Túto “školu adminovania” som založil, aby sme si vymieňali a zhromažďovali skúsenosti s adminovaním stránky. Hlavné oblasti by boli komunikácia s užívateľmi, hodnotenie obsahu príspevkov a rozvoj stránky. Z materiálu, ktorý zhromaždíme chceme vytvoriť - Príručku pre adminov. Bola by to naša spoločná práca, do ktorej by som vás veľmi rád vtiahol.
Ako by to mohlo fungovať:
Má to byť diskusia, na témy, ktoré navrhneme, má to byť zdieľanie našich každodenných skúsenosti na stránke, s čím sme sa stretli, podeliť sa so zaujímavými príspevkami, pýtať sa “v čom je problém?”. Hlavne neberte to veľmi vážne, je to pod heslom “Škola hrou” :) a každý z nás je žiakom :-)
Ja osobne to vidím ako výzvu. Napr. poznanie, prečo sú niektorí užívatelia na stránke “zlý” :-) nám dáva možnosť pochopiť ich a správne reagovať, lebo našim úmyslom nie je ho potrestať, ale aby v našej stránke našiel miesto, ktoré si váži. Čo ja vnímam ako dôvod, prečo sa chcem učiť o týchto veciach viac je to, že mi to pomáha aj lepšie sa správať v každodennom živote. Verím, že aj vy objavíte (ak ste už ju neobjavili :-) túto motiváciu k učeniu sa.
Začíname :-)
Prva téma, ktorú by som s vami rad prediskutoval bude: Ako pristupovať k užívateľovi! - "Vychádzaj z predpokladu, že užívateľ ma dobré úmysly"
Predtým vám však chcem dať priestor na váše názory a dotazy k tomuto nápadu.
Všetkým pekný deň,
Martin
myslim ze tych poporodnych nestihaciek je tu viac :-N a tiez mam dojem ze od maja/juna ked nastupim do prace tak moje adminovanie bude v keli |-| teda, pokial na operackach nebudu PC, to by som potom zvladala :-) predbezne ale by uz bolo vhodne hladat noveho admina aj na MK.sk
no ja sa tiez zrovna nepretrhnem od adminovania :-N esteze su tu aspon tie vykricniky, vela veci uz uzivatelky odadminuju same, len treba niekoho, kto potom maze vykricniky a co sa skryva za nimi :-D
Profesor začal svoju prednášku a chytil do ruky pohár s trochou vody.
Zodvihol ho tak, aby ho všetci študenti videli a spýtal sa ich:
"Čo myslíte, koľko váži tento pohár s vodou?"
"50 gramov!" ... "100 gramov!"...
"125 gramov!" odpovedali štud...enti.
"Ani ja to skutočne neviem, kým ho neodvážim", povedal profesor, "ale
moja otázka je:
Čo sa stane, keď ho budem držať takto zodvihnutý pár minút?"
"Nič" - odpovedali študenti.
"V poriadku... a čo by sa stalo, keby som ho držal takto zodvihnutý hodinu?" - spýtal sa profesor.
"Rameno by vás začalo bolieť" - povedal jeden zo študentov.
"Máte pravdu, a teraz čo by sa stalo, keby som ho držal takto celý deň?"
"Vaše rameno by zmeravelo, mohli by ste mať nejaké svalové kŕče a paralýzu a museli by ste ísť určite do nemocnice" - zašpekuloval iný študent a všetci študenti sa zasmiali.
"Veľmi dobre. Ale počas celého tohto - zmenila by sa hmotnosť pohára?" - spýtal sa profesor.
"Nie", odpovedali.
"Potom čo spôsobilo bolesť ramena a svalové kŕče?"
Študenti boli v rozpakoch...
"Čo by som teraz mal urobiť, aby som sa zbavil bolesti?" spýtal sa zas profesor.
"Položiť pohár!" povedal jeden zo študentov.
"Presne!" zareagoval profesor.
"Problémy v živote sú niečo podobné ako toto. Držte ich pár minút v
hlave a zdajú sa OK.
Myslite na ne dlhý čas a začínajú bolieť. Držte
ich ešte dlhšie a začnú vás paralyzovať. Nebudete schopní urobiť nič.
Je dôležité myslieť na výzvy alebo problémy vo vašom živote. Ale ešte
dôležitejšie je "položiť ich" na konci každého dňa skôr než pôjdete spať.
Toto je spôsob, ako sa nebudete stresovať, budete sa budiť každý deň čerstvý a silný budete zvládať svoje veci. Akékoľvek výzvy, ktoré vám prídu do cesty.
len tak, sa mi ziadalo oprasit skolu adminovania, chyba mi :-N
@ikarkulka@emjee@ooo@danu@janocka@valentinuska@niccky.z@jennyska@evastastna@amj@lostakova@latvia@srdiecko4u@mario_@hirjak
Rozmyslal som, zeby som tuto temu trochu oprasil. Dlho som nevedel najst sposob ako na to. Ale ma napadlo, zeby sme sa mohli poziet na stare pripady z minulosti. Pozrel som si do svojej posty, s hviezdickami a nasiel kopec zaujimavych problemov. Chcel by som sa vsak prv spytat ci je zaujem aj z vasej strany, inak to zmysel nema.
