@charlize ooch bea vy budete mat valibuka x-) neboli ta chrbat?
baby ja som sa uz konecne ukludnila s temou konca sveta po tom co som precitala asi vsetky katastroficke scenare a rano som sa budila s predstavou ze mame uz len par mesiacov zivota, a teraz ked som sa ukludnila (rasto ma ukludnil on na to neveri :-N) tak vy zacnete tuto temu znova?? aaaach, asi sem par dni nebudem chodit lebo sa do toho svojho strachu dostanem znova :-D viaceri "vyznamni" vestci sa vraj zhodli ze sa nieco stane, pocitacovy program to predpovedal, mayovia tak isto ze sa nieco stane :-( ja chcem pevne verit ze sa to obrati v lepsie a ludia sa umudria, lebo to co sa deje po svete fakt nema obdoby... akoby spravodlivost neexistovala, vztahy, priroda a ine normalne hodnoty su na poslednom mieste. co tu zanechame nasim detom za svet?? zdevastovany a nechutny, plny strachu ;-( to sa nam musi nejako vypomstit...
dievcata ja sa na tu zmenu ktora ma prist neuveritelne tesim. Neviem si predstavit ze by sa moje deti mali narodit do dnesnej spolocnosti bez respektovania ludskeho zviota, zdravia, posliapanych neharmonickych vztahov a materializmu. SOm z nej nadsena a akakolvek bude beriem lebo bude pre nas lepsia nez to co mame teraz. A to co sa deje poslednych 20 rokov sa nemoze diat do nekonecna lebo vsetci nakoniec zahynieme.
Niekedy mam pocit ze by som naozaj radsej zila niekde v mozambiku v slamenom domceku, kazde rano isla s detmi podojit kozy a potom s ostanymi zenami z osady robila nejaku pracu, starala sa o deti a rozpravala sa s ostanymi zenami. Ked by sa vecer vratili muzi posadali by sme si okolo ohna a rozpravali by nam pribehy co pocas dna zazili v dzungli. Pre mna by bol taky zivot uzasny.
Preco sa dnes tolko vztahov rozpada? lebo nikdy neboli na vztah a partnerstvo kaldene take vysoke naroky ake su dnes z toho dovodu , ze sa ta spolocnost uplne premenila. Uz nepotrebujeme muzov aby chodili nasadzovat zivot dennodenne za ucelom zabezpecenia rodiny- kupime si jedlo v obchode, a na to treba peniaze ktore si vieme zarobit aj same. Na druhej strane od neho potrebujeme emocionalnu blizkost aby sa s nami rozpraval a chapal nas a nahradzal nam zensku stranku a komunitu na ktoru kvoli zarabaniu penazi nemame cas- lebo uz nemame zensku komunitu, ktora tieto potreby v plnej miere naplnala. A chlap jednoducho toto v takej miere poskytnut nevie. Tak sa citi neuzitocny- lebo ved uz ani netreba aby nasadzoval zivot, a to co od neho zena potrebuje, biologicky nie je schopny poskytnut tak je z toho frustrovany, na zenu sa hneva lebo v nom ten pocit vyvolava. Tak sa obaja zacnu hnat za peniazmi s tym ze ked ich budu mat dost kupia si dom a potom budu stastni, lebo uz nebudu musiet pracovat a budu mat na seba viac casu. Po rokoch maju vela penazi ten dom si kupia ale zistuju ze by chceli niekde vikendove sidlo atd atd az sa ten milnik posuva a dospeju do stadia ze ani spolu vlastne uz nevedia byt stastni lebo to pre nich nebola priorita.
Vsetko je jeden obrovsky kolos. Vsetko sa zacina v skole kde nas ucia ako byt poslusnymi zamestnancami ake je dolezite sa ucit matiku a fyziku aby sme si raz nasli miesto vo velkej nadnarodnej korporacii s dobrym a stabilnym prijmom. Nikto nas neuci ako byt dobrym rodicom, nikto nas neuci ako byt dobrym partnerom, ako byt matkou, ako byt priatelom, ako rozmyslat pri vybere partnera. A potom prideme do zivota a zistujeme ze nakoniec to miesto v nadnarodnej korporacii mame ale sme sialene nestastni, lebo zene chodia do zivota len sami idioti- lebo nikto jej nikdy nepovedal ako si stanovit kriteria a ako ich v cloveku rozpoznat a vybrat si ho za partnera. Dalsi place ze zena sa s nim nerada a malo casto miluje. Dalsi sa rozculuje ze deti su pre nho vycerpavajucou zatazou a nezvlada ich a ze preco ho niekto nevaroval kym ich mal. Keby nas v skole ucili a podporovali v tom aby sme boli kreativni, samostatni myslitelia ktori si dokazu zarobit mimo zamestaneckeho pomeru, tak aby im ostaval cas na rodinu a zaroven nas naucili vsetkym zrucnostiam, ktore ako ludia SKUTOCNE potrebujeme ovladat, spolocnost by bola zdrava a stastna. Ale toto oni nemozu dopustit. Lebo samostatne myslenie znamena slobodu, a sloboda znamena, ze toho cloveka nevedia ovladat a nevedia ho prinutit aby sa spraval tak akko chcu, a tym padom na nom nevedia zarobit. Lebo je stastny a k pocitu stastia nepotrebuje materialne veci.
