s tym vyrovnat,zavisi to od povahy... :-D
Odpovedať
Ja som sa sťahovala do krajiny, ktorú som už dobre poznala, lebo ako študentka francúzštiny som tu bola každé leto varená-pečená len aby som sa poriadne naučila jazyk... potom som si povedala, že stačilo, stretla som sa s teraz už mojím manželom, vo Francúzsku žijem už skoro rok a ešte som si nezvykla. Aj keď ja som sa sem sťahovala z nutnosti, nikdy som vo Francúzsku žiť nechcela, ich mentalita mi je cudzia a Slovensko mi neskutočne chýba... Navyše sme sa len nedávno presťahovali, všetky moje kamarátky sú kade-tade po svete, s mamičkami sa mi tu veľmi kecať na kávičke nechce, takže asi tak... Všetko závisí na povahe, ako hovorila zlaty, nie som človek, ktorý by podliehal depresii, vybrala som si sama a vedela som do čoho idem, takže ťažké to je, ale stále dúfam, že sa presťahujeme na Slovensko, keď manžel nebude mať prácu, ktorá by ho viazala na túto krajinu ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ja zijem v USA teraz druhy rok a tazko sa mi zvyka. Mavam depresie, pretoze som skoro stale sama, moj muz je cely den v robote. Za tie dva roky sme sa stahovali 3 krat, takze je tazke najst si novych kamaratov. Pred 3 tyzdnami sme kupili dom a usadili sa na 3 roky (minimalne :)) v severnej karoline na totalnom vidieku. nastastie mame super susedov. Dost pomaha, ked som aktivna, komunikacia s ludmi... Je tazke najst si kamaratov - krajanov, pretoze USA je obrovska krajina a kazdy je niekde inde, pokial nezijes vo velkom meste... Takisto zalezi od statu, kde zijes. Neznasala som Virginiu, ale tu v Severnej Karoline sa citim omnoho lepsie (zivot ide pomalsie, ludia su mili).
Odpovedať
Aj ja sa s Vami podelim o moje zazitky...mojho draheho si vybrali aby isiel robit na dva roky do Holandska trvalo to 4 mesiace kym sa to vsetko vybavilo...drahy odisiel koncom aprila a ja som ostala na Slovensku, pretoze ma cakalo vela veci vyriesit. Dala som vypoved v praci, v maji som uspesne skoncila vysoku skolu, v juni som mala promocie a o 3 dni na nu svadbu :-) a o 6 dni po svadbe ma zobral manzel do dalekeho pre mna neznameho Amsterdamu. Teraz som tu 6 tyzden neni to dlho, anglictinu ako jazyk som nenavidela kvoli ucitelke na strednej tak je pre mna tazsie sa dostavat do tohto jazyku, aj ked sa povie, ze uz na Slovensku by kazdy mal vediet aspon jeden svetovy jazyk....niesom ten pripad :-( skoda.... Mame tu par slovakov, s ktorimi sa stretavame, pracu este nemam a v podstate este nehladam ;-) od septembra by som mala zacat chodit na kurz holandstiny takze o zabavu budem mat postarane :-D ale tiez som cele dni sama, pretoze manzel ma toho strasne vela v robote a ked je tu "super" pocko, ze kazdy den leje ako z krhly a clovek nemoze vybehnut ani na prechadzku okolo bytu tak je to akurat tak na depresiu ;-( Snad sa moja anglictina zlepsi aj kurz holandstiny pomoze k najdeniu robotky a vsetko bude fajn :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Vidim, ze tu najdem len same "povzdbudive" slova. :-( Aj ja sa uz o 2 tyzdne chystam natrvalo, teda minimalne na 6 rokov, kym si moj manzel ukonci lekarsku specializaciu, prestahovat do Belgicka - do holandskej casti za manzelom a mam uz teraz depky. Z pocasia - ako ericulka pise, z 3 jazykov, ktore musim perfektne ovladat (Hol.j, Fran.j, Ang.j - ten viem, ale nie extra super) a najma z uzavretych ludi. :-. Avsak verim, ze manzel mi pomoze a najma sa chystam chodit domov kazdy mesiac aspon na vikend a pozyvam rad radom kazdeho na navstevu (letenky su uz teraz dost lacne ;-) ). Ja mam ale malu vyhodu, od oktobra pracujem v EK/EU, ale obavam sa denno-denneho dochadzania do Bruselu z Antverp. Povedala som si, ze radsej denne cestovat 3 hodiny ako byt