Zdravím vás nevesty,
Chcem sa opytat co na švédske stoly? Vôbec nemam žiadnu predstavu a nechcem to prehnať aby to bolo take ake ma byt mali ste tam aj take ze očká a chlebíčky ci len masko, šaláty a prílohy? Keby ste mi vedeli poradiť bola by som velmi vďačná
to skôr podľa mňa záleží od toho čo ponúka vaša cateringová firma a kedy ich chcete podávať a čo iné budete mať na svadbe na stoloch. niekto si dáva slané veci no stôl ako chipsy, tyčinky a podobne tak už chlebíčky a očká nedávajú, skôr dajú také veci ako mäso s prílohou a podobne aby mali ľudia aj normálnu "druhú" večeru
@adelaida22 vacsinou byvaju vo svedskych stoloch to, co chces. My sme mali studene misy, potom kosovsku s ryzou, zeleninove salaty, kuracie grilovane masko a prilohy k tomu. Je to vsetko o dohode s cateringovou agenturou alebo teda s kucharkami, ktore ti budu pripravoat jedlo
My sme objednali na švédske stoly bravčové rezne, grilované kura, pečené kolená, grilovany Encián a zeleninu lebo máme
aj vegetariánov. Ďalej pečené mäso, kapustu a knedlu ,prílohy rôzne k mäsu a 3druhy šalátov.
Urcite pecene prasiatko ! My sme ho mali a vsetci si pochvalovali, mali sme este bravc. a kur. rezne a salat, ryzu s mäsom na hribovej omacke, gulasovu polievku s chlebom a s chili.
My sme to mali ako ďalšiu večeru, kde si každý vybral to, čo mu chutilo.. boli rezne, kačka, lokše, losos, všelijaká grilovaná zelenina, šaláty.. bolo toho veľa a každému sa ušlo.. a po polnoci sme mali ešte kapustnicu
Určite by som odporúčala viac druhov, aby si každý vybral. Pečené prasiatko porcované je tiež veľmi vhodné jedlo do bufetu. Určite tiež nezabúdať na lahšie jedlá ako je nepríklad ryba, zelenina, šaláty. Taktiež bezmäsité jedlo ako napríklad grilovaný syr.
no ak by sa dalo tak ja by som asi dala vyber tak zo vsetkeho, ze aj teple jedlo normalne ale aj nejake studene chutovky ako chlebicky, ocka a podobne. mozno aj nejaky vyber salatov ako vlazsky parizsky a podobne :)
ono nie je na skodu, ak je na nich viac druhov jedal. vies, clovek si tak potom moze vybrat na co ma chut a hlavne si myslim, ze je potom lahsie sa trafit do chuti hosti. no zas jasne, nemusi sa to nijak prehanat
@adelaida22 Suhlasim, ze je dobre dat viac druhov - aj lahsie jedla, aj sytejsie, mysliet ja na pripadnych vegetarianov a tiez dat aj teple aj studene.
My sme mali:
- bravcove rezne
- kuracie na prirodno
- zavitky zo pstruha so cherry paradajkami
- varene zemiaky
- miesana zelenina na masle
- zemiakovy salat
- paradajkovy salat
- pirohy
- syrova misa
- misa masovych narezov
- pecivo
Po polnoci este kapustnica a dalsie studene misy
Vacsinou sa robia svedske stoly na styl druhej vecere, cize nieco teple a potom sa mozu aj nejake studene misky, ze sunka a podobne taketo, ale hlavne aby nieco teple bolo. :-)
preco davat len jedno alebo druhe? som si ista, ze su ludia, ktori si daju jedno dalsi zase druhe. co som doteraz bola na svadbach tak mali vacsinou na svedskych nejaku polievku, kapustnicu alebo vyvar klasicky, nejake maso, prilohy alebo napriklad aj kacacie stehna raz boli s kapustou a knedlou ale boli aj take veci ako chlebicky, oblozene misy a podobne :)
My planujeme mat: kosovsku specialitu, kuracie maso zapekane so syrom, ryza, opekane zemiaky, zeleninovy salat, ovocny salat, studene misy, pecivo, plnene rezne. Snad som na nic nezabudla :-)
asi by som dala z kazdeho rozka troska. aj tepleho, aj nejake oblozene misy, ovocny salat je super napad ak mate taku moznost. ja som bola na jednej svadbe kde mali normalne melon, bol odrezany ten vrsok, vnutro vytiahnute a pokrajane na mensie kusky a v nejakom alkoholickom naleve to cele plavalo a to malo velky uspech u hosti :)
No keďže my máme svadbu v Čechách, kde bývajú svadby pomerne skoro, tak sme to poriešili takto:
1. predjedlo + vývar + hl. jedlo
2. nedávame druhú večeru, ale vymysleli sme švédske stoly, kde bude napr. guláš, kapustnica, nejaké kuracie soté, mäsové rolády, pečené mäso, teda viacero druhov mäsa. Podľa skúseností z bratovej svadby, kde im kuchár radil aj v takýchto záležitostiach, je dobré mať maximálne sedem druhov/ spôsobov úpravy mäsa. Samozrejme k tomu viaceré varianty príloh a šalátov.
3. klasické švédske stoly: bravčové a kuracie rezne, kuracie stehná, rôzne šaláty cestovinové + šunkové + syrové a pod. + to, čo zostane ešte z prvých švédskych stolov.
:)
ja by som tam isto dala nejaku polievku ale aj dve nejaky klasicky vyvar a kapustnicu alebo cesnacku, to ludia ocenia ked uz budu mat trochu vypite, nejake maso, prilohy, oblozene misy, chlebicky
@adelaida22
Minule na svadbe u kámošky bola TOPka - vyzdobené pečené prasiatko,servíroval jeden čašník,
bola i kapustnica, ale i šaláty, hydina a ryby . Tak z každého niečo.
Nasa svadba bola leto 2017. Formou svedskych stolov- gril. losos servirovany priamo kucharom- vyzera to dobre, svieckova, gril. rebra a klasika rezne bravcove a kuracie. A samozrejme salaty. Netreba extremne vela...hostia nie su "hladni". Je dobre si zvolit jeden typ jedla, ktory je mozne priebezne rychlo a jednoducho dorobit a dolozit- v pripade ak je kuchyna a kuchar k dispozicii vo vecernych hodinach.V nasom pripade to boli rezne "v zalohe", no vobec nebolo potrebne pripravovat a dokladat jedlo.
Ja by som švédsky stôl poňala ako druhú večeru. Kľudne aj studenú, takže šalátiky, ovocné misy, možno aj syrové, chlebíčky. Podľa mňa sa švédsky stôl nejak prehnať nedá :)
isto by tam malo byt aj nieco teple, predsa len je to lepsie aj ked si clovek trochu vypije, ze mu to tak stiahne ale nejake oblozene misy alebo aspon studene salaty nejake by som tam tiez dala
Ja mam tiez momentálne dilemu, co dat na svedske stoly... hlavne menu viem ake chcem no tie svedske stoly ma desia.... co by ste povedali na taketo svedske stoly:
Bravcové/Kuracie mini rezníky
opekane zemiaky/ryza
Gulás z diviny
Chlebík
Grécky Salát
Miesaný Salát
Ovocná misa s cokoládovou fontánou
Myslíte, ze to vystací a jedlá budú postacujúce pre 29 dospelých osob? Máme este deticky no tým je to tak jedno co zjedia :-)