Nech uz je tu 2012. Neviem sa ho dockat.
@danka.chomka pekne si to napisala, ale take hodnoty sa uz dnes bohuzial nenosia... hrabat prachy, byt arogantni bez chrbtovej kosti lebo taki to daleko dotiahnu, mat sex kazdy tyzden s inym a neviazat sa lebo dnes je v mode sloboda a volnost a nie zavazky a zodpovednost. mat fajn pracu a prestiz aby si nieco znamenala... pustis si spravy a 3/4 sa venuju len katastrofam, vojnam, krizam atd... dnes aby si sa bala pustit decka sa von hrat, my sme mali uplne uplne ine detstvo a myslim ze krajsie a pestrejsie ako maju dnesne deti, tak co budu mat nase vnucata? a obycajny clovek ktory chce svoj pekny a kludny zivot je utlacany do uzadia s vedomim ze aj tak nic nezmeni lebo je prilis malicky a bezvyznamny, tak mu neostava nic ine len splynut s davom, lebo kto vytrca z davu na to skor ci neskor doplati bohuzial :-S ... ja sa bojim toho ze prilis vela ludi na tomto svete ktorym som nikdy nic nespravila ma na nas zivot velmi velky vplyv a dokaze ho znacne ovplyvnit
@slnieckko@danka.chomka najprv k Jonatanovi :-) zatial je v brusku spokojny, ale obaja s mm mame pocit, ze vonku sa mu paci viac :-D Ale sme sa dohodli, ze este aspon do polky jula vydrzi, potom uz je to na nom, ako a kedy sa rozhodne. Dovtedy si musi uzit brusko, lebo naspat uz sa nedostane :-D A chrbat ma prekvapivo az tak neboli, teraz ma castejsie picha v krcku, lebo maly je natlaceny dost nizko a roztahuje sa mi pomaly panva, tak to boli, a obcas ma strasne bolia rebra, lebo maternica sa zas tlaci hore :-) a uz mi byva zle od zaludka a trpim hroznym nechutenstvom, sprevadzanym velkym hladom :-D co je teda kombinacia na nezaplatenie - jest musim, lebo mi je zle od hladu, ale chut nemam na nic :-D
Koniec sveta, Katka, nemusime sa o tom bavit :-) Ja som s tym zrovnana, vnimam to ako Danka pise, Zem to potrebuje, ludstvo to potrebuje a ja sa na to tesim.
Nepamatam sa, chvalila som sa vam, ze ideme v utorok do Tatier? Od utorka do piatku a potom mozno do LM do nedele, dlha cesta, trochu sa bojim, ale to skor len take obavy, nez strach. Do nemocnice je tam blizko, tak co. Ale si hovorim, ze sa nema co stat, ziadne stresy, do polky jula mame cas :-D
@slnieckko mas pravdu s tym ovplyvnovanim :-) ale nesmies sa dat, musis si hrabat na svojom piesocku a nenechat si skakat po hlave. Nedat sa stiahnut davom. To staci. Ja to vidim tak, ze preto sa za posledne roky deju vsetky tie katastrofy, padaju lietadla s roznymi vyznamnymi ludmi, zemetrasenia, tsunami, poziare, povodne... to vsetko smeruje k tomu jednemu. Ale netreba sa toho bat, skratka to musi prist.
@nelynka ma to nebavi, sa pojdem dat v juli ostrihat, hrozne je to narocne na udrzbu :-D aj ked mi teraz vobec nepadaju, ako som tehu, ale aby to bolo take, no bezudrzbove pri malom :-)
@charlize jasné to chápem, vela mamičiek to tak rieši, ale je to sranda..jak to vyrašilo za ti emesiace :-D :-D :-D
mne teraz začali velmi padať vlasy, už mám pocit že tam skoro nič nemám zase ]-(
@nelynka mne praveze rastu vlasy rychlo, su hrozne huste. Ved strihala som sa v auguste po svadbe, ako sme isli na chalupu tete, to som mala vlasy tak tesne pod usi a ofinu. A odvtedy mam vlasy skoro po lopatky, po ofine ani chyru :-D ale dakedy mi rastli rychlejsie, teraz skor zhustli, zvlnili sa mi v tehotenstve a nepadaju vobec. Dufam, ze po porode mi nevypadaju pre zmenu vsetky :-D preto ich radsej preventivne strihnem...
