Mám sa prispôsobiť rodine a mať cirkevný obrad?

Ahojte kočky :) Badala som tu po fore aby som dostala odpoved na moju otazku! ale nic konretne som nenasla...Ja sa vyhybam kostolu na sto metrov, priatel je veriaci, chodi do kostola tak raz za čas. nic extra, zato jeho rodinka (na druhej strane slovenska) chodi do kostola povinne kazdu nedelu. Velmi si na tom zakladaju, nedavno sa pytali ci som veriaca, priatel povedal nieco v zmysle ze "trošku veriaca" - chcel sa vyhnut tomu aby ma jeho rodicia nemali radi. Nemozem povedat ze mam s nimi zle vztahy, ale je to taka stara skola, nemozeme spolu byvat pred svadbou, mat dieta atd atd..Ked sme sa s priatelom bavili o svadbe, povedala som mu narovinu ze do kostola ani nepachnem, on povedal ze ok, sice je veriaci, bol by rad keby bola svadba v kostole ale ked nie tak nie :) jemu to vadit nebude. Hlavna otazka: Mam sa prisposobit jeho rodinke aby ma mali radi alebo ist si po svojom ???????? ..Strasne ma to mrzi na jednej strane, lebo chcem aby ma "mali radi" taku aka som. Ja ako neveriaca respektujem veriacich a nic proti nim nemam, ale jeho rodina ako veriaci ked sa dozvedia ze mi je z kostolov na grc tak asi padnu na zadok. :/ Planujeme spolu byvat - co im v podstate vadit nebude (keby sme sa najprv zobrali tak by nam oni zasponzorovali dom), cize budeme vo "vlastnom", bez ich pomoci, a svadbu a dieta planujeme tak neplanovane :) jednoducho, ked sa nam postasti babatko tak bude babatko, vychutname si to aby som sa nestresovala s bruchom a svadbou narychlo, ale tymto nadseny nebudu :) tak co baby? :)
Odpovedať
@glumik123 v prvom rade by si sa mala na 100 % dohodnúť s partnerom, či skutočne chce mať aj on civilný obrad. Potom počkať, ako na to zareaguje jeho rodina. My sme od začiatku vedeli, že obrad budeme mať civilný (veríme, ale cirkev neuznáva ani jeden z nás) a moji rodičia aj babka sú tiež silno veriaci, zo začiatku sme sa aj pohádali, ale nakoniec usúdili, že je to naša svadba a naša vec. Tým ťa chcem len upozorniť, že keď je priateľova rodina veriaca, nemusia to dobre znášať a je dosť pravdepodobné, že budú proti. Len tak mimochodom, píšeš, že rešpektuješ veriacich, tak nepíš, že ti je z kostolov na grc, mnohých tým môžeš uraziť, takto tolerancia nevyzerá...Ja do kostola chodím, keď tam nikto nie je, dáva to silu a energiu...
Odpovedať
Profilova fotka
vyzera to tak, ze automaticky ocakavas od priatela, ze bude s tebou suhlasit a budete mat civilny sobas a to nie je velmi tolerantne. Skor by som povedala jeho rodicom, ze nie si veriaca, ale si mozno ochotna urobit ustupok, ale ze to je iba na tebe a tvojom priatelovi. Trvat na tom, ze do kostola ani nepachnes, ked tvoj priatel by mozno chcel, pytala si sa ho, ako by to chcel on? Takyto vyslovene zaujaty postoj, nie je asi najlepsie riesenie, Ja som veriaca, ale do kostola nechodim, lebo neverim v cirkev. Ale svadbu chcem mat v kostole, lebo ked je kostol ludi, ktorych mam rada a ktori budu v tu chvilu so mnou stastni, je to iny pocit.
Odpovedať
nechcem ta strasit, ale jeho rodicia urcite pocitaju s tym, ze svadba bude v kostole a uvidis ten "cirkus" ak im poviete, ze svadba v kostole nebude. pochybujem, ze vam potom pomozu financne s domom. budu proti svadbe, pre nich ina svadba ako v kostole neexistuje. som z vychodu a poznam take rodiny. ja som veriaca a manzel je neveriaci (presne ako ty). len pre info:pre veriaceho svadba, kt. nie je v kostole neplati,tj.j. zije v hriechu. Ak sa nevezmete v kostole, nebude moct chodit na sv.prijimanie, to je z hladiska veriaceho velky problem. Ak pristupis na svadbu v kostole pocitaj s tym, ze pred svadbou v kostole podpises papier,ze nebudes branit manzelovi vo viere a das vase deti pokrstit. Ako si to zariadite po svadbe je uz vasa vec. skuste naznacit u priatelovych rodicov, ze nechcete svadbu v kostole a uvidis.
