Svadobné tradície

Baby chcela by som sa spytat aky mate nazor na podbradniky a rozne ine malickosti (svadobne pohare..), ktore patria k hostine. Mne sa tie podbradniky vobec nepacia.. ani take tie klasicke zvyky ako polievka je malo slana.. bla bla bla... druha vec je ze ze mam svadbu s cudzincom takze taketo zvyky sú u mna na uvazenie.. pravzdu povediac nic z toho by som najradsej nemala, ale zasa druha vec budu sa ludia bavit?? ma niekto skusenost?
Odpovedať
Profilova fotka
ahoj, ja som tiež veľa vecí ani len neriešila, že by som ich chcela a tak som to ani nevybavovala... napríklad podbradníky - tie mi nakoniec poskytli v mieste hostiny, mali taký jeden veľký, čo bolo dosť zábavné :) polievku sme samozrejme jedli z jedného taniera a mám taký pocit, že asi až raz nám kričali že je málo slaná. poháre sme nemali vlastné, mali sme také isté ako každý hosť a neostali sme o smäde ;-) družbovia sa nám postarali o nejaké maličkosti a prekvapká ale čo by som na Tvojom mieste asi nevynechala, keďže si berieš cudzinca by bolo čepčenie, to bude pre nich riadna pecka! v každom prípade zváž si to, nemusíš mať každú hovadinu, čo sa Ti nepáči, je to predsa len Vaša svadba a ako si ju urobíte, taká bude Držím palce!
Odpovedať
Profilova fotka
@lenustek22 Ja som bola na troch svadbách, kde sa brali Slovák/Slovenka a cudzinec/cudzinka a ani na jednej neboli zvyky. Na jednej bolo len rozbíjanie taniera a tým to haslo. O zábavu nebolo núdza, všetky končili tak o 4tej - 5tej ráno. A hlavne - je to vaša svadba, nerob nič, s čím nie si stotožnená, len preto, aby ťa tetka z 10 kolena neohovorila :)
Odpovedať
@lenustek22 ja som si brala Slováka :-D a nemali sme v podstate žiadne zvyky, okrem rozbitia taniera, to nám ale spravil hotel.... ani čepčenie, ani starejší, ani pierka, mala som len redový tanec, ale to som sa len šla prezliecť do popolnočiek a potom DJ ohlásil redový, bez zvykov a niečoho špeciálneho... ja som chcela mať hostinu ako veľký rodinný "ples", dobré jedlo, hudba a hostia sa bavili do 6:00 :-) akurát s tou polievkou - len nás cinkaním vyzvali k bozku, to bolo v pohode :-) nemali sme ani žiadne serepetičky (nebyť tejto stránky, ani by som o nich nevedela, ako podbradníky, candy bar, rovnaké poháre a neviemčoešte)... či sa ľudia budú baviť, nezávisí od tradícií, ale od nálady, hudby a rozsadenia :-) mám za sebou kvantum svadieb, tak to viem celkom porovnať, ale pridávam sa v tvojom prípade k @diananana - konkrétne čepčenie môže byť pre cudzinca celkom zaujímavé :-)
Odpovedať
Ak si beries cudzinca, tak by podla mna bolo fajn ukazat nieco z nasich tradicii,, ale aj zapojit podla moznosti nejake ich tradicie. Ludia su rozni, niekto sa pri tradiciacj nudi a najradsej by celu noc pretancoval , ale niekto (ako ja) naopak ma rad, ked je na svadbe nejaky program. Nedavno som bola na svadbe kamoske, ktore ziadne tradicie nechcela, nakoniec jej nieco prichystali sesternice a bola rada. Ludom dobre padne ked si mozu oddychnut od tancovania a proste sa na chvilu len pozerat, pripadne sa do niecoho zapojit. A priznam sa, ze ked kamoska len odisla v svadobnych a vratila sa v popolnocnych - bez tanca, bez cepcenia - tak tam nejake to pomyselne predelenie proste chybalo. Ale hlavne ide o to, aby si bola ty spokojna.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja si tiež beriem cudzinca a veľa zvykov mať nebudeme (odobierku, redový tanec a iné blbosti), ale jediné, ktorého by som sa nevzdala za nič na svete a aj pre nich bude krásne, bude čepčenie. O to viac sa naň teším :-) Ozaj, podbradníky som ani nechcela, ale dostali sme ich od sesternice, tak ich teda využijeme.
