Cirkevný sobáš mimo trvalého pobytu oboch snúbencov

Ako to je so žiadosťou na matrike? Musíme požiadať o povolenie sobáša v inej matrike? Alebo nám bude stačiť povolenie z Ke, aj keď by svadba mala byť v kostole v Snine?
Odpovedať
ahoj, my sme mali sobáš mimo trvalého bydliska, na matriku je potrebné ísť v mieste sobáša, povolenie sme nepotrebovali :-)
Odpovedať
@novavcielka ja viem tak, že sa matrika vybavuje v mieste sobáša, treba si k tomu zobrať OP a rodné listy.. a potom kostol.. a do kostola tiež treba nejaký papier z fary pod ktorú patríte, keď nie ste farníkmi ani jeden tam, kde bude sobáš.. plus krstný list.. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
no my sme boli na úrade u nás v dedine oni tam napísali do miesta svadby že teda tam bývame, a kde s konala svadba tam to všetko potom dali do poriadku aj papiere aj farára. A ešte muž musel isť v mieste bydliska na faru po papier že je slobodní :D to bolo všetko. po svadbe sme si šli na urad kde bola svadba po sobášny list. a oni ešte poslali oznámenie na obecní do našej dediny že sme sa tam vzali :-) tod vše ono ked sa spýtaš na obecnom ti všetko povedia neboj :-)) @novavcielka
Odpovedať
s matrikou nic riesuit v inom meste nemusite. oznamit to treba na fare. teda v pripade, ze to ma byt cirkevny obrad. v opacnom pripade to ide vsetko cez matriku
Odpovedať
z fary potrebujes krstne listy oboch, a ak ste z rozlicnych farnosti, tak z jednej z nich aj licenciu k sobasu
Odpovedať
Profilova fotka
na matriku musis ist v mieste konania obradu tzn. ak budete mat svadbu v Snine tak tam, aj ked mate trvaly pobyt v KE. A ano, ako pisu baby, povolenie nepotrebujes, to by si mal vybavit ten pan fara, ktory Vas bude sobasit. Ale nedaj sa zaskocit, lebo mne ja som bola u 3 knazov, a kazdy mi to povedal truchu inak... Neni pravda, ze s matrikou nic riesit nemusis. bola by to, keby ste uz predtym mali civilny sobas. Ale ked ho nemas, pojdete na matriku, potom na faru a tam odovzdate knazovi papiere z matriky, ktoré vam on potom da podpisat v den sobasa a potom on ich zanesie na matriku. Tak potom vydaju sobasny list. len ti knaz nevyda, len oni... Na faru treba krstne listy, ktore zevraj nemaju byt starsie ako 3 mesiace. Na matriku potrebujete OP a rodne listy. Najlepsie je to vybavit vsetko v jeden den :)
Odpovedať
Profilova fotka
jaaaaj sorry, povolenie na sobas z matriky nepotrebujes vybavovat v mieste trvaleho bydliska.
Odpovedať
Čiže ak to dobre chápem, tak treba podať žiadosť na matrike v Snine, kde potrebujeme OP a rodné listy. Ten papier sa odovzá farárovi. A k tomu zohnať priateľov krstný list, ktorý sa odovzdá farárovi v Snine. No ok. To neznie tak zložito :)
Odpovedať
@novavcielka Najlepšie je si to asi všetko obvolať, my sa budeme brať v mieste trv. bydliska ženícha, kt. je ateista a tak mi bolo povedané na matrike, že máme prísť tam v meste sobáša na matriku s rodnými listami a OP, spíše sa žiadosť o uzavretie manželstva a potom pôjdeme na faru.. a kňaz mi povedal, že budem potrebovať svoj krstný list (nemá byť starší ako 3 mesiace, len teraz neviem či do podania žiadosti alebo do sobáša :-) ) a keďže ženích je ateista a ja pochádzam z iného mesta a ani jeden teda nie sme ich farníkmi, budem potrebovať z fary pod ktorú patrím aj nejaký papier, čosi ako povolenie na uzatv. sobáša v inom meste.. ale je možné, že inde sa to inak rieši, asi to stojí za dva telefonáty a budeš vedieť naisto ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
áno, je potrebné povolenie z fary...volá sa to licencia k sobášu...:-) o licenciu požiada buď budúca nevesta/ženích na fare kam patrí ( je to podľa trvalého pobytu). My to už máme za sebou...20 minútová záležitosť. Plus, ak môžem povedať pripravte si argumenty prečo chcete mať sobáš inde :-) treba to vysvetliť
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?