Ahojte všetky zbehlé domáce paničky...
Som nútená často variť (pre dedka, ktorý s nami býva), ale fakt je, že variť neviem...
Pozrieť si recept a po krokoch ho spraviť, to zvládam, ale chýbajú mi všelijaké tie triky a know-how... proste babské rady... A tak reku založím tému.
Napr. rady typu - čo urobiť, aby sa v polievke neztrazila smotana, ktoré korenie k čomu a kedy,... také veci, čo sa v receptoch nenájdu.
Verím, že nie som jediná... Tak snažne prosím všetky kuchárky na fóre, aby prispeliaspoň riadkom... a ďakujééééééééééééééééééém!!!! x-)
xixi jasnacka ze sa to da:-) a vies mna to doma naucili, ja ti viem ine veci aj korbaciky nataham:-)))
no domacu bryndzu si spravis tak, ze sipozhanas cerstvy ovci syr(napr. ako pisala sam) akym je sladky da sa jest len tak..ale ked uz je starsi a zacina kysnut tak ho nechas vonku na stole len tak odpocivat kym nechiti zlty nadycha kyslu vonu. Vtedy ho bud hodis do mlynceka na maso alebo medzi prstami romrvis,pridas sol(lyzicku max. dve) premiesis a mas hotovu bryndzu..uplne jednoduche:-)
Nie je taka kremova ako z obchodu ale do bryndzovych hlausiek skvela a ak ju chces pouzit na natierky tak ju zmiesas s troskou smotany:-)
=-)
och boze, cipana, to takto sa vyraba bryndza? Ze najprv necham pokazit ovci syr a vzapati ho zjem? To by som povedala, ze z toho dostanem akurat prinajmensom salmonelozu, alebo nejaku crevnu chripku... :-.
ale nie nie nemas sancu:-) a co si myslis ako sa vyrabaju korbace??? :-D :-D
nedostanes z bryndze nic lebo je v nej sol ktora to dostatocne zakonzervuje:-)
xi tak radsej nie:-) nebudetm ti kazit chute..ked aj tak je to vsetko take dobre...xixi...
a ked si predstavim ako vseliako sa pripravuju ine jedla...ani by sme nic nejedavali..alebo len maloco:-))))))))))
aj tak nechapem, ako moze ta sol nieco uz pokazene zakonzervovat.. :-S Keby to preslo nejakym varom, alebo sterilizaciou, alebo co ja viem cim, tak este pochopim ale len tak... :-.
Asi ostanem verna obchodnej bryndzi, s nadejou, ze oni vsetko nejak konzervuju a predlzuju tomu trvanlivost.. :-D
Ale fakt mi popis tie korbaciky, ma to zaujima..
vies ono ten syr nie je pokazeny, je len nakysnuty. To mas to iste ako s kyslim mliekom. Niekto povie(hlavne bytovkovy ludia-bez urazky), ze kysle mlieko je pokazene mlieko, ale ono ked je naozaj prave kravske tak je suprove...pokazene je to z obchodu ked skysne s tym nespravis nic. A tak aj ten pravi ovci syr ked nakysne nie je pokazeny..len zmenil svoju chut posobenim dobrych bakterii:-) Ono aj vo velkovyrobniach robia bryndzu podobne. Tearz sa vyrabaju myslim dva druhy, tzv. prava potom termizovana bryndza. Prava je robena veelmi podobne ako som ti ja napisala a termizovana je ta s predlzenou trvanlivostou bez zivej kultury a bez dobych bakterii ted nic ine iba varianta taveneho syra;-)
Co sa tyka korbacikov tak tie su z kravskeho mlieka-syra. Takisto sa necha syr podkysnut ale tu je treba dodrzat spravnenacasovanie. Skusena gazdinka vidi kedy je ten syr nakysnuty tak aby sa korbaciky dali tahat-ma jemne diery v sebe ked ho prekrojis, potom sa ten syr nakraja na mensie kusky a tie sa vlozia do horucej vody ze skoro nevydrzis v nej mat prsty...potom sa to vareskou pekne vypracuje na hladku hótu...vytlaca sa zo syra voda....nasledne uz len zachytime kusok syra medzi prsty a tahame korbaciky do studenej vody ktoru musime mat polozenu hned vedla hrnca v ktorom je horuca voda. Este chcem pripomenut ze ten hrniec s horucou vodou treba mat na slabuckom ohni alebo regulovat ten ohen:-)
Co ty na to? :-D :-p
hmmm, no tie korbaciky zneju celkom dobre.. ;-) Len ten ovci syr ma trapi trochu viac. Lebo uz viac krat sa stalo aj u nas doma, ze ked niekto zjedol ovci syr, ktory uz nebol velmi cerstvy, tak mu z toho bolo zle, mal hnacky a zvracal a tak.. :-S Ale no moze vyt, ze ked su tam len tie dobre bakterie, tak je to OK, no ked sa tam priplichti nejaka zla tak uz to nie je OK...
