Petra Tóthová zo šou Pečie celé Slovensko: „S manželom sme do tretej rána robili tortu a koláče na našu svadbu.“
Vyžaruje z nej pozitívna energia a úprimná radosť z toho, čo robí. Je dôkazom, že cukrárstvo je viac ako pôžitok, je umením. Svojich zverencov v šou Pečie celé Slovensko usmerňuje s taktom a trpezlivosťou. Nuž, koho iného sme sa mohli opýtať na svadobné trendy v pečení, ak nie práve cukrárky a cake designerky Petry Tóthovej.
Aké svadobné torty a zákusky sú trendy v roku 2022?
Začala by som pri tortách. Torty v roku 2022 sa budú niesť vo viacerých trendoch:
1. Maľovaný obraz. Doslova. 🙂 Maľovanie na tortu, či už jedlými farbami alebo krémom budú úplne top.
2. Malé, ale výrazné torty. V koronových časoch sa často robia menšie torty, ale to neznamená, že budú sivou myškou na svadbe. Vyhrajte sa so sýtymi farbami, vzormi a ozdobami, aby na stole „kričala“ a všetci si ju všimli a zapamätali.
3. Krémové torty, zdobené buď lisovanými jedlými kvetmi, torty s maslovými kvetmi alebo sušenými kvetmi.
4. Torty rozdelené napríklad akrylovými podstavcami. Vtedy aj tá dvojposchodová torta vyzerá vznešene, najmä, keď v priesvitnom podstavci zakomponujete výzdobu z svadby.
5. A… kvety sú neprekonateľné v každej podobe, nikdy nesklamú. 🙂
Trendy v dezertoch sa ponesú v netradičnejších dezertoch v candy baroch. Napríklad brownie, personalizované sušienky a mini tortičky, čokoládová fontána, zmrzlinový bar, mini tarty a palacinky či lievance.
Čo je naopak out?
Podľa mňa out nie je na svadbe nič, čo by ste tam chceli mať. Svadba je taká výsostná udalosť, že čokoľvek sa tam nevesta rozhodne mať, nech tam má a urobí ju to šťastnou. 🙂 Ja vždy odporúčam mať na svadbe aj niečo moderné aj niečo tradičné, aby si každý hosť prišiel na svoje.
Priznám sa, že kým som nevidela v šou Pečie celé Slovensko, že v nej cukrári pracujú s fondánom, myslela som, že už nie je moderný. Je teda opäť populárny, alebo skôr nesmrteľný? 🙂
Fondán je nesmrteľný. Aj keď momentálne zažíva veľký boom maslový krém a ganache. Je to spôsobené aj trendmi aj zlou povesťou fondánu, ktorý sa u nás predával pred desiatkami rokov. Dnes je dostať fondán, ktorý je tak moderne prepracovaný, kvalitný a chutný, že je škoda ho niekedy nepoužiť. Totiž, fondán má ochrannú funkciu, chráni tortu pred vonkajšími vplyvmi a zároveň, zabraňuje vysychaniu. Šikovná cukrárka s kvalitným fondánom vie pokryť tortu v 4 mm vrstve, tak ani neviete, že tam je.
V šou cukrári často experimentovali so zdanlivo neskombinovateľnými príchuťami. Je vhodné to risknúť a zvoliť netradičné chute práve do svadobnej torty?
Extrémne chute by som volila do dezertov v candy bare. Tam si vie hosť sám vybrať, či si dezert dá alebo nie. V torte by som išla na chute svojich hostí, ktoré svadobný pár pozná. Určite by som nevynechala možnosť ochutnávky.
Predstavte si, že pred vami sedí veľmi nerozhodná nevesta. 🙂 Aké chute a vzhľad svadobnej torty by ste jej odporučili, aby bez váhania povedala áno?
Chuť torty sa najčastejšie prispôsobuje svadobným hosťom a svadobnému páru, na to je ideálna tá ochutnávka. Vzhľad by som prispôsobila miestu svadobnej hostiny, výzdobe a kvetom v jej kytici. 🙂
Kvety odjakživa zdobili svadobné torty. Tie vaše – ručne robené a trváce sú na nerozoznanie od skutočných. Ako ste objavili túto vášeň a kde ste sa naučili tomuto umeniu?
Keď som bola na cukrárskej škole v Anglicku, preberali sme tam veľa techník zdobenia. Medzi nimi aj cukrové kvety. Tie som si tam najviac obľúbila a tak mi postupne prirástli k srdu. Aj vďaka svadobným tortám, ktoré som najčastejšie robievala aj vďaka mojej mame, ktorá je hobby kvetinárkou.
Spomeniete si na vašu svadobnú tortu? 🙂 Ako vyzerala a chutila?
Tortu som plánovala mesiace dopredu, aj kvety som si pripravila dopredu, to je výhodou cukrových kvetov. V čase uhorkovej sezóny pre cukrárky, si ich vedia pripraviť dopredu. Mala čokoládový korpus s krémom zo zeleného čaju, mangom a jedlým zlatom.
Ozaj, piekli ste si ju sama?
Nie len tortu, ale aj celý candy bar. Rodina mi pomáhala ako sa dalo, ale tesne pred svadbou mal toho každý veľa, tak sme s manželom ešte o 3 ráno robili tortu a koláče. Skvelá skúsenosť a odporúčam ju po mne neopakovať, 🙂 svadbu som si neužila až tak ako som si predstavovala, lebo som bola unavená. Ak by som vedela vrátiť čas, minimálne candy bar si určite nerobím sama a bez ochutnávky nevyberám cukrárku. 🙂
Autorka článku: Dana Račko
Pridaj príspevok