zavreta doma v depkach. a odkaz pre Ericulku: ja sa ucim holandstinu/flamstinu a ked vies ANJ alebo NEMJ ide to ovela lahsie, tak do toho... Nie je to az take hrozne tazke a Holandania su inak velmi vtipny ludia, myslim, ze okrem pocasia a uzavretych ludi, sa ti tam bude pacit - alebo potom uz ostava len navstevovat coffee 8-) shopy :-D :-D :-D a odkaz pre bihan: Bihan ja uz teraz rozmyslam, ze nahovorim draheho aby sme sa po tych 6 nutnych rokoch stravenych v BELG prestahovali do Francuzska. Mne sa tam veeeelmi paci a najma ludia su tam mili a srdecni. Ty to vnimas inak? :-N
Odpovedať
Profilova fotka
tak aj sa pridam... ja zijem uz vyse rok v USA s manzelikom, aj ked teraz v septembri budeme mat slov. svadbu v kostole. Predtym som lietavala medzi USA a SK asi 6 rokov, ale nikdy v zivote som si nemyslela, ze sa tu raz usadim. Urcite nie tak daleko od domova. Ale presne ako Francy ,,,co clovek neurobi pre lasku. Na krajinu som si nezvykla, aj ked ja som typ cloveka, ze si najdem kamosov- sky, vsade, ale asi aj na tu najsilnejsiu povahu raz za cas padne depka.... Mojim kutikom kde sa furt musim vyrevat je sprcha. A musim priznat,ze vekom je to aj castejsie. Za rodinou je mi strasne smutno, za kamosmi, za detickami mojich bratov, ktore nevidim vyrastat, za mamuskou a ockom. Mali sme uz aj taku debatu, ze na dochodok by sme mohli byvat na SK ( ktovie ako to bude o 30 rokov vyzerat na SK, co sa tyka ekonomiky). Ale to je este daleko a dochodku sa musime najprv dozit. Takze je to aj pre mna tazke tu byvat, chyba mi aj nasa strava, a tak len cas ukaze ako to pojde dalej.
Odpovedať
Juju - na holandstinu by sme mali chodit od septembra tak to bude zabavicka :-D hehe ked citame s drahym casopis tak vacsinou nemame problem ale ked ich pocuvame hovorit tak to mame velky problem rozoznat co hovoria ;-) tak uvidime co nam daju 4 mesiace ucenia :-| Pocasie je tu vselijake, stale meniace, ale to si zvyknes neboj ;-) ja mam strasne rada leta a vzdy ked vyjde slniecko tak som ako jastericka na skalach, ktora sa chce uz opalovat...tuto som to nezazila...ale tu zazijes ine....napr. pred 3 tyzdnami tu bola gay pride...bola to zabava...a ked si tu najdes kamosov tak bude super neboj..my tu mame par slovakov a parada ;-) ...a ked mas robotku tak to je este vacsia paradicka...drzim palec ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
ahojte, tak aj ja sa pridam ak mozem... :-) som s manzelikom uz druhy rok v Irsku, sme tu za pracou a zarobit peniazky (nic vynimocne,ze? :-N ) Zo zaciatku to bolo tazke, aj ked som angl. vedela, ich anglictina je trosku ina, musela som sa naucit co znamenaju rozne vyrazy, ich prizvuk a tak... Pocasie je casto na depku...ked prsi niekolko dni v kuse :-( Ale ludia okolo mna (domaci) s ktorymi som zacala pracovat boli fajn a pomohlo mi to dostat sa aspon do ako takej pohody... Este nejaky cas tu planujeme zostat, ale nie nastalo, to by som nedokazala =-) Chyba mi domov, rodina, kamarati ;-( ;-( ;-( ;-( Na nutne veci clovek zvykne ak musi, ale na odlucenie od toho co miluje nikdy :-| thudak--aj si casto poplacem, ked sa na mna toho uz tolko nakopi, tak zo seba dostanem jedine slzickami ;-(
Odpovedať
Ja byvam s manzelom v USA uz vyse roka, ale priznam sa, ze rodina a Slovensko a slovenske jedlo mi chybaju cim dalej, tym viac. Teraz pred troma dnami sme sa vratili zo Slovenska, boli sme tam mesiac. Takze mi je este stale velmi smutno. Tiaz sme rozmyslali, ako Tani pisala, ze na dochodok sa prestahujeme do Europy, no clovek nikdy nevie, co bude. Zijeme v Georgii, co je asi najhorsi stat v USA, nezaujimavy a hlavne s hlupymi zakonmi. A ludia su tu velmi zvlastni. No mam tu kamaratky z Ciech, takze aspon "precvicim" slovencinu sem-tam.