Odpovedať
@diananana dakujem krasne za komentar :) no my mame take stastie ze mesiac pred nasou svadbou ma svadbu sestra a bude mat Čepčice - subor tak uvidim ako sa mu to bude pacit a podla toho by sme to dali aj nam :) a hej uz aj ja rozmyslam ze si urobim podla seba a nie ako je zvykom.. :) zaklad je aby to bola nasa svadba snov :)
Odpovedať
dakujem vam krasne baby tak to cepcenie asi fakt zvazim :)
Odpovedať
to, ze si beries cudzinca, by som nejak za prekazku pre tradicie nebrala. predsa len ak sa na to pozrieme lepsie, tradicie v dnesnej dobe uz az taky svoj prvotny vyznam nemaju, bo ak by sa mali dodrziavat do bodky, podla mna by si ich mohla dovolit len malo ktora nevesticka. @lenustek22 nemusis mat predsa vstky, no aspon jednu by som ponechala a co sa tyka hosti, isto sa budu bavit, neboj ty nic
Odpovedať
Profilova fotka
ja mam taky pocit, ze ak sa robi svadba pre desiatky ludi a hlavne ak tam pridu babky, tak musite ratat s tym, ze tam budu zachovane niektore tradicne prvky. ludia to chcu a aj si to vypytaju. ak ste ich pozvali, tak robite zabavu nielen pre seba, ale hlavne pre nich. a oni sa zabavia, ked tam budete trochu (s prepacenim) saskovat :) ak zacnu skandovat "polievka je malo slana...", neostane vam nic ine, ako spolupracovat. a tazko to zakazete v pozvanke :) vynechat mozete iba to, co priamo viete ovplyvnit, napriklad tie podbradniky, krmenie sa z jedneho taniera a podobne
Odpovedať
Profilova fotka
@lenustek22 ako podľa môjho názoru by bolo fajn ukázať cudzincom aké máme zvyky u nás, nemyslíš? A ako by si dosiahla, aby hostia nezačali kričať že polievka je málo slaná? Čo to každému rozkážeš aby boli ticho? To mi príde dosť divné
Odpovedať
ja by som do toho šla, predsa len by to bolo pre cudzinca a jeho rodinu niečo super. ak by to bolo naopak a brali by ste sa v jeho krajine, tiež by si podľa mňa bola zvedavá a rada by si zažila ich zvyklosti a tradície. zas to neber tak, že ti radím aby si mala na svadbe úplne všetky tradície, no zopár by som ich isto zakomponovala
Odpovedať
@cabia urcite to nebudem nikomu zakazovat len sa mi niektore nepacia... a zvyky uvidi kedze mesiac pred nami ma svadbu sestra so vsetkymi zvykmi cize co sa mu tam bude pacit este mozme pridat na nasu :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@lenustek22 cudzincom je super ukazat ake su svadby u nas, velmi to ocenia podla mna, tiez som si brala cudzinca a nemali sme tych tradicii vela, ale napriklad uz len samotne rozbitie taniera ich dost pobavilo, prenesenie nevesty cez prah a potom cepcenie, uplne stacilo na ukazanie a boli to hlavne oni co najviac kricali, piskali, smiali sa takze urcite sa oplati nieco ukazat :-)
Odpovedať
@lenustek22 ked sa to tebe nepaci tak to nemusite na svadbe mat :) druhej casti rodiny ani snubencovi to chybat nebude kedze su cudzinci a tvoja rodina to pochopi. nie kazdy ma svadbe vsetky tieto tradicie, pravdupovediac ja som na podbradniky aj zabudla :-D nepride mi to ako nejaka nevyhnutnost a mozes si tam zaradit ine zvyky, ktore sa ti pacia a mozno aj nejake ich :)
Odpovedať
Podbradniky su pre deti,to snad hovori za vsetko :-D . Svadobne pohare su dalsia blbost. Vyhodene peniaze a doma z toho bude lapac prachu. Ale co sa tyka tradicii,to naozaj cudzincov bavi. napriklad my sme na svadbe mali ira a ten mal najvacsiu radost z unosu nevesty :-D . Samozrejme,mne pride nezmyselne unasat nevestu zo zabavy a vyslovene som si nepriala,aby to niekto na mojej svadbe spachal,ale niektorym proste nerozkazes asi :-D. Kazdopadne,nikto nebude riesit,ak tradicie vynechas, to mi ver. Kazdy skor bude riesit,ak na svadbe bude nuda
Odpovedať
Profilova fotka
my budeme mať na svadbe tiež cudzincov, mam pre nich vytvorenú stránku, aby som ich informovala o kadečom a pridala som tam aj niektoré vybrané tradície, aby vedeli, čo majú očakávať... :) ten môj je ír a už "trénujeme", ako ma bude niesť cez prah... :-D ako už niektoré dievčatá nado mnou spomenuli, určite by som nevynechala čepčenie - oni to nepoznajú a určite sa im to bude páčiť. ten môj si zmyslel, že on chce mať aj odobierku /videl slovenskú svadbu na videu a strašne sa mu to páčilo/, tak budeme mať aj odobierku... :-D čo mi moji hostia hovoria najviac je to, že sa tešia na inú kultúru, čo sa týka svadby. :) tak niektoré zvyky, byť tebou, by som zvážila. ale koniec koncov je to všetko na vás a o vás - ako si ten váš deň zorganizujete, tak ho budete mať. :) a či tam budete mať jednu, dve alebo žiadenu tradíciu, určite to bude super. :)
Odpovedať
@slivka77 UPLNE S Tebou suhlasim....pre cudzincov je nasa kultura veeelka vzacnost...pit a sediet dokazu aj v pube doma...a ze su vdacni za kazdy bod programu,ktory ich vytrhne zo zauzivanej nudy- to je iste...
