Krátky cirkevný obrad - je to možné?

Caute ludkovia. S priatelom rozmyslame mat civilny obrad vonku, nechceme mat v kostole (mame na to dovody preco) . No ked nam povedali, kolko vybavovaciek je okolo toho a ze sa plati 270€ + este 40€ dake poplatky. Nemyslela som si, ze to bude az take... No pocula som, ze v kostole sa da tiez ako napr. na civilnom obrade, ze to trva cca 20 min bez omsi a bez premienania hostie. :) Dakujem za kazdu radu :-)
Odpovedať
Celkom tomu nerozumiem, cirkevný obrad nechcete, ale kostol ako prostredie by Vám nevadilo? Akože chcete civilný obrad v kostole?
Odpovedať
Profilova fotka
@patruska ...viem, ze 16 eur sa plati za sobas mimo obradnej saly, ale zalezi od vzdialenosti....
Odpovedať
@patruska my mame obrad vonku a okrem platby za obrad mimo sobasnej miestnosti (popr. sobasnych hodin) s tym zase az tak vela vybavovaciek nie je. Uprimne nemam s civilnym sobasom v kostole skusenost ale pride mi to komplikovanejsie ako civilny obrad vonku...
Odpovedať
@kathhii Takto...my sme chceli mat vonku obrad, ze by nas zosobasil nejaky starosta :-) A dnes sme boli na matrike a tam nam povedali, ze ked chceme mat civilny obrad, tak poplatok je 270+40€,cize dokopy 310€ by to stalo. :-) Zda sa mi to byt az prehnana suma... A buduca svokra mi povedala, ze da sa sobas spravit taky podobny aj v kostole. Bez prijmania, mozno len pol hodinu. Preto sa pytam,ze ci niekto o tom nieco pocul. :-)
Odpovedať
@zuzu_zuzu A kolko ste platili za civilny obrad?
Odpovedať
Podľa mňa sa to ani nedá- ak civilný tak asi v nejakom odsvatenom kostole...S týmto fakt nemám skúsenosti. My sme chceli obrad tiež mimo, ale nebolo to o moc viac vybavovania- nás odradil len poplatok. Ak bude v mieste Vášho bydliska tak by ste mali platiť iba za to, že ste mimo siene, prípadne mimo bežného ćasu obradov. Ak je to mimo bydliska tak potrebujete delegovaný sobáš- ale to je len 1 papier co Vám dajú na matrike na počkanie a ten si zanesiete na oddavajúcu matriku... Budťe radi, že ste si nevybrali Lomničak- tam stojí sobáš 450 euro :D+ lístky :D
Odpovedať
@patruska No, aj tých 310 euro je dosť... Neviem, ći miesto bolo také špeciálne, že stálo za to... My sme si presne koli poplatku vybrali variantu- radnica+ Noc na lomnickom štíte- lebo tá noc pre nás dvoch vyšla toľko koľko by stál obrad :D No a potom sme zaplatili ešte izbu pre našich hostí a mali sme vybavenú aj hostinu :D
Odpovedať
Profilova fotka
"da sa sobas spravit taky podobny aj v kostole. Bez prijmania, mozno len pol hodinu." To znamená, že sobáš je bez omše, preto je obrad kratší. Ale stále je to cirkevný obrad...
Odpovedať
@ttjnlrn A ked to bude v kostole, bez tych veci,ako hostia, stale to je ako civilny obrad a stale je ten isty poplatok? :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@patruska stale to bude cirkevny obrad. Aj bez premenenia a bez omse 🤦‍♀️🤦‍♀️ Stale budete sluby skladat pred Bohom a potom skladat prisahu, ze ich dodrzite. Nebolo by lepsie najst peknu obradnu miestnost? V com je pre vas kostol lepsi?
