Zlé vzťahy v rodine - pozvať alebo nie?

Žienky mám takú dilemu, alebo teda ja v Tom mám jasno len priateľ sa s tým úplne nestotožňuje. Jeho babka je najzakernejsi človek na svete, každému v rodine riadi život s my keďže s tým nesúhlasíme tak sme na nože, po poslednom stretnutí to dopadlo tak že mi začala nadávať tak som jej vynadala naspet. Následne aj jeho teta s ktorou som nemala žiadny problém mi bezdôvodne vynadala do všetkých xxxx. Keďže som typ človeka ktory dáva ľuďom len jednu sancu, odmietam mať takýchto ľudí na svadbe a keďže priateľovi rodičia odmietajú platiť jeho časť svadby tak je to na ňom. Moja mamina sa rovnako vyjadrila že odmieta sa zúčastniť na svadbe keď tam budú oni dve. A rovnako pozývať našu rodinu aby sa pred nimi hanbila. Keďže o jeho babke má zlú mienku celé mesto, tak som fakt není ochotná podstúpiť to aby som ju tam pozvala a spravila mi tam hanbu. Je podľa Vás trúfalé o to žiadať partnera napriek tomu, že bol svedkom našich konfliktov a on ju rovnako nemá rád, ale tlmočí to tak že čo povie mama a otec. Svadba je až o 1,5 roka ale keďže sa nestretávame ani s pochopením jeho mami že na čo tak skoro svadba. Ale napriek tomu neverím že keď sa niekto 70 rokov správal ku každému ako k odpadu tak by sa náhodou zmenil.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Kedze je to rodina tvojho priatela, je to v prvom rade jeho rozhodnutie, ci ich chce pozvat. Mate na to este dost casu, mozno si to este rozmysli. A tvoja mama sa tiez nesprava velmi dospelo. Velmi casto sa stane na svadbach ze su tam ludia ktori si velmi nerozumeju alebo sa nemaju radi aj ked su rodina. Ale svadba je iba raz (v idealnom pripade)...
Odpovedať
@ttjnlrn Ano s tým suhlasim, ale ked niekto nerešpektuje mňa a moje názory tak ja nevidím dôvod aby som ich rešpektovala ja. Ja si nechcem zobrať ťarchu na plecia a byť celu svadbu v krči že mi niekto pokazí svadbu svojím správaním, čo je na 60% pravdepodobne, že sa to stane. A zas si myslím že pokial si to on platí tak by sa mal prioritne od rozhodnúť koho pozve a nie jeho rodičia ktorí tam budú len ako pozvaní hostia.
Odpovedať
@pa3c1a76 nezavidim ti situaciu, len by ma zaujimalo, preco to riesis uz teraz... 1,5 roka do svadby je velmi vela casu a zmenit sa toho moze neskutocne vela... preco si nad tym lames hlavu? + urcite su teraz trosku emocie vysponovane, casom sa to utrasie a obrusi a mozno nad tym o rok len mavnes rukou... ;-)
Odpovedať
Tiež myslím, že keď je svadba až o taký dlhý čas, nelam si s tým hlavu, dovtedy sa môže veľmi veľa ešte zmeniť. Aj tak zrejme konečne rozhodnutie bude na, tvojom priateľovi, je to jeho rodina. Ale podla mňa, ozaj teraz je veľmi skoro riešiť, kto bude a nebude na svadbe
Odpovedať
@pa3c1a76 Ja si myslim, ze nech je jeho babka akakolvek, tak je to stale starsi clovek ako ty a mala by si k nej mat aspon tu uctu, ze jej nevynasas naspat. Ohradit sa voci nadavkam - urcite ano, ale slusne. Ale vynadar cloveku o dve generacie starsiemu preto, ze sa nezhodnete v nazoroch... to je neslusne. A ak zacala ona, tak preco sa znizujes na taky uroven, ze vynadas naspat? Postoj tvojej mamy je tiez hlupy a detinsky - ked pojde on, tak nejdem ja. Stavia tym vas dvoch do este tazsej ulohy a je to citove vydieranie. Snazila by som sa mat ciste svedomie, nenadavat druhym a vychadzat s nimo co najlepsie. Ked uz pride cas na pozyvanie, tak v prvom rade nech rozhodne snubenec - je to jeho rodina. Ja by som bola za pozvanie. Pripadne mat na svadbe niekoho kto trosku dohliadne a keby vznikol konflikt, tak dotycnych odvedie.
