Ahojte, viete mi prosím niekto poradiť ako je to s vekom svadobných svedkov? Farár nám povedal že z cirkevného hľadiska nie je problém ak má svedok menej ako 18 rokov no musí mať krst, prijímanie a birmovku. Na úrade nám však oznámili, že z právneho hľadiska musí mať 18 rokov. Neviete, či existujú výnimky? Chcela by som mať za svedka sesternicu, ktorá bude mať v čase svadby 17 rokov.
@veja_15 presne naopak. Je to tak ako pise aj @gabu_lienka . Na cirkevny sobas platia rovnake pravidla na svedkov ako pri civilnom sobasi. Svedok nemusi splnat nic, len byt plnolety, cize mat 18 rokov. Ziadne dalsie podmienky nie su ani v kostole. V kostole su svedkovia len z pravneho hladiska (podla zakona), s cirkvou to nema vlastne nic spolocne.
Aj nam povedal pan farar,ze jedinou podmienkou svedka je plnoletost..snubencov svedok nema ziadnu sviatost a vobec nechodi do kostola a nie je ziadny problem :-)
@veja_15 ako baby pisu, 18r je jedina podmienka, nemusi mat ziadne sviatosti.
Keby ste boli trochu znale veci tak viete ze z cirkevneho hladiska je vam "svedkom" cirkevna obec" pred ktorou sa vyslovite nahlas, apodla prava podpis plnoletej osoby.
a to som ateistka :-)
priklad vygoogleny za 10sec:
http://www.modrykostol.fara.sk/?page=...
Zároveň porozmýšľajte o tom, koho si zavoláte ako svedkov pri uzatváraní manželstva. Čím skôr si zožeňte o svedkoch nasledujúce údaje: meno a priezvisko, zamestnanie (nie zamestnávateľa), presnú adresu a rodné číslo. V prípade, že svedok je iný štátny príslušník, namiesto rodného čísla uveďte dátum narodenia. Svedok musí mať dovŕšených 18 rokov (nemusí byť veriaci, ani pokrstený).