Kocky, neviete mi poradit?....beriem si taliana a po svadbe budeme zit v Taliansku, neviem ale, ci je lepsie mat trvaly pobyt stale na Slovensku, alebo v Taliansku. Neviem, ci stratim nieco na Slovensku, ak by som mala trvaly v IT???...Ak mate niekto skusenosti, budem rada ak mi poradite...Diky
ahoj Monica aj ja zijem v juznom Tal.uz viac ako dva roky stale ako turista ale terz v septembri sa berieme co sa tyka obcianskeho taliansky si mozes vybavit hned po svadbe aj pobyt ale o obcianstvo mozes poziadat az pol roka po sobasi a dostanes ho az po dvoch rokoch.Slovensky obc.preukaz si mozes nechat len kym Ti na to nepridu lebo mam jednu znamu co je tu vydata a tej po narodeni jej prvej dcerky zistili ze mala oba preukazy a potom jej ten slovensky zobrali.Tak len tolko.
prave dnes mi moj drahy povedal ze bol na urade, ale tu v tal.(aspon tu kde byvam) mu nevedeli poradit.Vobec nevedeli co potrebuje ak sa chce sobasit na slovensku... :-)
huh, pardon radka, vidim, ze tu temu si uz nasla :-p
myslim ze urcite budete potrebovat potvrdenie o trvalom pobyte a osobnom stave, ako pise lara. Moj drahy ale na to, aby mu to potvrdenie vystavili potreboval v DE moj prelozeny apostilovany rodny list. Takze si na vybavovacky nechajte dost casu..Ak mas ale rok, v pohode to stihas... ;-)
ja som sa tym zaoberala ked som bola naposledy na Slovensku. Uz skoro 5 rokov zijem v USA na pacovne viza (H1B) a problem bol ked som si chcela podat o novy vodicak ( EU) kedze ten vam bez OP nevydaju ( na pas ho nevydavaju). Okrem toho moj OP medzicasom vyprsal ( asi tak pred dvoma rokmi :-D ) takze som si musela nahlasit trvale bydlisko u mami, vyziadat OP, zaplatit pokutu zato ze bol vyprsany a ked mi ho potom vydali, naklusala som na policiu poziadat o vodicak.
Ked som sa na obecnom urade pytala ci mam teda mat trvaly pobyt na Slovensku alebo nie kedze tam dlhodobo nezijem ( uz 7 rokov - 2 CR a teraz v USA) pani mi povedala ze si ho mam odhlasit koli socialnemu a zdravotnemu poisteniu, ale ja ani jedno ani druhe nemam. Moja zdravotna poistka je tu v Statoch a na Slovensko sa v buducnosti nechystam ( ani tam neplatim dane kedze ich platim v USA). Ale kedze s tym vodicakom bolo tolko ostary, tak so si ten trvaly pobyt zatial nechala. Netusim ci ho vlastne mam mat alebo nemam a mam pocit ze ani tie tetusky na uradoch na Slovensku tomu velmi nerozumeju lebo kazda vravi nieco ine.