Odpovedať
ahojte, takisto sa pridavam. zijem s manzelom uz 2,5 roka v nemecku- clovek si povie je to europa, zvyknut sa da lahsie- vobec to tak nieje, na zaciatku som dufala, ze casom si zvyknem, ale je to totalne naopak- cim dlhsie som tu, tym mavam vacsie a vacsie depky. chybaju mi priatelky- vekom nadvazujem kontakty coraz tazsie, slovensko a nasa mentalita- tu su ludia falosni a strasne chladni. nastastie manzel ma slovensko velmi rad, takze domov chodime tak 3x do roka, a tiez planujeme dochodok na slovensku. nie je to veru lahke v cudzine, takze elldouble- dobre si to rozmysli, stale plati- vsade dobre doma najlepsie
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
stocks... Georgia nie je najhorsi stat, to je asi Dakota, kde sme my...in the middle of nowhere....chybaju mi tu hory, lesy, tu su len same planiny, jedine co ma tesi, ze nebyvam vo velkomeste, lebo tam zivot uteka ako voda....nase najvacise mesto v J, Dakote je asi ako KE, takze sa tu nemusim srat s dopravnymi zapchami. Ostatni amici si doteraz myslia, ze nam tu v Dakote este behaju indiani na konoch...s pierkami vo vlasoch. Ja sa uz tesim na SK...ideme o 4 tyzdne... huraaaaa
Odpovedať
ahojte, ja sa pridam aj ked som na sk. bola som rok v belgicku, v gente. studovala som v anglictine, po veceroch som chodila na kurzy holandstiny, bolo to fajn, po par mesiacoch som zvladala aj zakladnu komunikaciu. su sice trosku uzavreti, ale ked ta spoznaju su fajn. ked sa v obchode snazis hovorit ich jazykom, potesi ich to a su milsi a ochotnejsi. cestovanie je v pohode, vlaky chodia kazdu chvilu a su ciste. pocasie je trosku des, ale hlavne v zime, to je stale zamracene a sychrave, ale da sa to zvladnut. zakladom je nosit so sebou dazdnik. vo flamskej casti si vystacis s holandstinou a anglinou, v bxl je predsa len francuzstina castejsia. ale vsetko sa da. inak je tam krasne a urcite to stoji za to :-)
Odpovedať
Tani, tak si to doma poriadne uzi. Neboj, 4 tyzdne preletia ako voda!!! A na kolko idete? My sme prisli pred 4 dnami spat do USA po mesiaci na Slovensku. Juuuj, tazko sa mi zvyka.
Odpovedať
Tak ja sa teda pridam........Ja som zila dlhu dobu v zahranici, bola som stastna a spokojna, ze spoznavam nove krajiny, ludi a jazyk..........potom som stretla draheho,ktory je cudzinec a zacala som sa bat ,ze budem musiet zostat vonku navzdy.........no a to sa mi uz velmi nepozdavalo.No a chvalabohu drahy pochopil, ake je to pre mna dolezite byvat blizko domova, takze sme spolu odisli do Prahy a sme tu maximalne spokojni. No a teraz sa nam snad podari pomaly presun na SK , uz sa na tom pracuje. :-) Takze holky, skuste Vase drahe polovicky doviezt sem, ked sa chce tak vsetko ide. :-) Ale to zase mozno budete mat depky z toho ,ake su tu nizke platy ;-)
Odpovedať
tak aj ja pridam do debaty presne dnes je rok co sme v UK.... tazko mi je ale niekedy sa da...ak mam co s casom...