Odpovedať
@slecnabe Poviem to tak narovinu. My s priatelom nemame ziadne problemy s kostolom,len my sa nebudeme klanat tym soskam a otaru v kostole. Zijeme na Biblickej pravde a to je to, ze sa poklonis iba samotnemu Bohu a nie socham a napodobneninam, ze tam sidli Boh... :-) A dalsie to, ze by sme nechceli mat to premienanie, cize hostiu :-) Akoze si mysliet, ze Boh vchadza do eucharistie je dost take na pomlcanie... A neviem ktory knaz by urobil taky sobas v kostole bez tychto "ritualov" . :-( A dalsia vec je taka, ze nasa rodina velmi chce, aby sme mali v kostole. Preto hladam taku variantu , ze keby sa dalo v kostole, ale vsetko bez tychto ukonov robit... Tot vsio ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@patruska To, čo chceš ty, sa nedá, toto ti neurobí žiadny kňaz a ani to nemá zmysel. Keď nechceš cirkevný obrad, tak nemôžeš mať svadbu v kostole, to proste nejde. Musíš si nájsť nejaké iné miesto. A to s poplatkami naozaj netuším, za cirkevný obrad sa neplatí (iba milodar, dobrovoľne) a s civilným ti neviem pomôcť.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@ttjnlrn Ale boli tu uz take prispevky , ze to tak mali, ako ja pisem. No pravda je taka, ze aj 4 roky stare diskusie, dovtedy sa mohlo nieco zmenit.
Odpovedať
Profilova fotka
@patruska Ja neviem, kto čo napísal, ale v kostole môžeš mať iba cirkevný sobáš. Keď nie si s tým všetkým stotožnená, tak to nie je dobrý nápad. Inak, myslíš katolícky kostol? Lebo teraz som si uvedomila, že tieto veci, ktoré si spomínala, sa celkom podobajú na isté formy protestantizmu. No v katolíckom kostole to určite nepôjde.
Odpovedať
@ttjnlrn Ano, v katolickom kostole. :-) Nie som protestant, ale jednoducho sa nebudem niecomu klanat, co nie je Boh :)
Odpovedať
@patruska pokial viem tak sobasit vas civilne mozu v kaplnke. Dokonca tu niekde bola o tom aj tema, jedna nevesta pisala ze je to mozne. Ale v klasickom kostole, resp. katedrale nie je mozne spravit civilny sobas.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Zabudni na kostol. Ak chcete usetrit, urobte si najprv uradny sobas na matrike a o polhodku-hodku na vysnivanom mieste urobte neuradny-necirkevny sobas pred vsetkymi pozvanymi. Idealne je potom oslovit niekoho, kto vas dobre pozna a je urecneny, aby to viedol, ked do toho zapojite vlastne sluby, mozno zivu hudbu, detaily, moze z toho byt nadherny "duchovny" sobas. Kolegyna to tiez tak planuje, a oni su obaja naozaj take povahy, ze im to sadne ako rit na serbel, viem, ze prave ten sobas vonku bude velmi emotivny a uplne stat za to, na urade by si to tak neuzili. Pripadne je tu este moznost si zistit ake sobasne saly maju v blizkom okoli, niektore su celkom pekne ci historicke a poplatok za sobas mimo TP jedneho zo snubencov je pokial viem stale 33 eur, cize sa to da aj financne.
Odpovedať
@patruska podla mna myslis kratky variant,kedy knaz vynecha niektore veci,ktore sa deju pri kompletnej klasickej omsi a tym padom sa to zredukuje na cca polhodinu cisteho casu. Ale nemyl si "premenenie" a "prijimanie". Totiz pri tom kratkom obrade chyba prave to premenenie. Hostiu dostanes pri oboch formach, teda sa jej "nevyhnes".
Odpovedať
Profilova fotka
@patruska Skus oslovit Daniela Pastircaka. Neskutocny clovek, velmi chapavy, sobasil aj pankacov a nemal s tym najmensi problem. Klacala som len ked nam davali pozehnanie, a aj to sme chceli, nenutil nas. Na oltari sme mali kvety, prstienky, sviecky a bibliu. A bolo to absolutne nadherne. Hostie sme vynechali.
