Nový poplatok za cirkevný sobáš od 1.1.2018

Profilova fotka
Nevesty, vedeli ste, že od začiatku roka je zavedený nový poplatok na matrike za cirkevný sobáš? Ide o poplatok za "Prípravu podkladov k uzavretiu manželstva pred orgánom registrovanej cirkvi alebo náboženskej spoločnosti". Podľa tohto článku: https://www.aktuality.sk/clanok/55599... považuje Fórum kresťanských inštitúcii tento poplatok za diskrimináciu a je proti tomu. Chceli by sa stretnúť aj s ministrom vnútra, tak uvidíme, ako sa to ešte vyvinie. Čo si o tom myslíte? Vedeli ste vôbec o tomto novom poplatku?
Odpovedať
vobec som o tom nevedela...10 eur? akoze nie je to velka suma ale pokial kazdy kto bude mat v kostole im zaplati 10eur pekne sa im to nazbiera, co chcu dosiahnut ? aby boli svadby len na uradoch? blbost podla mna, spoplatnuju uz vsetko mozne len aby na tom zarobili :/
Odpovedať
Ani nejde o tú sumu, či je malá alebo nie, ale o samotnú potrebu niečo zaplatiť. To už fakt nevedia, na čom by mali zarábať. Asi videli, že má čoraz viac ľudí má záujem o také sobáše, tak prišli hneď na nápad, ako to speňažiť
Odpovedať
No spisuje sa za to aj online petícia, už ju podpísalo skoro 12 000 ľudí... keby to aspoň odôvodnili nejako rozumne, nie že "príprava podkladov". Ale: Keď má človek svadbu v kostole, tak príde na matriku, za 10 minút vyrieši papiere a je vybavené - a potom im papiere len donesú alebo pošlú z fary, tie papiere nejako spracujú. Za to zaplatí 10€. Keď má civilný sobáš, tiež vypisuje papiere. Plus kvôli nemu vykurujú miestnosť, musia tam byť ľudia z matriky, čo sobášia (strávia tým minimálne 20 minút a väčšinou tam aj niekto recituje, čiže tam je z matriky viac osôb) a nakoniec tie papiere tiež spracujú. Za toto sa neplatí nič. Kto toto vysvetlí? 8-( :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@m126 a nemáš odkaz na tú petíciu? Ja som nejaký odkaz našla, ale bol nefunkčný a k tej petícii som sa nedopracovala. Možno by sa podpísali aj ďalšie nevesty odtiaľto :)
Odpovedať
@m126 Suhlasim. S cirkevnym sobasom maju menej prace, ale pytaju poplatok, lebo vystavju podklady pre niekoho ineho. Okrem toho ma matrika urcene dni a hodiny kedy su "ochotni" sobasit. K tomu sa za iny cas priplaca, za ine miesto za priplaca, za neviem co vsetko sa priplaca. Ako keby chceli silou mocou skomplikovat sobase... v dnesnej dobe, ked vela ludi zije len ako druh a druzka, tak namiesto toho aby podporili sobasenie, tak robia akoby viac prekazok.
Odpovedať
My sme boli pred 2 dňami na matrike a páni nám povedala že pred tým sa neplatilo nič a teraz zaviedli 10€ pre cirkevný. A 20€ pre civilný....čo už....
Odpovedať
@janamartish tu je tá petícia: http://www.citizengo.org/sk/sc/146639... @fokuska veď presne to som aj ja hovorila, namiesto toho, aby podporovali sobáš, je dnes okolo toho toľko problémov, že sa nečudujem, že sa ľudia neberú... že sa pripláca na matrike za iné miesto, iný čas, to by som ešte prekusla - to je nič oproti celkovým výdajom na svadbu a ak niekto chce len "lacnú, jednoduchú svadbu", tak sa uspokojí s miestom, čo ponúkajú oni a nebude si vymýšľať hrady a záhrady a kadečo. ale to, že pýtajú peniaze za pripravenie papierov, ktoré by pripravovali aj tak... to je akoby sestrička za vypísanie receptu do ich lekárne, kde ti to ešte ona bude musieť vydať, nepýtala nič, ale ak chceš ísť do inej lekárne, kde s tým sestrička nemá žiadnu robotu, tak za to by pýtala peniaze.... možno dostávajú matrikárky viac peňazí, tak chcú, aby ľudia mali svadbu radšej na matrike, aby oni dostali príplatky... to je jediný dôvod, ktorý ma napadol, prečo to celé je :-D
Odpovedať
Profilova fotka
My sme za civilný sobáš platili 20 eur a to je v mieste trvalého pobytu a nič špeciálne v ňom, normálne v obradnej sieni na matrike. Som z toho prekvapená, že čítam posledné dni, že sme to mali mať zadarmo 8-) zaujímalo by ma, ako to teda naozaj je.
Odpovedať
@ninalomeli to bude asi o samotnej matrike, teda meste, ci vybera poplatok, alebo nie. to podla mna bohuzial nedokazeme nijak ovplyvnit
Odpovedať
ja som o tom akurát čítala. je síce pravda, že keď už sa chce človek zobrať tak má nachystané nejaké peniaze na to a tých 10 ho už z biedy nevytrhne ale ide skôr o princíp, že pri sobáši na úrade sa nič neplatí
Odpovedať
Profilova fotka
@mimcik skôr od matriky ako od mesta, lebo kamarátka sa vydávala tiež v BA, len na inej matrike a neplatili nič. Ja som to vôbec neriešila, bo som si myslela, že to je bežný poplatok. Povedali nám to ešte aj v min. roku, keď sme sa boli pýtať na svadbu, že bude poplatok 20 eur ... a vybavovali sme to min. týždeň až, lebo skôr nám nevedeli potvrdiť termín. Takže ten poplatok mali už aj min rok a nie je to od januára. Ale je to trocha zvláštne, že každá matrika to pýta/nepýta inač. Malo by to byť jednotné podľa mňa.