Odpovedať
hladala som temu, kde si mozem postazovat a nasla som ju :-) my sme s manzelom uz rok v Kyjeve, Ukrajina a cim dlhsie som tu tym chcem ist naspat domov; obaja mame pracu, vidame sa po veceroch, kamaratov tu "akoze" mam, ale tos u slabe odvary ;-) od tych co mam doma, je mu smutno a nie je mi tu lahko, tak len som sa chcela postazovat :-N hadam sa nenahnevate :-)
Odpovedať
sydney - co by sme sa nahnevali ;-) xixi , moj manzelik bol pred dvoma tyzdnami na Ukrajine na sluzobke a hovoril, ze je to tam dost drahe...ze nechapal...xixi :-D
Odpovedať
Juj, tak veľmi to tu veselé nie je, túto tému by si mali prečítať všetky tie "čúzy", čo dokážu len nadávať na to, ako je na Slovenku zle ako chcú za každú cenu vypadnúť za hranice :-p Juju - ľudia vo franúczsku sú teda špeciálni - záleží na prostredí, v ktorom sa pohybuješ, ale tí bežní ľudia nemajú ani poňatia o svete mimo Francúzska, za Nemeckom na východ už nič nie je a ak chceš niečo vybaviť na úrade, musíš si to najprv nájsť na internete, vytlačiť a potom to tomu úradníkovi otrieskať o hlavu, pretože o ničom ani len netušia.. toto sa mi minule stalo s vodičákom - mám nový Európsky a ke´d sme boli žiadať o novú značku na auto, len som chcela vedieť, či musím zmeniť môj európsky vodičák. Ten neschopný hlupák na príjme sa najprv začal tváriť, že je to krajina východnej Európy, ktorá bola pričlenená k EU a nutne potrebujem vymeniť vodičák. Zasypal ma kopou papierov, mimo iného aj papierom pre lekára na prehliadku a odchádzala som odtiaľ ko fúria.. tak som sadla k netu, zistila som, že od 1996 je výmena dobrovoľná a rozhodne nie povinná, takže si nechávam moju krásnu európsku kartičku, ktorú by som podľa rád toho kompetentného znalca mala vymeniť za ružový papierik, aký sa u nás používal ešte za komančov... Asi tak k Francúzskej administratíve.... Ale zase nie sú všetci frántíci hlupáci, všade sú fajn ľudia a hlupáci.. záleží, na koho natrafíš.. ale s jazykmi a administratívou je to tu fak napiiiiiip... No a ešte niečo, babenky, čo ste v Európe, vážte si to, že to máte domov len na skok... hop do lietadla, autobusu a je to.. ja keby som chcela navštíviť našich, tak musím preletieť polku zemegule :-D
Odpovedať
ahojte babenky, tak sa pridam aj ja....Do Usa som prisla minuly rok v lete za svojim terajsim manzelom a miestami som mala pocit, ze som jedina divna Slovenka, ktorej sa v USA nepaci...ale ako vas tak citam, nie som jedina ;-). Keby nebolo mojho draheho tak sa nikdy neocitnem v USA a nepochopim ako mi neskutocne chybaju moji priatelia doma, moja rodina, nase krasne mesta, kde sa netreba vsade trepat metrom hodinu a pol (zijem v NY), nase potraviny, nas obycajny chlieb, jogurty, mineralky, nasi ludia...miestami ufrflani a pesimisticki ale nasi....slovenski. Mam asi jedine stastie, ze moj drahy je tiez Slovak ako sa patri, hoci uz 13 rokov zije v USA a ze jeho najvacsou tuzbou je vratit sa na Slovensko. Takze vydrzim este rok a dovidenia Amerika. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
to bihan: a ako si si zvykla? Už máš nemocnicu, kde budeš rodiť? :-) Ako sa ti páči exotika?