@charlize videla si dokument babies? http://www.youtube.com/watch?v=1vupEp... akurat som stiahla ideme s muzom pozerat. velmi pekne koncept kontinua sipim ze tam jje premietnuty nakolko sa porovnava materstvo, porod a vychova v 4 roznych zemiach. neviem dockat. idem kukat :-D
@danka.chomka videla som to, ked som otehu :-D nieco sa mi na tom nepacilo... jednak to, ze som to pozerala, ked mi bolo hrozne zle :-D a este nieco mi vadilo, neviem. Napis, ked si pozries ;-) Pekny zazitok :-)
@charlize ja som z toho velmi prijemne prekvapena, dokument kde hodinu a stvrt nezaznie slovo ale kazda scena ma skvelu vypovednu hodnotu. Ja som velmi spokojna. :) obzvlast namibia a mongolsko su bomba :) akurat jedna scena co nechaju ti mongoli dieta bez dozoru a prevrati sa s kociarom. to mi az mraz prebehol po chrbte ale bolo pre mna uzasne sledovat tie namibske deti ako sa hrali s kamenmi a neklepli si ani ray po prstoch. ako koncept kontinua :)
ahojte, my sme mali cez víkend konečne súkromie. sami dvaja na záhrade po strašne dlhej dobe. tak sme si užívali samotu. bolo to skvelé. neviem sa dočkať kedy si znova spravíme víkend vo dvojici. teraz pre zmenu vymýšľame, že asi radšej kúpime auto na budúci rok aby sme mohli cestovať po okolí. :-D dúfam, že sa už konečne na niečom dohodneme. :-D stále všetko meníme. to by sme ani neboli my. heh.
ja si myslím, že zmeny vo svete sú nevyhnutné. nech už budú akékoľvek. som toho názoru, že ľudia sa bez väčšej výstrahy proste nespamätajú napriek tomu, že globálne otepľovanie, topenie ľadovcov a permafrostu, následné zvyšovanie morskej hladiny sú dostatočné varovania. drvivá väčšina ich prehliada. preto je jednoducho potrebné aby sa spamätali. príroda to zariadi. verím tomu. taktiež kríza spoločenstva. všetci tu spomínajú len hypotekárnu, finančnú, dlhovú, hospodársku a globálnu krízu. v skutočnosti je to kríza morálky. všetci ekonómovia upozorňovali čo z toho bude keď Bill Clinton povolil tieto opatrenia. už vtedy sa na to upozorňovalo. nikto z politikov však tomu nevenoval pozornosť prečo by aj. oni si napchali na tom poriadne vrecká. keby mali chrbtovú kosť takéto niečo nespravia. takže zmena je potrebná, je vítaná. verím, že sa to zlepší. verím, že príroda má takú moc a zachráni sa.
@charlize Bea si prekrásna s tým bruškom. veľmi ti to pristane. x-) x-) x-) aj tie vlásky, aj keď viem aké to je namáhavé s dlhými vlasmi sa babrať a ešte k tomu bábätko ktoré sa ti do nich pri každej príležitosti zakvačí. :-D
ahojkyy
@ericca super ze ste si uzili..z toho ze vsetko menite si nic nerob, my to menime kazdy den..hehe..raz auto, potom dieta, potom dom, potom zase dom..och..najlepsie vsetko naraz alebo nic :-D :-D
inak my sme vcera mali super den, najprv sme boli s jednou kamoskou a jej priatelom, potom s druhou kamoskou a jej priatelom a ta druha ze sa budu asi buduci rok brat, tak som stastna..lebo ze jej pojdem za svedka..boze neverim..co svadba to ja ako svedok :D
stastna som..tak uz sme vsetko prebeali ako saty a oblek a ako si to predstavuju, joj super bolo..
