Svadobná torta: Týchto 10 informácií o nej potrebujete vedieť
Výber svadobnej torty môže byť zložitá, ale aj celkom chutná záležitosť. Predtým, ako si pôjdete vybrať tú pravú, prečítajte si, čo všetko by ste o nej mali vedieť, kým jej poviete svoje áno :-).
1. Cena
Koľko bude stáť vaša sladká svadobná torta, závisí v prvom rade od jej hmotnosti, použitých surovín a náročnosti zdobenia. Vo všeobecnosti sa na slovenskom cukrárenskom trhu pohybuje 1 kg torty za približne 10 €. Túto cenu berte ako orientačnú s prihliadnutím na kraj, v ktorom bývate. Je dôležité, aby ste mali hneď na začiatku predstavu, koľko si za ňu odberateľ zapýta. Vyhnete sa tak zbytočným nepríjemnostiam a prekvapeniam. Nehanbite sa s cukrármi otvorene komunikovať o cene, možnostiach a svojom finančnom strope, ktorý máte vyhradený na tortu.
2. Príchuť
Najlepšie si tortu vyberiete, ak máte možnosť ochutnávky. V prípade, že nie je možné tortu ochutnať, trvajte aspoň na ochutnaní krému. Nedajte sa odbiť slovami „táto je výborná, vyberá si ju veľa párov“. Každému chutí niečo iné, a to, že konkrétna torta chutí 9 párom z 10 nie je zárukou, že bude chutiť aj vám. Pokiaľ máte obavy zo skazenia torty, vyhýbajte sa v letnom období krémom s jogurtom či tvarohom. Voľte klasickejšie plnky s čokoládou, vanilkou a ovocím.
Niektorí cukrári dodajú krému výraznejšiu a šťavnatejšiu chuť vďaka džemu. Natrú ho na cesto a až potom nasleduje krém. Túto šikovnú fintu určite používate aj vy, ak máte pocit, že je plnka vo vašom koláči nevýrazná alebo je cesto príliš suché. Opýtajte sa dodávateľa aj na túto možnosť, nie všade je džem samozrejmosťou. Možno si poviete, že je to len detail, ale spomeňte si, ako ten detail zakaždým dodá šmrnc vášmu koláču :-).
3. Tvar a veľkosť
Informujte vášho dodávateľa o počte svadobných hostí i o tom, či sa chystáte tortu pribaliť aj k výslužkám. Vďaka tomu vám najlepšie poradí, koľko kilogramovú tortu potrebujete. Dohodnite sa i na tvare torty a na tom, či a koľko poschodová bude vaša svadobná dobrota, pretože, pokiaľ sa neviete rozhodnúť, ktorý krém a cesto si vyberiete, tak práve ona bude ideálnym riešením. Môžete si ju doslova chuťovo vyskladať tak, že každé jej poschodie bude chutiť inak.
4. Farba
Nevesty si najčastejšie volia farbu svadobnej torty tak, aby ladila s farbou výzdoby. Veľmi vkusne pôsobí farebný detail na torte zhodný s farbou výzdoby (mašľa, kvet, nápis…). Vynikne viac, akoby ste zvolili celú tortu v danom odtieni.
Ak je farba vašej svadobnej výzdoby špecifickejšia, poproste dodávateľa o vzorku, aby ste vedeli, či dokáže natónovať ten správny odtieň. Nebojte sa však staviť ani na bielu alebo smotanovú klasiku. Tými nikdy nič nepokazíte a navyše, čo sa týka modernosti, tieto farby sú nesmrteľné.
5. Zdobenie
Ideálne je, ak si pred objednaním torty starostlivo prezriete fotografie tvorby odberateľov. Podľa toho usúdite, či naplnia vaše očakávania najmä vtedy, ak sa vám páči zložitejší dekór na torte. Vybraným cukrárom ukážte fotografie s vašimi predstavami a inšpiráciami. Ak majú splniť vaše očakávania, potrebujú vidieť vaše konkrétne požiadavky.
6. Čo je trendy
Trendy je v zásade všetko, čo sa vám páči. Je to vaša svadba a máte právo rozhodnúť, na akej torte si pochutnajú vaši hostia. No keď patríte medzi nevesty, ktoré sú rady trendy, odporúčame tzv. nahú tortu. Medzi nevestami sa teší obľube pre svoju jednoduchosť a výnimočnosť zároveň.
Štýlovo ju dozdobia najmä živé kvety, kúsky čokolády a práškový cukor. Obľúbenou formou zdobenia je zapichnutá šablóna s priezviskom novomanželov, nadpis láska, pán a pani. Veľmi moderná je torta z muffinov alebo iných drobných koláčikov naukladaných do tvaru poschodovej torty. No a v našich končinách sú absolútnym hitom folklórne vzory a pestré farby. Menej trendy sú postavičky novomanželov, hrdličky, labute a napodobeniny obrúčok na torte.
7. Ingrediencie
Pokiaľ si zakladáte na zdravých a poctivých surovinách, určite vás bude zaujímať aj ich kvalita. Vajíčka z voľného chovu a domáci džem či maslo sú v poslednej dobe veľkým trendom i pri výbere surovín na svadobnú tortu. Raz darmo, chuť tradičnej prírody a domácej kuchyne je nenahraditeľná.
8. Alergény
Ak ste vy alebo niekto z vašich hostí alergický na nejakú surovinu alebo látku, radšej sa vopred opýtajte, či bude súčasťou vašej torty. Alergická reakcia na vlastnej svadbe by bola nepríjemným vyvrcholením svadobného dňa.
9. Preprava
Pred objednaním sa uistite, aké možnosti doručenia a prepravy ponúka váš odberateľ a či vôbec. Mohlo by totiž dôjsť k nedorozumeniu, nie každý cukrár zabezpečí aj dopravu. Nezabudnite, že objednať si u niekoho tortu automaticky neznamená, že máte v objednávke zahrnutý aj dovoz.
10. Skladovanie
Opýtajte sa svojho cukrára, v akom prostredí je najlepšie skladovať tortu, ktorú ste si vybrali. Najideálnejším miestom pre čerstvo pripravené torty a koláče je chladnička a nie balkón či špajza. Na komoru, i keď chladnú, zabudnite najmä v lete a na jar. Ak vám predsa možnosti neumožňujú skladovať ju v chladničke, majte na pamäti, že vlhkosť narušuje štruktúru zmesi a torta rýchlo mäkne.
Pridaj príspevok