Odpovedať
Babenky, velmi vas chapem a drzim palce v dalekom svete. Ja som zila v USA pred desiatimi rokmi, bola som tam len pol roka, ale keby som to nezazila, nikdy nikomu neuverim. Ked som prisla domov, pol roka som sa napchavala iba nasim chlebom s maslom a rajcinami, varenymi zemiakmi, bola som stastna, ze mozem ist vsade pesi, kamosi su skutocni kamosi a ludia maju aspon aky taky prehlad. Este som bola stastna, ze mozem rano o siestej ist navalenym autobusom do prace, lebo som medzi svojimi. Bolo to naozaj velmi tazke a neverila som, ze dokazem tak smutit za rodinou. A teraz cim som starsia, tym viac som naviazana na rodinu, priatelov a domov. Od rodicov som len 130 km, ale ked ich pridem pozret, moj oco velky tvrdak aj slzu vyroni. Neviem si predstavit, ze raz budu velmi stari a budu zomierat a budu ma potrebovat stale. Preto som rada, ze mam manzela SK, lebo neviem, ci by som nasla odvahu sa odstahovat. Moje najlepsia kamaratka zije v Bruseli, teraz je tehotna a zomrel jej tu na SK otec, tak sme spolu prezivali uplne peklo. Ale nebudte smutne, Vase deti sa rychlo naucia viac jazykov a vzdy je moznost sa vratit, esteze uz nie je komunizmus.
Odpovedať
Suuhlasim s vami, az ked som sa zo Slovenska odstahovala, tak som pochopila ako velmi tu krajinu mam rada. :-p Nikdy som nebola ten typ, co nadaval na "vsetko" ale niektore veci clovek fakt pochopi az ked mu zacnu chybat..a myslim tym uplne obycajne potraviny, jazyk a proste taky obycajny "pocit domova" :-) Tiez by som sa raz s mojim manzelom (cudzincom) chcela vratit, ale neviem ci sa to podari...
Odpovedať
Profilova fotka
ahojte. Paradnu temu ste zalozili. Pridavam sa. My zijeme s manzelom (tiez Slovak) v Japonsku uz niekolko rokov. To je len culture shock, vam poviem. Riadne som sa nasmiala na zazitkoch Bihan. Uplne Ta chapem s tymi papierovackami na uradoch. Tu len otvorenie uctu trva 3 hodiny (napriek tomu, ze hovorim po japonsky) podotykam anglictina tu nehrozi. Rovnako si treba vsetko na internete vyhladat, hodit im to pod nos...atd. Minule som chcela vybavit platobny prikaz a hned ako sa pri nazve firmy objavilo s.r.o. (v anglictine) uz nevedeli ako dalej. MNA sa pytali, ci si to oni pre seba do files maju zapisat v japoncine alebo v anglictine. Smiechu som sa neudrzala. Tak obvolavali hadam od Okinawy az po Hokkaido vsetky pobocky. Ked sa uz rozhodli pre anglicku verziu, zase zavahali a isli obvolavat dalsich trulkov. Uz ked do kolonky isla vpisat japonsky ekvivalent, pozrela sa na mna, ci to ma napisat naozaj v Japoncine. Citila som sa ako v Kocurkove. Tak som jej povedala, ze mam strasne vela prace, nech to napise v tej ich japoncine a mna nech uz vybavia. Konecny vysledok bol nakoniec aj tak v anglictine a mna to stalo niekolko hodin. Takze Bihan, spolutrpitelka moja, mame to vesele, vsak?