Odpovedať
Profilova fotka
To ci bude,alebo nebude je na dohode medzi tebou a tvojim priatelom, nie na rodine. Bohuzial nikdy sa nezavdacis vsetkym, preto v tomto myslite "sebecky" a urobte si po svojom! My sme.svadbu v kostole nemali, aj ked ju svokrovci ocakavali a to, ze ta potom ti tvoji nebudu mat radi neries - ako veriaci by mali byt tolerantni k nam neveriacim
Odpovedať
tiez suhlasim s tym, ze tvoj manzel ako veriaci nebude mat platny sobas a nebude moct pristupovat k sviatostiam, lebo cirkev neuznava civilny obrad a berie to ako konkubinat... zalezi na nom ako to on vidi... ak obcas pristupuje aj k sviatostiam (a nie z donutenia, ale z presvedcenia, lebo chce), tak po civilnom sobasi nebude moct... ak vravis, ze jeho rodina ocakava, ze bude sobas v kostole, bude pre teba take "strasne" pristupit na ten kostol? bude to mat trochu inu atmosferu (slavnostnejsiu), tvoj uz potom manzel bude mat slavnostne manzelstvo, rodina bude spokojna... omsu mat nebude moct - iba obrad, cize to mozno z casoveho hladiska bude dlhsie o 15 az 20 min v porovnani s uradom... su akurat 3 veci, ktore budete musiet podstupit - ziadost o dispenz (vybavuje knaz, vy len podpisujete), ty podpises papier, ze nebudes branit manzelovi vo vychove deti a tretia vec absolvovat su nauky, ale tie sa daju absolovat aj vikendovo v univerzitnych pastoracnych centrach... (v ba je to v mlynskej) ked by ste prisli sami s tym, ze ste sa rozhodli pre kostol, tak by si tak stupla u svokrovcov ze az ;-)
Odpovedať
Ja som veriaca,manzel neveriaci,ale svadba bola v kostole,cely cas vedel,ze ina alternativa je pre mna nepripustna(iba rozchod).obcas so mnou ide aj do kostola.podpisali sme dispenz,absolvovali vikendovu pripravu-a dokonca sa mu tam pacilo,bol tam priestor i na diskusiu... Na druhej strane,ak sa vezmete v kostole,a potom by ste sa rozviedli,on by sa uz nemohol ozenit v kostole.pokial vsak by bol obrad iba civilny,kludne sa moze s tebou casom rozviest a potom si vziat nejaku v kostole. Tym ti neprajem rozvod,len ti vysvetlujem situaciu aka je,ako ju ja vidim.
Odpovedať
Profilova fotka
@glumik123 moja oblubena stara mama, kym este zila, mi stale opakovala, ze sa mam vydavat v kostole (kvoli nej som pokrstena a tym moja sviatost konci), lebo ze ked sa vydam na urade budeme len druh a druzka...na jej otazku "a co budu tym padom vase deti?" som jej vzdy odpovedala "budu to deti druha a druzky;)". Na Slovensku sa rozvádza pomaly každé druhé manželstvo a evidentne tomu nevie zabrániť ani cirkevný obrad v kostole. Ide o to, koho si berieš, nie kde si ho berieš - hlavne toto si treba zvážiť:)
Odpovedať
nie je Boh vsade? Bude pritomny aj na uradnom sobasi.. Ja by som argumentovala takto... Svadba je o vas a nie o rodine tvojho nastavajuceho.. Drzim palce
Odpovedať
ahoj ... v neustálom ustupovaní a prispôsobovaní sa som nevidela, nevidím a nebudem vidieť zmysel ... .
Odpovedať
Profilova fotka
@glumik123 na tom musíte dohodnúť vy dvaja, keď jemu to nevadí, tak kľudne úradný sobáš. Ale na druhej strane - teba svadba v kostole o nič neuberie, sľúbiš to, čo aj na úrade. Nemusíš "začať veriť". No on svadbou na úrade príde o možnosť pristupovať k sviatostiam, čo je pre veriaceho dosť závažný krok .