Odpovedať
Profilova fotka
@patruska Podľa mňa nemá zmysel mať cirkevný (katolícky) sobáš, keď sa nevieš stotožniť s katolíckym kostolom a priebehom katolíckeho obradu (resp. omše)...ako môžeš to skúsiť povedať nejakému farárovi a uvidíš, čo povie, ale s veľkou pravdepodobnosťou to proste nepôjde. Máš na výber buď iný kostol alebo civilný sobáš, keď sa ti tieto (celkom podstatné) "detaily" nepozdávajú. Nemyslím to v zlom, ale naozaj to nemá zmysel...
Odpovedať
@patruska zas nejaká herečka čo chce vybabrať so systémom. Áno, sobáš v kostole sa dá spraviť aj bez omše a dokonca aj bez prijímania, ale ty predsa tvrdiš, že CIRKEVNÝ sobáš nechceš z takých či onakých dôvodov. A sobáš v kostole je proste vždy a za každých okolností CIRKEVNÝ. Takže normálne sa zosobášte civilne a neťahajte do toho Cirkev a Boha z takýchto zištných dôvodov.
Odpovedať
Profilova fotka
Poplatky sú cca 300.. tak nam pani povedala minuly mesiac na matrike,.aj my plánujeme takú svadbu
Odpovedať
Profilova fotka
Civilné sobáše robia napríklad v kaplnke na hrade v Modrom Kameni, ale to asi bude dosť od ruky. Možno však niečo také nájdeš aj v blízkosti tvojej svadby. Ja som mala cirkevný krátky obrad bez omše a premieňania, takže to bolo cca 30 minút, ale to preto, že sme mali veľa hudby :) Myslím, že by to bolo ešte kratšie.
Odpovedať
@monetta Ja nemam s tym problem mat v kostole svadbu. :) Ale preco by som sa mala niecomu nehmotnemu klanat? A ked to neurobim, ani nas nezosobasia. :) Nevymyslam, ale Boh mi je prednejsi a ja soskam a oltarikom a neviem komu sa nebudem klanat :) Ja len ze, videla som par diskusii tu, ze sa to dalo zrealizovat... :) Ze nebola kompletna omsa ale akoby nieco bolo "vystrihnute" ... :)
Odpovedať
@patruska nie som si ista ci myslis nieco http://www.nevesta.sk/priebeh-evanjel...
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@patruska @matulya ja neviem este kolko, nebola som tam pretoze si beriem cudzinca a prelozene doklady nesmu byt starsie ako 6 mesiacov. ale kopirujem: -povolenie uzavrieť manželstvo mimo úradne určenej miestnosti - 70 eur - Povolenie uzavrieť manželstvo pred iným než príslušným matričným úradom medzi štátnym občanom Slovenskej republiky a cudzincom alebo medzi cudzincami - 35 eur - Uzavretie manželstva medzi štátnym občanom Slovenskej republiky a cudzincom - 70 eur - Povolenie uzavrieť manželstvo mimo určenej doby - 20 eur ok v mojom pripade to bude viac lebo on je cudzinec ale za co vam nauctovali 300 eur?
Odpovedať
@zuzu_zuzu Pani sa ma spytala, ako to chceme mat a ze kde :) Tak sme jej vysvetlili, ze by sme to chceli mat ako civilny a vonku (hotel poskytuje take sluzby , ze maju tam aj svad.branu) . A nam povedala, ze ked civilny, tak je tam poplatok a to 270€ + este nejaky poplatok v sume 40€. Zostala som z toho ozaj zaskocena, pretoze som si nemyslela, ze za tych par minut, co je sobas, by si zobrali tolko penazi...
Odpovedať
@patruska my sme mali mimo bydliska aj mimo uradne urcenej miestnosti a stalo nas to ani nie 100e.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?