Odpovedať
jeeeeeeeeeej baby tak to mate veru vesele.... :-D normalne si tam uzijete srandy ale aj nervov :-(
Odpovedať
Profilova fotka
Mne zivot v kanadskom Calgary taha pomaly na siedmy rok. Obcas sa mi trochu cnie za Slovenskom. Pred par tyzdnami som na i-nete s nostalgiou citala o Bratislavskych korunovacnych slavnostiach, na ktorych som sa kedysi zucastnila a atmosfera bola ohromna (Calgary sa zase pysni, ze na 10 dni pocnuc prvou julovou nedelou hosti najvacsiu show na svete pod sirim nebom - Stampede, co je tiez vzruso, ale ja som skor taka romanticka dusa - viac na rytierov ako na kovbojov :-) ). Nasi ma pravidelne zasobuju europskymi cokoladkami, keksikmi a cukrikmi, tunajsia rodina a kolegyne si ich nevedia vynachvalit a uz sa ma pytali, ci sa daju objednat cez e-bay :-D . Zrovna teraz tu ma slovenska kamaratka na navsteve svojich rodicov a prepasovali sem udeny ostiepok. OSTIEPOK!!! MNAAAM! Slintam za parenicou a syrovymi korbacikmi. A rozkom s vlasskym salatom alebo treskou v majoneze. Za typickym slovenskym fastfoodom - vyprazanym syrom so zemiakovymi kroketami a langosmi. Na druhej strane nemozem povedat, ze by som sa v Calgary citila cudzia, neusadena, neprijata, neprisposobena, bez rodiny a priatelov. Naopak, je to moj druhy domov, mam tu zazemie a som pysna na seba, co som za ten cas, co som tu, dokazala, aj ked cesta bola obcas trnita. Dokazala som prejst cez najhorsi 2 roky trvajuci "povinny" job v mojom zivote, ktory sa zdal, ze potrva vecnost, bol to job cez zatate zuby a vela odriekani. Po 24-och rokoch travim prve Vianoce na druhom konci zemegule v slzach, bez svojej rodiny a najblizsich, s telefonom v ruke, kde pocujem nasich, ze akurat sedia za stedrovecernym stolom, jedia oplatky a je prestrete aj pre mna, keby som bola 'nahodny host' (to sa mi uz z oci leju slzy velkosti broskynovej kostky). Ani nasledujuce 2 Vianoce to nebolo uplne bez slziciek. Konecne po 3 rokoch som sla do skoly vystudovat, co som studovala doma a nasledne si najst pracu v odbore, ktora ma uspokojuje. Nasla som tu lasku, v snubencovi, v rodine, v priateloch, v znamych - a vseobecne - som sa tu stretla s vludnostou u ludi. Z pracovnych viz som sa uspesne dopracovala k trvalemu pobytu a odtial ku kanadskemu obcianstvu (nechala som si dvojite ;-) ). Vlastnim spolu s mojou polovickou domcek. Hory su odtialto na skok. Kontakt s vlastnou rodinou nie je problem, najma cez Skype, hovorime spolu a vidime sa cez kameru takmer kazdy vikend a niekedy aj v tyzdni, ak to casovy posun dovoluje. Na Slovensko sa vzdy budem tesit a rada sa tam vracat, ale iba na navstevu. To, k comu som sa dopracovala tu, sa nestalo zo dna na den, vazim si toho (a tym padom aj samu seba) a nemienim sa toho vzdat. Mam dalsie plany, ktore tu mienim zrealizovat. elldouble na otazku, ake to je a ci predsa len to nie je tazke, zvyknut si zit v zahranici, nie je jednoznacna odpoved. Niektori sa prisposobia, niektori nie. Emigracia nie je dovolenka. Ak mas "drive", si vybaveny trpezlivostou, huzevnatostou a hlavne schopnostou prisposobit sa novej kulture a zvykom, si na dobrej ceste.
Odpovedať
Profilova fotka
petralta suhlasim s Tebou... si to vystihla uplne super, ze emigracia nie je dovolenka.... ja mam uz len 30 dni do svadby, ale najviac sa tesim domov na nasich uz o tri tyzdne....
Odpovedať
Profilova fotka
Petralta super prispevok, osobne mi velmim pomohol, lebo akurat za 3 dni sa stahujem zo Slovenska (ak nie navzdy tak urcite na veeelmi dlho) a prezivam smutne chvile. Toto bol vsak povzbudivy prispevok. Dufam, ze to po rokoch budem vnimamt aj ja x-)
Odpovedať
petrala mna zasa pe zmenu rozplakal.... su aj tazke chvile.. ked velmi blizky chybaju..ako napr vianoce.. spominam ked segre bola este v uk..a uz nemala viza ale chcela tam este ostat.. nielen ze ona plakala ale aj my vsetci pri vianocnom stole... :-(
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?