Zacnem hned prikladom. Ked som prisiel do Asmira riesili sme na streche skupinu starsich uzivatelov, ktori utocili na novacikov. Niektorych z nich sme zablokovali a niektore celebrity som oslovil touto IPckou. Co vy na to? Ako by ste na to reagovali vy?
Ahoj Katrin,
rad by som sa s tebou na niecom dohodol. Viem, ze patris k uzivatelom, ktori posobia na modrejstreche uz velmi dlho a z toho dovodu maju aj prirodzenu autoritu. Tiez si velmi aktivna a tvoj prinos pre uzivatelov je urcite velky.
Na stranke nam vznika problem - novi uzivatelia sa zapajaju coraz menej, maju strach zverejnovat svoje prispevky a vacsina z nich po kratkom case odchadza. Taktiez je to spojene s utokmi na adminov, sabotovanie a spochybnovanie ich prace. Hlavnym problemom, ktory sme zistili, su starsi uzivatelia na stranke, ktori na novacikov utocia a tym odradzaju aj ostatnych. Taktiez utocia na nase snahy pomoct vclenit novych uzivatelov a aplikovat nove funkcie na stranku. Nechceme a nebudeme to respektovat.
Je nam jasne, o ktorych uzivatelov ide, kedze su to stale ti isti. Vacsinu z nich priamo zablokujeme. Su tu aj taki, o ktorych si myslime, ze maju svoje miesto na nasej stranke s tym, ze bude s nami spolupracovat a pomahat nam rozvyjat nasu stranku. Medzi tychto uzivatelov patris aj ty. Tymto ta chcem poziadat o spolupracu.
Ak budes suhlasit, vyzeralo by to tak, ze sa ti budem snazit jasne sprostredkovat nase ciele a formu vzajomnej spoluprace.
Najskor by som vsak privital tvoju reakciu a tvoj nazor!
Verim, ze ti zalezi na nasej stranke a uvedom si, ze na to, aby fungovala je potrebne pre to nieco urobit. V ziadnom pripade nie kritizovat a spochybnovat nasu snahu.
Tesim sa na vzajomnu spolupracu.
PS: Tato sprava je adresovana iba tebe. Ak bude zverejnena alebo akymkolvek sposobom sirena budem to povazovat za odmietnutie nasej spoluprace.
Martin Durina
Asmira Team
@martinjasen ja, dostat tuto ip, tak by som sa najprv ohradila, ze pcheeee, ja tu robim zlo? ]-( :-D ale je pravda, ze tato sprava je formulovana tak, ze karha laskavou rukou.takze ak ma dotycny uzivatel fakt dobre umysly, len sa mu jeho ego vymklo spod kontroly, bude rad za tuto spravu a odpise, mozno zo zaciatku mierne urazene, ale urcite sa chyti spoluprace....aspon ja by som sa
@martinjasen Ty jsi mistr slova a přirozená autorita. Tato zpráva je vstřícná a smířlivá a přesto dokládá, že "šéfem" jsi tu ty a že máš přehled o dění na stránce. Je to jako nabídka podání ruky a je jen na adresátovi, zda ho přijme. Já bych neváhala.
Já s holkami (uživatelkami) nekomunikuji na úrovni admina, takže nemusím řešit takovéto věci, ale tohle téma budu určitě sledovat se zájmem a ráda se něco přiučím ;-)
V podstate v vsetkych pripadoch, kedy som pouzil tuto IP doslo k dohode. Nasledovala otazka ako by mala tato spolupraca vyzerat. Tu je dalsia IP, v ktorej som im priblizil ako by to malo vyzerat.
Ahoj Mima,
prepac, az teraz som sa k tomu dostal. Dlho som rozmyslal ako najlepsie vyjadrit v com by spocivala nasa spolupraca. Zvolim jazyk, ktory je mi blizky.
Chcel by som, aby si bola zodpovedna za svoje prispevky. Netvrdim, ze nie si, ale chcem, aby si si to uvedomovala. Tu nejde o slobodu slova, tu ide o to, co mozu tvoje prispevky sposobit. Za ten cas co si na stranke si tym, ze si uprimne pomohla a poradila mnohym ludom ziskala doveru u ludi, to ze ta pocuvaju, odporucaju ta. Tym maju tvoje slova vacsiu vahu, ale aj vacsi dopad. Preto je potrebna vacsia zodpovednost.
Ak napises nieco proti stranke, alebo adminovi robis vlastne to, aby sa stranka rozpadla a ja ako "imunitny system" tejto stranky musim ist po tebe. Na druhej strane nechcem, aby si si myslela, ze nemozes povedat nic. Ak si uvedomis zodpovednost za svoje prispevky, prv ako nieco napises s cim nesuhlasis, alebo mas problem, spytas sa mna preco to tak je, aby to nesposobilo nic zle a ty si mohla reagovat na skutocnu pravdu a nie propagovat iluzie a domienky. Ukazat prstom "On je zly" je v prvomrade velka zodpovednost (plati to aj v pripade ak povies "On je dobry").