Odpovedať
@haughty pretože tym padom že sa 2 osoby nepozvu tak oni zakažu učasť dalším asi 12 ludom, čiže kvôli kapacite miestnosti ktorú mame vybratu.
Odpovedať
@fokuska tam ani nejde tak o nadavanie ale povýšila to tým že odomna ide pýtať peniaze ktore jej mal dať snubencov brat. A mne v tom momente nervy praskli lebo to je vrchol čo si voči mne dovolila. A nadavala predomnou priatelovi aby sa so mnou rozišiel lebo sa velmi zmenil odkedy je so mnou a jej sa nepáči aky je teraz (lebo nesúhlasi ako ovca so všetkým čo si ona zmyslí) proste babka nebabka, ja mam ucto voči starším ale ona prekročila všetky hranice ktoré ja mám a som názoru že ked sa ludom nedaju hranice tak ich budu vždy porušovať. Čiže som to stopla hneď. Svedomie mám čisté. Ona stavia proti nám celú rodinu čo sa mi nezdá uplne v poriadku a hlavne je proti aby bola svadba v kostole lebo ona je neveriaca. to je vec v ktorej sme ani jeden neni ochotní ustúpiť. Chceme svadbu v kostole tak tam bude
Odpovedať
@pa3c1a76 zakazu? To napr babka povie, ze nesmies ist na svadbu a ostatni povedia, ze dobre a posluchnu? :D to znie az neuveritelne ako dokazu niektore rodiny fungovat
Odpovedať
@fokuska Ano presne takto to funguju, predstav si taliansku rodinu na čele ktorej je stara žena a riadi život ostatným. Povýšila to na uroven že si každý mesiac pýta od členov rodiny výplatnu pasku aby vedela kolko zarabaju a kedže jej to moj partner odmietol dať lebo je to jeho sukromie tak je v nemilosti a nadava že sa zmenil a že je proti nej.
Odpovedať
@fokuska priatelke snúbencovi brata povedala aby išla do roboty a ona sa bude starať o ich polročné dieťa. Vlastnej vnučke za jej chrbtom vybavila pre dcéru doktora u nás v meste aj škôlke a povedala jej aby sa presťahovala z BA k nám do mesta aby mala nad ňou dohlad
Odpovedať
Profilova fotka
@pa3c1a76 a co tak spravit len malu svadbu, ked mate taketo nezhody v rodine?
Odpovedať
@deniliana nám sa nepozdáva predstava malej svadby, teda 50 ľudi je oproti svadbám kde je 120 ľudí malá svadba ale chceme mať svadbu so všetkým čo k tomu patrí.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@pa3c1a76 jasne rozumiem. tak v tom pripade sa musis so svojim priatelom o tom poriadne porozpravat a pripravit na to aj jeho rodicov. mozno by bolo fajn, aby ste to vy s nimi aj prebrali a porozpravali sa o tom.
Odpovedať
Ahoj, ja mám niečo podobné, len s tým rozdielom, že osoba, ktorá kontroluje celú rodinu, nadáva na mňa a snaží sa, aby sme sa rozišli, je priateľova mama. Taktiež sme chceli mať svadbu s celou rodinou a bála som sa tak isto, že ma poníži pred všetkými a pokazí svadbu, do ktorej človek investoval nemálo času, energie aj financií. Moja mama taktiež mala k tomu taký postoj ako tvoja. Tiež som sa cítila tak, že ak tam bude ona, tak si svadbu vôbec neužijem. Povedala som o mojich pocitoch priateľovi, ale on mi na rovinu povedal, že ak by nepozval vlastnú mamu, tak by z rodiny neprišiel nikto, lebo každý sa jej bojí. Nechali sme to chvíľu tak, že možno sa mama zmení, ale išlo to len k horšiemu. Môj priateľ mi teda navrhol, aby sme mali svadbu len s mojou rodinou, ale to by som naozaj nechcela, pretože viem, že by mu to bolo ľúto, že tam nikoho nemá, a tak sme sa rozhodli, že nebudeme mať klasickú svadbu, ale budeme mať svadbu len so svedkami v Grécku. Samozrejme, že je to nefér voči ostatným, ktorí za jednu šialenú ženskú nemôžu, ale je to tak, ako to je, mama sa obchádza ešte horšie ako stará mama zrejme. Tým nechcem povedať, že by som tvoju situáciu zľahčovala, vôbec nie. Absolútne ti to nezávidím. Z tých predošlých komentárov som usúdila, že vy by ste asi takúto alternatívu nechceli, čomu rozumiem, lebo aj keď je to určite pekné, aj mňa nie len v kútiku duše škrie, že sme museli kvôli jeho matke zmeniť všetky naše predstavy o svadbe. Byť tebou, skúsila by som možno priateľovi otvorene hovoriť o svojich pocitoch ohľadne svadby. Som si istá, že pochopí, že svadba je predovšetkým o vás dvoch a predovšetkým vy dvaja si ju máte užiť a ak budeš v strese, tak nebudeš mať pekné spomienky na vlastnú svadbu. Snáď potom nebude trvať na tom, že ju pozve. Viem, že jeho rodičia nadšení nebudú, ale časom pochopia, že to bolo najlepšie riešenie pre každého, myslím si. :-)