buduci mesiac asi pojdem na 2-3dni do viedne, kamaratka ze mam prist, ze mi aj cestu zaplati..tak asi pojdem..este som tam nebola a chcela by som vidiet ako to tam vyzera :)
@nelynka hej užili sme si. bolo to strašne fajn. posledný polrok sme veľmi málo osamote. hlavne odkedy je dobré počasie a sme v záhrade stále niečo robíme. cez týždeň sa snažím učiť sa a pracovať. z toho si nič nerobím, že sa stále niečo mení. beriem to tak, že nejako bude. je fajn, že máme predstavy ako by to mohlo byť. :-)
to máš asi niečo v sebe, že ťa všetci chcú za svedka. ;-) ste sa teda aspoň aj vy trocha zrelaxovali na kávičke. to treba. prevetrať sa. Viedeň treba vidieť. ja som tam bola len na pól dňa počas vianočných trhov, ale chcem sa tam vrátiť ešte na 100%. tak si to uži poriadne keď máš tú možnosť. :-)
@ericca@nelynka ja som bola tiez 1x vo viedni na trhy a bolo tam nadherne x-)
cez vikend sme boli na otvorenie leta v senci, bolo super... a nadherny ohnostroj, krajsi ako minuly rok :-) stanovali sme zo soboty na nedelu, pocasie vyslo, parada ;-) len som potom citala ze sa tam utopil nejaky mlady chalan :-S
a u nas je to tiez tak ze sa stale nieco meni, raz riesime dom, potom dalsie auto, potom deti, potom pracu a tak dokola ale zatial sme sa ani k jednemu nedokopali, lebo do toho vzdy nieco pride :-D ale treba mat sny, nam sa toho uz tak strasne vela splnilo az sa mi nechce verit, musim poklopat... pamatam ked sme sa stahovali tak sme snivali o roznych veciach a stale dokola sa o tom rozpravali ze raz bude toto, a raz hento... a strasne vela veci sa nam uz splnilo co je super, aj ked sme mali asi 100x polena pod nohami a kopec roznych problemov a mohli sme sa x krat rozist tak nas kazdy ten problem viac spojil, snivat treba to nas vsetkych zenie dopredu x-) pozrite na beu ako tu pred par rokmi vypisovala najprv o svadbe, o byvani, o mimi... a teraz je z nej vydata pani tesne pred porodom :-D
@slnieckko presne tak ako píšeš. ono sa to postupne splní. skôr či neskôr. u nás je to rovnako. ja som s terajším stavom viac menej spokojná, mm tiež. u nás s tým dieťaťom je to asi najdiskutabilnejšie. ja sa na to raz cítim raz necítim, mm tiež. aj keď zhodli sme sa v tom, že by nám nevadilo ak by sa zadarilo aj teraz. bývanie mi neriešime. kým nemám robotu tak proste ostávame u svokrovcov bývať. inak by sme to nezvládali. ale neriešim to. teraz sa zameriavam na školu a prácu. popritom si užívam všetko čo mi príde do cesty. x-)
@ericca@slnieckko ja som take obdobia splnenia mávala ked som bola na gympli, furt som snívala o jednom chalanovi, som do neho bola 7rokov zamilovaná, on nam robil DJ-a na školských diskách..7dlllhych rokov, potom som mala rok pauzu a na moje 16tiny sme sa dali dokopy a boli spolu 9 mesiacov hahaha...
takže raz sa určite sny splnia..
tak ešte tri roky si na tie detičky asi počkám a Ferovi sa splnia dvojičky :-D :-D :-D
inak som sa rozhodla platit si to DNP, nech je istota, z Fera nič nevytiahnem, ten furt nič nevie, tak si budem platit aspon 20e to by som mala nárok na 360e materskú alebo 26e to budem mať nárok na 480e materskú.. a potom keď začnem robiť a bude sa dať tak to zmením na maximum a budem si len doplácať rozdiel..
idem teraz pozistovat za poistku a stavebko a buduci týžden pojdem asi zrušit životku a necháme z toho urobiť okná na prednú izbu...takže možno v auguste už budu prvé tri nové okienka :-D
uvidíme čo nám povedia a koľko nám vobec dajú...