Odpovedať
Zalei to hlavne od hosti. Clovek by mal mat o nich ako taku predstavu, ze za aku zabavu su. Ono tie tradicie, uz su by som povedala fakt, ze aujimave asi len pre cudzincov, lebo ludia, ktori castejsie chodia po takychto akciach si myslim, ze su nimi uz asi aj tak preplneni.
Odpovedať
baby dakujem vas este raz :) idem teda vymyslat ako am pripojim aj tie tradicie nech je trosku noveho aj pre neho :)
Odpovedať
isto to bude dobra volba ver nam a aj pre neho to bude mat trocha taky iny smrnc, kedze oni take nemaju, mozno by bolo fajn, kedze predpokladam, ze na svadbe budete mat aj jeho rodinu, aby si vyuzila aj nejaku z ich tradicii a ver, ze by to pre nich znamenalo velmi vela
Odpovedať
Profilova fotka
Ja si tiez beriem cudzinca a strasne sa tesim a uz rozmyslam ako a ktore nase zvyky by sme mohli do nasej svadby zakomponovat. Strasne by som chcela mat cepcenie v tradicnom kroji, ale asi to nebude mozne, pretoze sa berieme v zahranici. Takze to, ze su cudzinci by som nevidela ako problem. V kazdom pripade, ak sa tebe osobne nepacia, tak ich nemusis na svadbe mat. Je to vasa svadba a bude taka ako vy chcete. Len pozor, aby ti po sestrinej svadbe nepovedal, ze aj on taku chce! :-D
Odpovedať
@maggie6 ved prave :D preto u zteraz zistujem ci je volne cepcenie :P pre istotu.. a dakujem za nazor
Odpovedať
Podbradniky sme napriklad nemali ani my. Nejak mi tam proste nechybali. co sme z tradici nejak dodrzali, boli tance s rodicmi, svadobny tanec, rozbijanie crepov a to bolo asi tak vsetko. U nas mal na starosti program starejsi a toho sme aj upozornovali, ze moc sa tradicii drzat nemusime a achceme, aby bola hlavne zabava.
Odpovedať
Chcela by som mat svadbu uplne bez tradicii. Mozno ma tu za moj nazor ukamenujete no hcela by som ju mat v takej pohodovej atmoske, bez ziadneho strojenia a podla mna sa tam tie tradicie nejak nehodia. Zlozenie hosti bude mensie a zvacsa o priateloch, takze skor chcem, aby sa hostia nenudili ;-)
Odpovedať
Podbradniky nie su taka tradicia, bez ktorej by nemohla svadba byt :) Nejake tradice tam mozete zaradit aby aj snubencova rodina videla ako to u nas chodi ale inak si myslim, ze ked to tebe chybat nebude tak sa nic nedeje. Ved skus sa opytat aj ty snubenca ake maju oni tradicie a mozete tam zaradit aspon zo dve aj ich. Podla mna by z toho mohla vzniknut nejaka dobra motanica tradicii :)
Odpovedať
my síce budem mať tradičnú svadbu ale podbradníky som tiež zatiaľ ešte neriešila, ešte máme nejaký mesiac dva takže možno ich ešte stihnem vybaviť ale to by som sa asi najprv musela poradiť so snúbencom lebo on tiež veľmi nie je za takéto veci. osobne si nemyslím, že by to nejako chýbalo na tej svadbe, takže kľudne si urob tak ako vám bude vyhovovať :)
Odpovedať
Síce budeme mať svadbu až o rok aj niečo ale už teraz viem, že tradície jednoznačne chcem mať. Ako sú podbradníky, odobierka, čepčenie a tieto veci, to chcem veľmi. Celé detstvo som si pozerala mamininu svadbu a taktiež som snívala o takej svadbe akú mala ona a to si viete predstaviť, že to už bolo dávno, takže to bolo také starodávne ale mala tam tieto všetky tradície a veľmi sa mi to doteraz páči
Odpovedať
Profilova fotka
my sme sa este nerozhodli ci ano alebo nie. snubenec by nechcel mat ziadne a ja teda aspon jednu. no neviem sa rozhodnut aku. mozno nam bude stacit len rozbijanie tanierov a zbieranie crepin. neviem sa rozhodnut, no na to je este cas ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ako riesite cepcenie ked si beriete cudzinca co sa tyka reci/prekladu atd?
Odpovedať
nakoniec nebudem mat cepcenie lebo uz nemali volne ale mam vybraty iny program.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?