A inac, ja som sice panelakovy clovek, ale kysle mlieko z praveho podojeneho kravskeho mlieka zboznujem, len tak ho vypit, alebo s varenymi zemiackami... x-) Boze, uz som ho nepila aspon polroka, ked nie rok... :-(
Ja som ho tiez uz davno nepila, odvtedy co moji rodicia predali kravu:-(
So zemiakmi mam vsak radsej sladke mlieko...kysle skor k tym bryndzakom alebo potom len tak na osviezenie..
Inak vies co sa da vyrobit z kysleho mlieka? :-)
tvaroh sme doma zvykli robit, takze to mi nepride divne.. :-) No tvaroh z krabicoveho mlieka... bleeee... minule sa mi tak pokazilo mlieko v krabici, a ked som ho ochutnala /v domneni, ze je dobre/, tak bolo hnusne, ani nie ze kysle, skor horke... fuuuuuuuj :-S :-x
moja mamina tiež doma robi korbaciky a bryddzu robime rovnakym sposobom ako anaxamon, je to sranda ale z obchodu mi chuti lepsie....joj baby a bryndzove pyrohy......to by ste urcite neohrdli ani ti co nemate radi bryndzu, lebo ona je taka rozmiesana so zemiakmi.....mnamky
no jasne tvaroh robi aj babka moja,,,mnamky,,,bryndza od baču,či domaca a miešana z obchodu je veru rozdiel...hm k tym vajickam rohliky v mllieku s vajickami-to sa vola stratene kura,inak ked vam ostane knedla,dobra je aj tak namočiť platky knedle do vymiesanych vajičok a hodiť na pááánev ;-) ja si na to ešte nakydam fuuuru dobreho syru,drahy si k tomu da horčicu,pečenu sekanu a na to syr,je to syte...bracha ten si na knedlu da dzem,mak a vlastne je to ako buchta ...oco ten na cibulku ,slaninku,šupne knedlik na kocky a potom prida vajcia,cer,papriku,no on si vsade udeny syr alebo nivu pcha :-D
Ja celkom rada varím, hoci nemám až také veľké skúsenosti, ako niektoré z vás (piecť neviem :-N a nepoznám ani také tie tipy aby všetko vyšlo super). Kurča robím tak, že si ho dobre nasolím a radšej viac soli, pretože ono sa to stratí. Najlepšie je si plech trochu vymastiť a nepodlievať vodou, ale po čase podliať trochou bujónu s horčicou - to je môj recept ako to robí moja mamka. Je to super a ešte pridať ku kuriatku trochu nakrájaného cesnaku (nie nadrobno). A tiež pridávam aj korenie .(nejaké grilovacie, al. tak..) A dobré je ho dať aj do nejakej marinády deň vopred a potom je tá chuť úplne super (my robíme napr. vínovú marinádu so syrom).
Inak oproti môjmu manželovi som dosť slabá kuchárka - on vie variť úplne super (aj piecť :-D ), naučil sa už v škole a potom pracoval v Taliansku a Nedmecku ako kuchár. Jeho to hrozne baví, takže väčšinou varí on.. 8-) Ale keď mu chcem urobiť radosť, tak niečo ukuchtím zas ja..Kamošky mi závideli, že to budem mať super, keď mi muž bude takto vyvárať.. 8-)
tip pre "kucharky" ;-) na rychlu veceru.
Do panvice dat trochu olivoveho oleja, do toho rybie filety, osolene, okorene, napr. tymianom a bielym korenim (to je jedno ake mate rady), trochu podliat vodou, prikryt a dusit.
V druhej panvici podusit zeleninu zo sacka, najlepsia je cinska, tiez trochu posolenu a okorenenu.
Je to rychle a aj celkom dietne ak by ste vynechali sol.
dnes som sa chystala robit lokse a zistila som, ked som uz mala vsetko nachystane, ze nemam doma ani jeden zemiak =-) teraz neviem, ci som taka nanic gazdina alebo mam sklerozu :-D