Ak sa takto budes spravat budes prikladom pre ostatnych a aj komunikacia na stranke bude o to lepsia. V takom pripade ja ako "imunitny system" budem branit teba.
Je toho este vela co s tym suvisi a co vsetko je potrebne zohladnovat, ale zatial by som rad vedel tvoj nazor na toto. To je moj navrh spoluprace a zaciatok vysvetlovania preco sme taki aki sme. Ak nahodou je tam nieco co ti je nejasne, alebo sa ta dotyka spytaj sa. Mozno bude treba viac sprav, aby sa to vyjasnilo. Preto trpezlivost.
Prajem Ti pekny den,
Martin
@martinjasen tato uvodna ip sa akurat tak teraz hodi na uzivatelku katren. v otazkach pre adminov pisala mamicka graceful9 ze na nu jedna mamicka dudrala, ze zaklada duplicitnu temu...a tato katren to zacina robit uz pricasto, novi uzivatelia sa tak hned zlaknu =-)
@martinjasen Je pravda, ze tu je vela "starych uzivatelov" co je samozrejme pekne, ze ich stranka bavi, naplna a nasli tu nieco viac, nez na inych strankach. Na jednej strane ich chapem, stranka funguje niekolko rokov, je velmi oblubena, a zrazu pridu novi uzivatelia, ktori si samozrejme ako kazdy neprecita pravidla, neskusi pozriet ako funguje stranka a hned sa opytaju-zalozia nove temy a otazky. Starych uzivatelov potom unavuje, ked denne sa zalozi tema s otazkou "Mozem byt tehotna?". Preto aj reaguju ako reaguju.
Preto je dobre co navrhujes, aby sme ich "usmernili" , ze aj my sme boli na stranke niekedy prvykrat a tiez nas vela veci zaujimalo a nesnazili sme sa hladat najprv odpovede, ale hned sa na to opytat, co je najlahsia vec. To tiez plati na zmenu pravidiel. Zo zaciatku boli pravidla viac otvorene, a kazdym novym pravidlom, si uzivatelia myslia, ze sa ide proti nim a sabotuju ich, robia prieky a nepochopia, ze je to aj obrana z nasej strany, resp. tie pravidla su potrebne, aby sa upravovali, nech napreduje stranka vpred a mohli si uzivatelia povedat, predsa len bolo na nieco to pravidlo dobre a stranka vyzera byt usporiadana a "sledovana", aby fungovala co najlepsie.
Paci sa mi tvoj navrh a myslim, ze bude urcite fungovat a ak to spravne pochopia, co tym chceme povedat, budu novym uzivatelom este aj pomahat. Rada ti v tom pomozem ;-)
Nasiel som par informacii ako sa vo svete adminovania popisuje takato skupina - Základná skupina (Core participant)
Základnú skupinu tvoria členovia, ktorí navštevujú stránku pravideľne a často prispievajú. Uvádza sa, že 10 percent z členov komunity patria do tejto skupiny a vyprodukuje až 90 percent celého obsahu. Pochopenie a naplnenie ich potrieb bude znamenať pre komunitu dlhodobý úspech. Medzi týmito ľudmi sa môžu nájsť noví lídri (greeter, hosts, cybrarians) a môžu byť zdrojom nových idei pre rozvoj komunity. Je potrebné sa ich pýtať čo si o čom myslia, čo potrebujú a čo chcú robiť. Na druhej strane je potrebné, aby neboli až príliš dominantný a aby nebránili ostatným participovať. Zväčša stačí, ak budú na to jemne upozornení!
Skuste tu napisat par konkretnych uzivatelov zo stranok, ktori patria to takejto zakladnej skupiny. Pridajte vas nazor, preco do nej patria a ako by sme sa mali k nim spravat. Dakujem.
@latvia Sme sa bavili o katren s @hirjak a dohodli sme sa, ze ju oslovime a dame jej robotu. Aby novacikom, ktori vytvoria duplicitnu temu pekne odporucila temy, kde sa uz o tom diskutuje.
Myslime si, ze ak jej to dame ako "pracu" zacne byt slusna a moze svojou cinnostou realne stranke a jej uzivatelom pomahat. ;-)
@danu Cenim si tvoj prispevok. :-) Vysvetlovat preco su pravidla take ake su je narocne, lebo v podstate kazdeho obmedzuju a vdaka nim nie je na stranke skoro nikto, kto by mohol robit to co chce. Na druhej strane, vdaka nim moze byt na stranke vela ludi, roznych a pritom sa virtualne nepozabijat. ;-)
To aby boli spravne pochopene, je nasa obrovska snaha preniest na nich ten velky obraz Modreho konika, kde su vsetky mamicky bez rozdielu a vzajomne si pomahaju. Oni zvacsa vidia iba svoje vlastne zaujmy a tento velky obraz prehliadaju.