Svadobné koláče – rozhodnete sa pre tradície alebo aktuálne trendy?
Koláče a torty boli, sú a budú jednou s najpoužívanejších potravín, ktoré sa servírujú pri rôznych príležitostiach, ako sú oslavy, večierky a svadby. Takisto pečieme koláče počas sviatkov. Cez Vianoce či Veľkú noc sa naše stoly prehýbajú pod ťarchou najrôznejších pochúťok. Pečenie koláčov je umením a má dlhú tradíciu.
Tradícia svadobných koláčov
Medzi najstaršie tradície patrí pečenie koláčov na svadby. Svadobné koláče sú akousi formou pozvánky pre hostí a pečú sa už niekoľko dní dopredu. Taktiež slúžia aj na záver hostiny ako výslužka pre svadobných hostí. Je zvykom, že novomanželia osobne rozdajú koláče a zákusky pozvaným hosťom, rodine a priateľom pri odchode z hostiny.
Svadobné výslužky môžu byť uložené v pekne ozdobenej krabičke. K nim sa hosťom môže podarovať víno s vlastnou etiketou s menami, dátum sobáša či peknou fotkou. Symbolika pečenia koláčov siaha až do starého Ríma, kde bolo zvykom na svadbu napiecť jačmenné a pšeničné chlebíky, ktoré predstavovali symboly prosperity a plodnosti. Ženích si jeden z nich vybral a rozlomil ho neveste nad hlavou. Verili, že mladomanželom to prinesie do života šťastie a deti.
Redový tanec a koláč ako odmena
Jednou z tradícii na svadbe je aj tanec s nevestou, redový tanec. Redový tanec, niekde nazývaný aj venčekový, dáva možnosť hosťom, aby si zatancovali s nevestou. Všetci urobia kruh a hostia postupne vyzývajú nevestu do tanca. Po tanci prichádza sladká odmena. Svedkovia postavia do stredu stôl s koláčikmi, prípadne alkoholom. Každý kto si zatancuje s nevestou je následne dostane ako pohostenie koláč a pohárik.
Odmenou pri redovom tanci môžu byť chutné koláčiky, malé tortičky či medovníky. Koláčiky môžu byť rôzne ozdobené, či to už budú srdiečka, obrúčky alebo iniciály mladomanželov. Táto tradícia určite poteší svadobných hostí, ktorí sa v tanci s nevestou budú predbiehať.
Svadobné koláče
Výber vhodných koláčov na svadbu je určite problémom každej nevesty. Dôležité je vybrať také koláče, z ktorých si bude vedieť vybrať každý hosť. Treba preto zvoliť určite viacero druhov a okrem sladkých koláčov je dôležité napiecť aj slané. Typickými koláčikmi sú medové či punčové rezy, medovníčky, kokosové kocky, trubičky, moravské koláče či koláče s ovocným džemom. Zo slaných koláčov by nemali chýbať tyčinky z lístkového cesta, syrové kolieska či slané praclíky.
Pri plánovaní množstva koláčov treba myslieť dopredu. Na každého hosťa by sme mali rátať na sálu cca 8 sladkých a 10 slaných koláčov. A v neposlednom rade nesmieme zabudnúť ani na výslužku. Pri výbere množstva koláčov a zákuskov je najlepšie sa poradiť priamo s cukrárkou, ktorá to už vie odhadnúť podľa počtu pozvaných hostí, aby sa nám nakoniec nestalo, že v polovici svadby budú taniere zívať prázdnotou.
Tradičné kysnuté koláče
Kysnuté koláče, ako ich vedeli robiť naše babičky, išli trošku do úzadia, ale opäť sa začíname vracať i k tejto tradícii. Vždy sa hovorilo, že kysnuté koláče nerobí nik lepšie ako babička. Naše babičky mali zázračné ruky, pod ktorými vedeli vyčariť tie najlepšie kysnuté koláče, ku ktorým patrí makovník, moravský tvarohový či lekvárový koláč, orechový rohlík, kakaové hniezdo a nemôžeme zabudnúť ani na tradičný závin. V poslednej dobe sa tradícia kysnutých koláčov vracia a stali sa aj obľúbenými svadobnými pochúťkami. Typickými náplňami kysnutých koláčov sú teda orechy, mak, džem, ovocie, kakao či tvaroh. Aby bol koláč dokonalý a zaujímavý, na záver ho môžeme posypať práškovým cukrom, dropkami, alebo môžeme použiť akýkoľvek cukrárenský posyp.
Moderný trend – zdravé nepečené koláče
Raw food, v preklade surová strava, je dnes novým moderným trendom. Ľudia sa snažia žiť zdravo, a preto upravujú aj svoje stravovacie návyky. Čo je presne raw food? Ide o jedenie neprevarených a inak nespracovaných zvyčajne organických potravín. Hlavnými ingredienciami sú oriešky, surové ovocie a zelenina, vločky či semiačka. Do raw food surovín spadajú aj surové vajíčka, surové mäso alebo nepasterizované a inak neupravené mliečne výrobky.
Popularita raw stravy sa preniesla aj do sveta maškŕt a dnes už nie sú žiadnym prekvapením raw koláče. Takže pokiaľ chceme žiť zdravo, môžeme si pripraviť napríklad raw ďatlovo-orechový koláč alebo nepečený kokosovo-kešu koláč z krupice. Na internete nájdeme množstvo receptov, z ktorých sa dajú povyberať zaujímavé pochúťky.
Raw koláče sú ľahké a určite sa z nich toľko nepriberá. Preto môžu byť veľmi zaujímavou voľbou pri plánovaní svadobného menu. Po výdatnej večeri radšej privítame niečo ľahšie na žalúdok a koláčiky sa hodia výborne aj ku káve. Určite tým potešíme viac ako jedného svadobného hosťa.
Na výber máme teda veľa možností, ktoré nám zabezpečia tú pravú svadobnú hostinu. Na nás je už iba vybrať si to pravé orechové, aby boli všetci spokojní. Môžeme si naplánovať tradičné menu, do ktorého sa hodia aj klasické kysnuté koláče, alebo ak chceme byť kráčať s trendom, pridáme na jedálny lístok alebo tzv. "cake-baru" aj niečo z raw koláčov.
Inšpirujte sa a vyberte si z týchto svadobných koláčov a zákuskov:
Autor článku: Katarína Zábojníková / Fotografie: isifa/Shutterstock
Pridaj príspevok