Odpovedať
@pa3c1a76 chapem... no tak jedine, nechat to trosku utriast, ked opadnu emocie, normalne si sadnut a porozpravat sa a najst nejake spolocne riesenie, ktore urcite existuje. stale sa moze stat, ze ked pride na lamanie chleba (rozumej svadbu), tak budete mat pozvanych aj mozno uplne inych hosti. tych, ktorych tam chcete mat dnes, v case svadby nebudu moct prist a pod... vela veci sa este moze zmenit... hlavne klud a rozvahu, netreba ani zo svadby robit dramu ;)
Odpovedať
@lillisun ďakujem za tvoju správu. Viem že v žiadnej rodine to nie je ideálne. V lete som bola na svadbe kamarátke kde odmietli účasť jej vlastný rodičia a sestra lebo nesúhlasili s jej partnerom. Jej rodičia odhovárali celú rodinu a zakazovali im účasť, našťastie sa im ich nepodarilo odhovoriť a svadba bola super napriek tomu že tam nemala rodičov. Priateľovi som vravela aký mám z toho pocit, a že by sa mal na to pozrieť či on sám chce mať na svadbe ženu ktorá na neho nadáva pred celým mestom a rozpráva o ňom vymyslené nepravdy. Verím ze keď príde na lámanie chleba tak bude stáť po mojom boku a nie po boku svojej rodiny.
Odpovedať
@pa3c1a76 Myslím, že ak sa stará mama neospravedlní, alebo aspoň nezlepší správanie, tak ju nepozve. Však ty si pre neho tá najdôležitejšia :-)
Odpovedať
@lillisun verím že ano, je to typ osoby kvoli ktorej by som sa nezučastnila vlastnej svadby čiže by som ju zrušila. Žial som neskutočne tvrdohlavá a stojím si za svojím.
Odpovedať
Profilova fotka
Je to veľmi ťažké rozhodnutie a akokoľvek sa rozhodnete, musíš rátať s tým, že to bude stále len o menšom zle. Z tvojho príspevku je vidieť, že jednoducho neexistuje cesta, ktorá by uspokojila každého, takže niekde budete musieť robiť ústupky, prípadne sa zariadiť tak, čo bude najmenej škodná alternatíva. Tiež si myslím, že hlavné slovo by v tom mal mať snúbenec, keďže ide o jeho stranu rodiny, avšak to nebráni tebe vyjadriť svoje znepokojenie/obavy. Nesúhlasím trochu s foltinkou, keďže môj názor je, že úcta má byť získaná a nie automaticky prichádzať s vekom. Nie každý človek si ju zaslúži, len preto, že je o pár rokov na svete dlhšie ako ja. A už vôbec nie, keď sa odporne správa k svojim najbližším. My sme to mali v rodine tiež ťažké, keďže u nás je takisto babka generál (alebo bola) a takéto strety ako si mala ty boli kedysi na dennom poriadku, a tiež to fungovalo v štýle "požičané vráť". Jednoducho ti raz nervy kapnú, stáva sa. Babka sa nezmení, s tým rátajte vopred, takže skôr ako zmeniť ju, snažte sa rodine vysvetliť, do akej pozície vás to stavia. Svadba by (možno s malým prihliadnutím na rodinu) mala byť v prvom rade o vás, to čo chcete vy a ako to chcete vy. Máte ešte rok a pol, je to celkom dosť dlhá doba, aby sa veci ešte nejako vykryštalizovali a rodina pochopila, čo sa deje. Takisto vedzte, že svadba je v prvom rade vaša oslava vašej lásky a pozývať by sa mali ľudia, ktorí sú vám blízki a s ktorým chcete zdieľať svoju radosť, nie preto, "že sa to má" alebo že "ja som bola na svadbu im, tak aj ich by sme mali pozvať". Stále však musíte rátať s tým, že niekto jednoducho spokojný nebude a že aj vaša situácia môže mať riešenie, ktoré nebude vyhovujúce pre nikoho. Držím palce. :)
Odpovedať
@pa3c1a76 Ja som taká istá. Možno je to na škodu niekedy, ale načo sa dať ponižovať a nechať si zničiť vlastnú svadbu niekým takým? Tiež som v istom bode ohovária od budúcej svokry prišla do štádia, že buď tam ona nebude, alebo nebude svadba, pretože by som proste ten stres a istým spôsobom aj poníženie nezvládla a nechcela prežiť. Je jedno, koľko má ten človek rokov. Každý by sa mal ku každému správať s rešpektom bez ohľadu na vek.