Odpovedať
@ninalomeli to závisí od matriky aj preto, že to záleží na tom, v akých priestoroch sa sobáši. U nás sa sobáši v buď na radnici (to je pekná miestnosť, vyzdobené stropy, ale musia tam prichystať stoličky atď a neviem, či si za to platia) alebo v zasadačke na mestskom úrade - a za prvé sa platí, za druhé nie (ale to len podľa toho, čo som vyčítala z internetu, ja tam svadbu nebudem mať). Takže to môže závisieť aj od toho, aké náklady má matrika na sobášnu miestnosť, prípade na nejaké recitátorky alebo čo.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@m126 asi máš pravdu, ono tá obradná miestnosť je ďaleko krajšia ako iné v BA, takže asi aj preto. Recitál však nebudeme mať, a ani ich hudobnú skupinu. Mne ten poplatok až tak nevadí, v tom čo všetko ohľadom financií na svadbu padne, je tých 20 eur celkom zanedbateľná položka, len ma prekvapilo, že sa tu písalo, že civilný obrad je zadarmo.
Odpovedať
@ninalomeli ono to je preto, že niekde tie obrady naozaj zadarmo sú - a teda aj tie papiere k tomu zadarmo sú. Čiže je nezmyselné pýtať peniaze za papier len preto, že ide o cirkevný sobáš - veď tam majú papierovačky len také, ako by mali aj pri civilnom sobáši. Ak chcú mať zaplatené za tie papierovačky, tak fajn, 10€ nie je taká veľká suma - ale nech zavedú ten poplatok nezávisle od toho, kde je sobáš. A nech poplatok za civilný OBRAD majú osobitne.
Odpovedať
zienky, aj mna to sokovalo...tymto uz uplne odradia ludi od sobasov..su medzi nami aj ludia, co si tych 10 eur nemozu dovolit. No najviac sa mi paci to, ze na jednej strane hlasia v spravach, ze klesa pocet uzavretych sobasov a na druhej strane zavedu tento poplatok. A este kolko je so svadbou vybavovaciek. Nech to spravia tak, ze ziadosti budu mat cirkvi, farar odda mladych a nasledne sa papiere donesu na matriku kde vydaju sobasny list a nebudu musiet tolko papierov pripravovat. Pomaly uz budeme platit aj za to, ze rodime deti (a tym nemyslim poplatok za epi a rozne analgetika!).
Odpovedať
Ja som rozmyslala ze by sa to mohlo dat obist,nie preto ze by ma 10€ zrujnovalo ale kvoli principu. Prideme na matriku den pred cirkevnym sobasom spravíme si civilny a v kostole si uz vysluzine sviatost ku ktorej papier nemusi byt a mozu si trhnut.
Odpovedať
Ved aj v kostole pytaju poplatok pri sobasi a nie je to ziadnych 10€
Odpovedať
@lilyianka Oficialne nie, iba milodar na kostol alebo na vyzdobu
Odpovedať
My sme boli zo snúbencom na matrike v Trenčíne v decembri 2017 (sobáš máme v septembri 2018), sobáš chceme mať v kostole v TN, ja som odtiaľ, ale momentálne sa ani jeden z nás v Trenčíne nezdržiava, pretože študujeme a pracujeme mimo - preto sme to chceli mať vybavené čím skôr. A milá pani na matrike nás otočila, že aby sme prišli až po novom roku, že máme ešte čas na to a vôbec, že po novom roku budú iné poplatky...! Tak aspoň vidím kvôli čomu nás otočila........a tú sumu okašľať, ale ten princíp!
Odpovedať
Fuha, to som ani netusila, ze sa zmenili takto poplatky. Je to podla mna smiesne, nemali by vyberat takto poplatky
Odpovedať
Profilova fotka
@minie_ lebo podklady, ktoré by Vám vystavila majú platnosť len pol roka, tak preto ;-)
Odpovedať
@ajinkaknm Tým to ale pani vôbec neodôvodnila. Pani nám vyslovene povedala, že majú pokyn vybavovať svadby z roka 2018 v roku 2018, pretože od januára budú nové poplatky...
Odpovedať
Profilova fotka
@minie_ ak už Vám to odôvodnila práve takto, tak teraz vieš, že je to platné pol roka, teda aspoň podľa toho, čo mi hovorila na matrike u nás ;-)
Odpovedať
https://www.hlavnespravy.sk/kalinak-p... Poplatok bude zruseny :-)
Odpovedať
vcera v spravach davali, ze je zruseny :D :D :D :D
Odpovedať
Aky vyznam v tom vidia, ze nieco vymyslia a potom hned aj zrusia. K comu to vobec cele bolo :-|
Odpovedať
Profilova fotka
ja som to čítala tiež, je to dosť diskriminačné, plus, tento štát sa tvári, že ""podporuje rodinu" a toto mi príde dosť od veci. BTW, niekto si potrebuje zaplniť vrecká, inak to ani nevidím.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?