dobrý deň,
chcela by som sa vydávať cirkevne v zahraničí( nie v Ríme), ale pri mori -konkrétne v kalábrii, tropey. Snorila som na nete a zistila som, že agentúry ponúkajú zatiaľ iba civilné sobáše,, ktoré sú platné tam v zahraničí, vraj cirkevné nie,lebo knazi s tým majú problém v zahraničí. Vraj to nejde spraviť,oslovila som asi tri agentúry a toto mi povedali. No ja napriek tomu stále pevne verím, že sa to dá nejako spraviť, či už bez agentúry,alebo s nejakou pomocou agentúry. Mali ste cirkevný sobáš, kt. bol následne platný tu, v zahraničí niekde pri mori? lebo o civilný nám so snúbencom nejde, nakoľko sme veriaci.Plánovali sme civilný spraviť na radnici pre rodinu,a cirkevne sa zosobášiť v zahraničí.len sami dvaja..ale môj sen sa asi rozplynul, keď mi chodia negatívne vyjadrenia na túto otázku. pýtam sa zažili ste to? dá sa to nejako obísť ?dakujem !
a nechela by si to spraviť naopak? cirkevný doma na Slovensku a civilný niekde na pláži. podľa m§a by to tak bolo lepšie a hlavne jednoduchšie a nik by s tým hlavne žiadny problém nemal. hmm, ci tak sa ti to nepozdáva?
@marienka_liena praveze tuto alternativu nechceme, lebo vlastne my civilny ani nechceme, skor cirkevny, civilny sa nam zda totalna zbytocnost nakolko sme veriaci a naco budeme za ten civilny platit 3 tisicky pri mori,ked ho na radnici mozeme mat zadara pomaly...vies :) o to ide....skor ten cirkevny nam katolikom dodava taku vahu, ...neviem,ci mi rozumies..samozrejme bolo by to jendoduchsie...ale nechceme vyhadzovat prachy za civlny pri mori, ked to je taka " zbytocnost".
Osobne si tiez myslim, ze tak ako to chces ty to nepojde. Nemyslim si, ze y cudzokrajna cirkev bola aka benevolentna a povolila takyto sobas a keby aj, je tu este otazka, ci by takyto sobas zas prijala nasa cirkev.
@tequelinka@tequelinka ahoj je to preto lebo v Taliansku musite mat najprv civilny sobas a az potom cirkevny sobas nato aby to bolo platne. V taliansku je ale moznost kedze stat posunul pravomoc fararom ze vsetko urobi farar cize predtym nez zacne z cirkevnym obradom cas odda civilne.
Viem to od priatela je talian
No ak to fakt chcete tak to asi budete musieť zvládnuť sami na vlastnú päsť. Proste sa zobrať a ísť do Talianska, uprosíkať nejakého farára aby vás zosobášil a potom už len s náležitými vecami prísť na Slovensku, normálne si to dať poprekladať a obrniť sa pevnými nervami keď budete behať po úradoch
@tequelinka tak platiť dosť budete aj tak, ak by ste sa v tom zahraničí aj cirkevne vzali, nakoľko aby to bolo aj na svk platné, budete si všetky dokumenty musieť nechať úradne poprekladať do slovenčiny - za čo tiež zaplatíš....
najjednoduchšie bude, ak už to chcete v zahraničí - vziať sa cirkevne tu a potom civilne v zahraničí, inak to nepôjde
@ejka30 ale toto nemusi vyjsť na blink takto to riesit :) ale uz osm nasla jednu babu a viem, kde sa da zosobasit cirtkevne, jedna baba mi povedala..sami na vlastnu past to nechcem....to je risk..
@zuzuliennka viem,ze budeme platit, ale jednoznacne nie tolko, ako kebyze mame tam desat ludi...tak co uz...to by bolo drahsie...ale my chceme sami dvaja a prefotit listiny a prelozit,to spravime,ale nechceme riskovat,ze tonebude platne,ked uz vycestujeme a dame za to prachy tolke..
@tequelinka veď preto si to radšej overte vopred, či je to možné tak, ako to chcete vy (cirkevne v zahraničí)... ja som našla niečo takéto:
----Ak sú však obaja Slováci, a chcú mať cirkevný sobáš v zahraničí, je to komplikovanejšie. "V tomto prípade, dôležitá vec, na ktorú je potrebné sa pýtať, je platnosť cirkevného sobáša pred štátnou autoritou v danej krajine. Nie všade totiž cirkevný sobáš automaticky platí aj pred štátom - ako to máme na Slovensku. V Taliansku napríklad áno, v Chorvátsku nie. Ak je v danej krajine potrebný okrem cirkevného aj osobitný občiansky sobáš (ako to bolo u nás kedysi), snúbenci si najskôr musia vybaviť občiansky sobáš, až potom je možné uzavrieť aj "svadbu v kostole". V takom prípade sú možné dva scenáre:
1) uzavrieť najskôr civilný sobáš na Slovensku, a potom už len cirkevný sobáš v danej krajine - čo je to
jednoduchšie a ľahšie riešenie.
2) uzavrieť oba sobáše v zahraničí."
Ak sa ide tou prvou cestou, Kramara tvrdí, že pre cirkevný sobáš platia rovnaké podmienky v Katolíckej cirkvi na celom svete. Snúbenci budú potrebovať vybaviť spomínané krstné listy, spísať cirkevnú zápisnicu, absolvovať náuky, prípadne požiadať dišpenz od nejakej prekážky (napríklad, ak jeden z nich je nepokrstený alebo patrí do inej cirkvi) - to si treba overiť u kňaza. Kompetentný na vydanie potrebného dišpenzu je ich miestny ordinár, zjednodušene povedané slovenský biskup v tej diecéze, v ktorej bývajú. Ak poznajú kňaza v zahraničí, všetko sa dá absolvovať aj s ním. Ak ich bude sobášiť kňaz zo Slovenska, môže to všetko vybaviť on a zahraničný farár mu potom dá dovolenie sobášiť v jeho farnosti – tieto formálne záležitosti už kňazi poznajú.
Hmm a ja som si myslela, že stačí ak sa sobáš vykoná len v zahraničí. By ma nenapadlo, že treba vlastne ako keby dva obrady. Na blink by som niečo takéto isto neriešila, neviem a ja by som si to s tým zahraničím asi aj rozmyslela
@zuzuliennka takze som to dobre vymyslela,najprv bude svadba ciivlna na radnici u nas na svk, potom bude cirkevny v chorvatsku..a tym padom sa to tak da :)a bude to platne