Obľúbené makrónky urobia každú svadbu dokonalou!
Makrónky sú nežné a hravé. Sú krásne, farebné a na povrchu pevné, avšak akonáhle sa prekusnete cez chrumkavú kôrku, vnútri sú jemné a poddajné. Môžete mať dokonalú a presnú kombináciu ingrediencií, ideálnu konzistenciu cesta, do detailu dodržať postup a i tak vás občas sklamú. Kto ich neochutnal, jednoducho nepochopí. Je to láska na prvé zahryznutie.
Za zrodom týchto malých, chutných koláčikov stojí francúzsky cukrár Pierr Desfontaines, príbuzný Louisa Ernesta Ladurée, ktorý bol zakladateľom známej značky Ladurée, predávajúcu sladučké makrónky do celého sveta.
Pierr zrealizoval svoj nápad spojiť dve krehké časti krémovou náplňou už v 16. storočí. Katarína Medicejská následne priniesla lahodnú chuť makróniek z Francúzska až do dnešného Talianska.
V súčasnosti sa makrónky tešia náramnej popularite a obľube nielen v ,,rodnom“ Francúzsku a Taliansku, ale aj na celom svete.
Čo sú to makrónky?
V prípade, že ste makrónky ešte nikdy neochutnali (odporúčame vám túto chybu rýchlo napraviť :)), prinášame vám stručnú charakteristiku, z čoho sú makrónky vyrábané a akým krémom môžu byť plnené.
Pravé francúzske makrónky sú vyrábané z mandľovej múky, cukru a z vyšľahaných vaječných bielkov. Makrónky môžu byť najrôznejších farieb a najrôznejších chutí.
Napriek tomu, že recept na makrónky vyzerá jednoducho, opak je pravdou, a prípravou pravých francúzskych makróniek sa zapotia i skúsené cukrárky.
Základom je tuhý sneh z vaječných bielkov, do ktorého je postupne primiešaný kryštálový cukor. Lákavé farby makrónkam dodáva pár kvapiek potravinárskeho farbiva. Na záver sú do cesta primiešané najemno pomleté mandle alebo mandľová múka. Z pripraveného, a ideálne aspoň pol hodinu odležaného, cesta sú pomocou cukrárenského vrecúška na plechu vystlanom papierom na pečenie vytvárané kopčeky s priemerom približne 3 cm.
Kolieska by mali schnúť na plechu pri izbovej teplote približne 1 hodinu, kým sa na povrchu vytvorí tenká škrupinka. Pripravené cesto sa následne pečie vo vyhriatej rúre na 140 stupňov, po dobu cca 20 minút.
Plnka vo väčšine pozostáva zo smotany na šľahanie, masla a rozpustenej čokolády. Fantázii sa medze nekladú, takže vám rozhodne odporúčame vyskúšať i extravagantnejšie chute, ako napríklad slaný karamel alebo levanduľa.
Do plnky môžete primiešať i kúsky čerstvého ovocia. Koláčiky tak budú svieže, chutné a neodolateľné.
Makrónky na svadobnom stole
Ak túžite na vašu svadbu priniesť závan originálnej francúzskej atmosféry, lahodné makrónky sú rozhodne strelou do čierneho! Tieto milé koláčiky sa priam rozplývajú na jazyku, čo vaši hostia určite ocenia.
Navyše, vďaka ich originálnemu dizajnu ich na svadbe môžete využiť na niekoľko rôznych spôsobov.
V prípade, že vám tieto nádherné cukrovinky učarovali, rozhodne ich zaraďte na zoznam svadobných sladkostí a zákuskov.
Makrónky môžete servírovať na viacposchodových okrúhlych podnosoch umiestnených na candy bare alebo ich usporiadať do tvaru torty.
Nádherne vyznejú i uložené do dekoračných škatuliek v tvare pyramídy alebo na paličkách zapichnuté v malých kvetináčoch či v polystyrénových podstavcoch vyzdobených v štýle vašej svadby. Poprípade ich môžete naaranžovať i do ozdobených pohárov.
Odporúčame vám kombinovať viacero druhov plniek, aby ste si vy i ostatní svadobčania prišli na svoje. Napriek tomu, že makrónky môžete naplniť akýmkoľvek krémom, o konkrétnych plnkách sa vopred poraďte s cukrárkou, ktorá bude svadobné makrónky pripravovať. Na Slovensku sú makrónky ešte predsa len novinkou a nie každá cukrárka musí mať s prípravou exotickejších druhov plniek skúsenosti.
Pre akú farbu makróniek sa rozhodnúť?
Farba makróniek by mala ladiť s farbou svadobnej výzdoby. V žiadnom prípade to však neznamená, že všetky koláčiky musia byť na chlp rovnaké. Ideálne je kombinovať viacero odtieňov jednej alebo dvoch farieb, čím makrónky nepotešia len váš jazýček, ale i oči.
Aktuálnym trendom sú makrónky pastelových farieb, napríklad mätovej, fialkovej či jemnej ružovej.
Ak sa vám klasické makrónky zdajú na takú dôležitú slávnosť, akou je svadba, príliš obyčajné, môžete si ich nechať ozdobiť drobnými kvetmi, nápismi, srdiečkami alebo inými romantickými motívmi.
Makrónky ako menovky pre hostí
V prípade, že vás neoslovujú klasické papierové menovky pre hostí a túžite po originálnejšom a nápaditejšom spôsobe ako označiť miesta za svadobným stolom, máme pre vás vynikajúci typ.
Papierové štítky s menami konkrétnych hostí môžete prilepiť na tenšie paličky, ktoré zapichnete do farebných makróniek. Takto pripravené menovky rozložte na jednotlivé miesta, na ktorých budú hostia sedieť. Tento milý detail nepochybne všetci zúčastnení hostia ocenia a dozaista si i pochutia.
Makrónky ako výslužka či darček pre hostí
Makrónky sú ideálnym darčekom, ktorým vyjadrite všetkým zúčastneným hosťom vďaku za to, že váš veľký deň strávili spolu s vami a vytvorili neopakovateľnú atmosféru, na ktorú budete ešte dlho spomínať.
Makrónky môžete zabaliť do malých škatuliek, celofánových vrecúšok alebo do dekoračného papiera. Vaše výslužky tak budú neodolateľne krásne a originálne.
Pokiaľ sa stále neviete rozhodnúť, či makrónky chcete alebo nechcete zaradiť do zoznamu svadobných cukroviniek, odporúčame vám neváhať a objednať hneď niekoľko druhov :). Akonáhle ich ochutnáte, svoje rozhodnutie nebudete dozaista ľutovať.
Pridaj príspevok