Odpovedať
Profilova fotka
svadobnž den je dentvoj a tvojho nastávajueho tak si ho zariadte podla vašich predstav aj ked bude rodina zo začiatku frflať nakoniec bude spokojná :-)
Odpovedať
Ahojky, my to máme naopak. Ja som veriaca a celkom som chcela svadbu v kostole, drahý a jeho rodina sú ateisti. Netlačila som naňho, nechala som rozhodnutie na ňom - a on si vybral sám cirkevný obrad. Myslím, že si jednak uvedomil, ako na tom mne i mojej rodine záleží (maminu si tým naveky získal, tá si to veľmi želala), jednak jemu sa z kostolov nevoľno nerobí, hoci neuznáva praktiky cirkvi. A čo chcem povedať :-) - ak ho naozaj miluješ, vieš, že mu na tom záleží, prehodnoť to. Znamenalo by to preňho veľa? Pre jeho rodinu, ktorú si chceš získať? Tak by som to nebrala ako ustupovanie už pred svadbou. Pokiaľ by si mala vyslovene inú predstavu, dlhoročný sen, že chceš mať svadbu napríklad s nohami v piesku na Maledivách, tak by to bol veľký ústupok, ale takto si myslím, že je to istá láskavosť, ktorú môžeš svojmu nastávajúcemu preukázať. Neviem, odkiaľ si, či tam máte iba jeden kostol a jedného oddávajúceho, ale ak nie a vieš si vybrať, daj si podmienku, že ty si určíš, kde sa ti páči aspoň ako-tak a že si nájdete farára, čo nebude moralizovať, ale bude ľudský a chápajúci.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
glumik123 myslím že je to na vás dvoch a mali by ste sa dohodnúť čo chcete vy a nie ostatní ja osobne by som sa nepretvarovala keď je ti z kostola na grc tak tam nechoď svadbu si máš predsa užiť a nie tŕpnuť kedy to už konečne skončí........ navyše si musíte odpovedať aj na ostatné otázky ako je krst, 1 sv.príjmanie a birmovka vašich detí to svokrovcom chceš až potom povedať že kostol nemusíš? ak ťa majú mať radi tak vám v civilnom obrade brániť nebudú a budú vaše rozhodnutie rešpektovať ak ťa nebudú chcieť milovať tak si niečo nájdu, bez ohľadu na to či veríš alebo nie
Odpovedať
nepáči sa mi tón, akým si podala svoju otázku. Napísať, že je Ti z kostolov na grc, to môže len veľmi nezrelý, pomerov neznalý a netolerantný človek. Ešte si asi atmosféru kostola nezažila, a zrejme si zamieňaš (ako väčšina ľudí z kategórie "akoževeriacich" a "verímalecirkveneuznávam" ) Cirkev - tú súčasnú, ktorá mnohým (aj veriacim) pije občas krv a skutočnú vieru v Boha. Sobáš v kostole má hlbší a vyšší zmysel, ako len "aby ma mali svokrovci radi", a aby bol priateľ spokojný. Preto si tento krok dobre zvážte, ale ako Ťa už dievčatá upozornili, pre veriaceho sobáš na úrade nie je z náboženského hľadiska platný, čo by teoreticky mohol byť pre Tvojho priateľa problém, ale na druhej strane, podľa Tvojich slov som to pochopila tak, že priateľ je len veľmi vlažný katolík, čiže vo Vašom prípade, ak teda môžem poradiť, by som skutočne volila radšej sobáš na úrade. Držím palce
Odpovedať
uz to tu baby pisali, ze v pripade ak je tvoja polovicka veriaca, tak isto bude chciet ist aj po svadbe z casu na cas do kostola a bude chciet ist na prijmanie, z coho vychadza, ze taka svadba v kostole je pre neho dolezita, mozno ti to nepovie, lebo ti chce dopriat taku svadbu ako si prajes ty :) my sme mali svadbu v starom kostole, tiez to bol boj, ale trochu iny :) s manzelovou rodinou .. ale moja polovicka povedala, ze bude tak ako ja poviem :) a musim povedat, ze by som inu ako v kostole svadbu mat nechcela ... je to podla mna uplne ina atmoska, ako ked na urade 3krat zopakuju vase priezviska a podobne :) ale tak to je moj nazor, a ja som bola vychovana v tomto style :) ty musis vediet, ze co je dolezite pre teba .... a tiez co chce tvoj buduci manzel :) urcite si nenechaj pokazit svadbu ziadnymi osobami, ze ti do toho budu rozpravat, ale zas zivot je aj kompromisoch :)
Odpovedať
Rodina niekedy ked to nie je podla nej sa vie zachovat aj dost neprijemne a dat nam to poriadne vyzrat. Napriek tomu ta chcem len podporit a povedat ti, ze sprav podla seba. Ak nechces cirkevny obrat - bude iny, ale taky ako chces ty:-) My urcite podporu z priatelovej rodiny nedostaneme, dokonca urcite sa ani nasej svadby nezucastnia, ale to nie je dolezite. Vy mate byt spokojni a stastni a hlavne si to uzivat.
Odpovedať
Profilova fotka
glumik123 Som pokrsteny a ako male dieta som chodil so starkou do kostola, ale som neveriaci. Ako kameraman som zazil svadby aj v kostole aj na urade... a musim skonstatovat, ze svadba v kostole ma svoje caro. A aj svokrovcom ulahodis.. tych si netreba pohnevat.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?