Tehotenstvo a vysoká škola

Dobrý deň. Rád by som sa vás opýtal či poradiť si od vás nechal. Je to trochu netradičné :). Pred nedávnom som skončil strednú školu a idem po dlhom boji ma prijali do Prahy na univerzitu ale pritrafilo sa čosi z priateľkou. Ona síce už nechce pokračovať študovať na výšku končili sme totiž spolu. Lenže moja stredná škola mi je nanič bez školy vysokej a úroveň škôl bohužiaľ na Slovensku je taká aká je. Naši rodičia skoro odpadli keď to počuli ale dohodli sa dáko že by som mohol ísť študovať ale spolu už čoskoro zo svojou ženou do Prahy i maličkým a prispejú nám trochu viac koruniek. Nebude to žiaden prepych ale potom keď ju dokončím teoreticky mať nadpriemer. Ona si nájde vravela prácu/brigádu popri materskej a ja tiež ale trochu mám strach či to zvládnem vyštudovať a vychovávať dieťa 5 rokov :D . Má tu niekto také skúsenosti alebo niekoho takého pozná. Častejšie viem to býva opačne a preto sa pýtam. Ďakujem za každú radu.
Odpovedať
Profilova fotka
myslím si, že ak vaši majú dosť prostriedkov na to aby sa o vás postarali, tak sa nemáš čím trápiť. žienku budeš mať doma s bábom a ty budeš študovať koľko budeš vládať. po škole im to splatíš či už finančne alebo skutočnou starostlivosťou :)
Odpovedať
Profilova fotka
@alexanderoto @vtaca No len tak pre predstavu...viete nieco o zivotnych nakladoch v Prahe? Predpokladam, ze tvoja skoro zena nema nic odrobene, cize aky ma narok na matersku? Aku konkretnu mate predstavu o brigade v Prahe popri dietati, co by mohla robit? Neviem aky obor chces ist studovat, ale predstava, ze dokoncim skolu a budem zarabat teoreticky nadpriemer je skutocne len teoreticka, pokial to nie je neviem ako specializovany obor s dierou na trhu, potom predstava, ze sa zamestnam ako absovlent a dostanem nadpriemer je velmi idealisticka. Neviem presne, co by si chcel pocut, urcite sa tu najdu ine, ktore ta budu ukludnovat, ze ak sa milujete, vsetko zvladnete, bla bla... Nie ste v lahkej situacii a akekolvek rozhodnutie spravite, tak Vam znacne ovplyvni zivot. Zacat s partnerom zit je velky krok sam o sebe, mat s partnerom dieta je dalsi velky krok, zacat studovat na vyske je dalsia zivotna zmena...obvykle ludia beru tieto kroky postupne, vy budete mat vsetko naraz a ma to potencial vybusnej reakcie...nehovoriac o vasom skutocnom veku a zrelosti (tazko posudit), obrovskom mnozstve zodpovednosti, ktora bude zrazu na vasich pleciach, obmedzeniach spojenych s tymito zmenami (znizenie zivotneho standardu, osobne obmedzenia kedy celonocna party so spoluziakmi asi moc neprichadza do uvahy, atd.)...treba sa pripravit na to, ze tam bude vela momentov frustracie, co bude mat prirodzene nasledky. Kazdopadne prajem vela stastia, vsetko sa da zvladnut.
Odpovedať
Ja som tiež par mesiacov pred maturitou otehotnela...plánovala som ísť na medicínu...ale nakoniec som nešla pretože je to 6.rocne štúdium a taktiež rodičia pracujú čiže y sa mi nemal kto o dieťa starať...teraz keď bude mať syn dva roky začínam od septembra na vs avšak len osetrovatelstvo...z vlastnej ti môžem povedať že dieťa stojí veľmi veľa peňazí ja mám však muža ktorý má 26ma dobre platenú prácu takže sa o nás postará...tiež som si myslela že si nájdem prácu popri materskej....žial,take asi ani nie sú..a keď dovŕši dieťa 3roky zostanete bez rodičovského príspevku...tvojej žene bude zostávať len ostať pri dieťati alebo daťdieta do jasiel keďže dávam aj ja od septembra dieťa do jasiel..vojde má to 300e plus náklady na dopravu dalsich200tqkze..ak nemáte bohatých rodičov ktorý vás budú počas tých piatich rokov financovať určite nemáte šancu....z226e čo tvoja žena dostane si ani byť neprenajmete.....
Odpovedať
Profilova fotka
Podľa mňa si treba určiť priority. Stalo sa čo sa stalo, a spoliehať sa teraz na to že najbližších 5 rokov vás s dieťaťom budú živiť rodičia, nie je teda bohvie čo. Mne by to určite bolo dosť blbé. Nie je to rok ani dva, a popri štúdiu aj keby si mal prácu nejakú, tak nejak extra nezarobíš. A popri škole práca plus výchova dieťaťa, navyše v inom meste, dokonca inom štáte...nuž...je to na vás ale ja by som do toho nešla.
Odpovedať
Profilova fotka
myslím, že toto nebol až taký výnimočný scenár kedysi - s tým rozdielom, že mladí zostávali bývať u rodičov, financovanie je tak o čosi jednoduchšie
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?