Odpovedať
@lillisun Veľmi podobná situácia, ako keby som čítala o svojej situácii. Preto bude svadba na Mauríciu, len o nás dvoch. Lebo by som mala zbytočné stresy čo bude. Aj keď momentálne sa vzťahy utriasli asi po 2 rokoch (nikdy sa cez to neprenesiem ale rešpektujem), pretože som vďaka nim bola psychicky na dne, svadba ostáva na Mauríciu a my sa nevieme dočkať :) aj tak je svadba o dvoch ľuďoch
Odpovedať
@matulienocenka Myslím, že to je najlepšie riešenie. Aj keď sa to utrasie, človek vie niekedy ťažko zabudnúť. A niektoré veci sa proste zabudnúť nedajú. Aspoň sa vyhneme všetkým tým stresom okolo veľkej svadby a naozaj si to užijeme len s milovanou osobou. :-)
Odpovedať
@lillisun Dokonca sme už rozmýšľali, že by sme to dali na Slovensku, ale povedali sme nie. Stále nás držala tá predstava nás dvoch na pláži 😍
Odpovedať
@matulienocenka Znie to super. :-) Ja dúfam, že nám to vyjde, lebo môj priateľ nie je z Európskej únie, tak nám momentálne cestovka zisťuje, či sa to vôbec dá uskutočniť, alebo budeme musieť mať svadbu v jednej z krajín, z ktorých pochádzame. Ak by sa nedalo v Grécku, tak možno na Slovensku, ale tiež len sami niekde v Poprade možno a pekná dovolenka vo Vysokých Tatrách potom.
Odpovedať
to sa musí podľa mňa rozhodnúť on, či ich pozvať alebo nie, keďže je to jeho rodina. ako ak to máte takto, tak by som možno popremýšľala aj nad tým, vziať sa len tak vo dvojici so svedkami a hotovo. načo robiť svadbu pre všetkých, ak tam má byť len cirkus
Odpovedať
@lillisun Tak to držím palce :) myslím, že by sa to malo dať.. Daj potom vedieť, kde to nakoniec bude :) my ideme v novembri platiť zálohu, tak sa na to teším, keď to už bude také zajednané :D
Odpovedať
@matulienocenka Budete mať svadbu budúci rok? :-) My až 2021, ale radšej si to zisťujeme dopredu, aby sme sa zbytočne nespoľahli na to, že sa to bude dať a potom na poslednú chvíľu vymýšľať niečo iné. Vlastne, chceli sme mať budúci rok, ale museli sme to posunúť. A cez akú agentúru idete? :-)
Odpovedať
@lillisun Áno, budúci október :) strašne to letí.. Boli sme na stretku v Deluxea a volala som s pánom z Blue Marlin (nepresvedčil ma nejako). Vyhráva zatiaľ Deluxea, máme sa ozvať v novembri, lebo letenky sa dajú kúpiť až cca 11 mesiacov vopred :) inak skvelý prístup
Odpovedať
@matulienocenka Musím to teda pozrieť, že aké majú ponuky. :-)
Odpovedať
@lillisun heh to zaujalo aj mna :)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?