@nelynka mi nehovor o chalanovi... predstav si ze ja som tak snivala o rastovi, trapne ja viem :-D :-D :-D prvykrat sme sa stretli na diskoteke ked som mala 16, tancovali sme na 1 sladak a poviem ti ze som sa do neho riadne "buchla" a par mesiacov ma to drzalo, snivala som o nom a predstavovala si sak vies ako asi 16r pubertacka a ked som napr. videla padnut hviezdu tak som si zelala aby sme spolu chodili a tak no:-N ... ale jaksi ze on ani nevedel ze existujem, v tych casoch to bol este tazky playboy a baby sa mu hadzali pod nohy takze ani nepamatal ze so mnou tancoval, bola som len dalsia do rady :-D :-D a ked ma to konecne po tych mesiacoch preslo a nejak som ho vypustila z hlavy po roku sme sa stretli znova a tam uz to nabralo osudovy smer :-D ja som bola cela posr... ze sa so mnou vobec bavi moj "idol" a pomaly som nechapala co sa deje a ze je to naozaj. takze sme od 17 spolu, bol moj prvy priatel s prvym bozkom a vela prvymi vecami a kukaj ze uz je z neho aj prvy manzel (dufam ze aj posledny)... a toto je pribeh jak z nejakeho serialu pre teenagerov :-D takze snivat treba :-D
@slnieckko nooo presne tak ako ja s tym mojim, akurat ze ja som ho chcela od 10rokov.. 5 rokov som ho milovala a on mna nechcel lebo som bola "mala", potom odisiel na vysku a ja som mala rok "pauzu" od neho, nasla som si ineho a potom sa ten somnou rozisiel a stretla som tuto moju lasku a nejako sme to dali dohromady..a vydrzali dalsi rok a tym moja laska padla..este asi pol roka po rozchode som ho chcela spet, ale potom som si nejako nasla nahradu a zistila som, ze vlastne nie je taky uzany ako som si ho ja vysnivala..
:-D
@slnieckko veru veru..každý máme chyby...a tak vieš co, keď už si s niekým pár rokov a je aj on s tebou a nevadia mut voje chyby tak prečo tie jeho netolerovať..
to vidím na mojom Ferovi..ja som tiež samá chyba, hlavne tie moje usta sa niekedy nevedia zastaviť a toto všetkým vždycky vadilo..a on to dokáže tolerovať :-D :-D :-D
@nelynka vidis obdivuhodna vlastnost :-D ja mam tiez svojich demonov az az... ale my sme obaja zalozeni na tolerancii, na jednej strane sme strasne rovnaki rozmyslame rovnako ale najde sa par much pri ktorych nechapem ako spolu mozeme zit :-D ale po tych rokoch sa ci chces ci nechces bud prisposobis alebo rozides... a najhorsie je ze sme obaja strasne tvrdohlavi ja byk on kozorozec, ale podla horoskopu sa k sebe super hodime 8-) kolko rokov si uz s ferom?
@slnieckko no my podla horoskopu sa k sebe vobec nehodíme..
teda respektíve ked už hodíme tak v láske, vztahu a všetkom ale v intímnej sfére udajne strašne málo..čo je asi aj pravda..
my sme spolu 4,5 roka.... už viac ako on bol s bývalou, čo ma teší :-D :-D :-D
@nelynka jasne ved taka uprimna skodoradost niekedy potesi najviac :-D ja teda nema co prekonavat, frajerky mal ale take na vikend, tyzden... rekordmanka jeho prva "velka" laska mu vydrzala mesiac... on o nich nechce rozpravat ale vies co raz ma s tou byvalou tak vytocil, to bolo asi po 5 rokoch co sme spolu - boli sme s kamosmi vonku a nejak sme sa dostali na temu vztahov, tak zacal strasne rozpravat o svojej tej velkej laske, ze to bola jeho prva ozajstna laska (aj s prvou sex skusenostou...) ale tolko to dookola omielal az ma vytocil ]-( normalne som na neho chytila nervy ze to x krat opakoval dookola a silno zdoraznoval pred vsetkymi okolo az som nechapala o co mu ide, ci to nestaci povedat raz-dva krat a dost :-S vtedy som sa citila dost blbo na chvilu aj ma chytila ziarlivost :-N a najlepsie ze to dievca si ma vyziadalo medzi priatelov na facebooku, nikdy sme sa ani nerozpravali nazivo ale dala si ma tam a ja som ju potvrdila ze co teda chce, ani raz mi nenapisala zatial ;-)
@slnieckko ooo tak to je silááá :))
ale tak fero mal také dost vztahy..prvý uplne čo mal tak trval asi dva roky? možno aj viacej, to sa mi ešte zistit nepodarilo..ale tak 2roky určite, z toho bol rok na vojne..
potom sa akosi rozišli a zanedlho začal s tou druhou chodiť a s nou bol 4roky..nejak na 4te výročie sa rozišli..
furt ma máta to jeho udajne dieta, či bolo alebo nebolo, ale nemám žiadnu odvahu tej jeho prvej bývalej napísať či to je pravda alebo nie..načo..v podstate ma do toho nič nie je, ale moja zvedavost funguje..
nikde ani záznam, že by sa narodilo, ani jedna fotka že existovalo..neviem..z jednej strany tomu verím, z duhej neverím..kým aspoň hrob neuvidím..
prečo by mi to inak vravel, prečo by si to vymýšlal..nikdy by som sa to nedozvedela..lebo nikto o tom nič nevie, len on a ona vie, či to je pravda alebo nie..