Na čo by ste mali myslieť pri výbere svadobného menu?

  • 30. jan 2024
  • Martina Malchárková
  • iStock

Zostavenie svadobného menu je jednou z dôležitých častí prípravy vysnívanej svadby. Ako sa hovorí – „sto ľudí, sto chutí“, tak platí aj to, že čím viac máme svadobných hostí, o to viac nám záleží, aby bol každý spokojný.

Zostavenie svadobného menu
Zdroj: Shutterstock, iStock

Deti, vegetariáni a vegáni

Keď už vieme, akých chceme pozvať svadobných hostí, je tu čas si premyslieť, či máme v zozname hostí aj deti, vegetariánov alebo vegánov. Na jednotlivé stravovacie obmedzenia treba myslieť dopredu a zakomponovať ich do svadobného menu. Či už vám ho bude navrhovať manažér hotela, reštaurácie, svadobná agentúra alebo vy sami, je milé na jednotlivé stravovacie obmedzenia myslieť a ľudia to ocenia.

svadobné menu pre deti
Zdroj: Shutterstock, iStock

Detské menu býva odlišné v množstve gramáže, prípadne môže byť aj úplne rozdielne od svadobného menu pre dospelých hostí. Ak máte veľa detí na svadbe, zostavenie svadobného menu môže mať aj dve alternatívy hlavného jedla.

Zostavenie svadobného menu pre deti:

  • Morčacie rezníky na prírodno, batátové hranolky, baby mrkvička.
  • Jablkové lievance s vanilkovým krémom a orieškami.
  • Nugetky v panko strúhanke, ryža s cícerom a listový šalátik.
  • Tvarohové guľky s jahodovou penou.
  • Farfalle s omáčkou z paradajok, opražená morčacia šunka, pecorino.

Pri vegetariánoch a vegánoch je dobré vedieť, že vegetariáni nekonzumujú mäso, ale vegáni okrem mäsa nejedia ani živočíšne produkty, ako napríklad mlieko a vajcia.

Príklad menu pre vegetariánov a vegánov:

  • Grilovaný kozí syr s listovým šalátom a figovým džemom.
  • Tekvicové rizoto so sušenými olivami a špenátovými listami.
  • Pečené batáty, šošovica beluga, grilovaná zelenina.
  • Tofu syr, cviklový humus, miešaný listový šalátik.
  • Šalát s avokádom, mangom, pekanovými orechmi a slnečnicovými semienkami.

TIP: Okrem skvelého menu je však na svadbe dôležité aj správne stolovanie. Nejde len o vynikajúce jedlo a krásnu svadobnú výzdobu a dekorácie, ale aj o etiketu, ktorú si takáto významná udalosť zaslúži.

menu pre vegetariánov a vegánov
Zdroj: Shutterstock, iStock

Ročné obdobie verzus svadobné menu

Výber svadobného menu sa môže líšiť aj podľa toho, v ktorom ročnom období budete mať svadbu. Pre letné obdobie je vhodnejší výber ľahkých jedál, je dobré zakomponovať do menu čerstvé ovocie a zeleninu, chudé mäso alebo ryby. Ak je vonku príliš teplo, tak sa krémové zákusky budú rýchlejšie topiť a nebudú vyzerať esteticky.

Čo sa týka nápojov v letnom období, je na mieste myslieť na pitný režim svadobčanov a do menu zahrnúť napríklad rôzne limonády. Veľmi moderná je možnosť mať vlastného barmana, ktorý bude pripravovať rôzne alkoholické a nealkoholické miešané drinky. Naopak, ak plánujete mať svadbu v zimnom období, môžete voliť aj sýtejšie jedlá a krémovejšie zákusky. Nápoje by mali hostí viac zahriať, tu môžete voliť napríklad rôzne druhy punču.

ovocné menu na svadbe
Zdroj: Shutterstock, iStock

Tradičná kuchyňa

Každý národ a kultúra má aj svoje kulinárske špeciality a národné jedlá. Výber národných jedál do svadobného menu by mohol byť zaujímavý najmä pre budúcich manželov a ich hostí, ak sa spájajú dve rodiny rozdielnej národnosti. V takomto prípade by mohlo mať svadobné menu aj funkciu, ktorá by predstavila nejakú časť danej národnej kultúry stravovania.

Ak by sme si zobrali príklad našej národnej kuchyne, asi by nebolo ideálne z estetického hľadiska zaradiť do svadobného menu napríklad bryndzové halušky, ale mohli by ste si zvoliť ovčí syr a bryndzu do studeného bufetu.

švédske stoly na svadbe
Zdroj: Shutterstock, iStock

Gurmánske špeciality

Na jedlo ako také sa dnes už nepozerá len ako na niečo, čo je nevyhnutné pre život, ale aj ako na niečo, čo by malo spĺňať estetickú a kvalitatívnu stránku. Pri takej veľkej udalosti akou svadba je, je určite na mieste, aby bolo svadobné menu jedinečné a aby zaujalo nielen chuťou, ale aj na prvý pohľad. Na druhej stránke treba zvážiť, či takéto gurmánske jedlá ako z „Michelinovskej reštaurácie“ budú svojou veľkosťou dostačujúce.

špeciálne menu na svadbe
Zdroj: Shutterstock, iStock

Sladká bodka na záver – dezert, torta, zákusky

Pri výbere dezertov, svadobnej torty a zákuskov – výslužiek, je na mieste myslieť na to, aby nebolo sladkostí príliš veľa. Ak je súčasťou svadobného menu dezert, potom nasleduje krájanie svadobnej torty, prípadne prítomnosť takzvaného candy baru, je na zváženie, či napríklad nevynechať dezert a namiesto neho ponúknuť hosťom kvalitnú kávičku.

veľká svadobná torta
Zdroj: Shutterstock, iStock

Príklad svadobného menu č. 1 podľa Art Hotel Kaštieľ

  • Predjedlo: tartar z tuniaka, ponzu, mango salsa, jahodové concasse, cviklové lístky a marinovaná reďkovka, toskánska bruschetta
  • Polievka: slepačí vývar so zeleninkou Jullienne, domácimi niťovkami, mäskom, zeleninkou a slaným piškótom
  • Hlavné jedlo: teľacie líčka dusené na zelenom korení s pečenou koreňovou zeleninkou, s muškatovým pavé, lisovanými zemačikmi, doložené zeleninovým batonette
  • Dezert: Philadelphia cheesecake podávaný s brusnicami a belgickou čokoládou

Zostavenie svadobného menu č. 2 podľa Art Hotel Kaštieľ

  • Predjedlo: paštéta z mliečneho teliatka s pistáciami, brusnicovým kompótikom, jabĺčkovou terinkou, celozrnným chlebíkom, filetovanou slivkou a XO balzamikom
  • Polievka: špargľový krém s mliečnou penou, sezamovým olejčekom a krutónmi
  • Hlavné jedlo: pomaly ťahaná teľacia sviečka pečená v celku na rozmaríne s grilovaným portobellom, tekvicou, pavé zo sladkých zemiakov, ťahanou žltou karotkou a špargľou, preliata koňakovým demisauce
  • Dezert: čokoládové brownies podávané s omáčkou z lesného ovocia a vanilkovou penou

Zostavenie svadobného menu č. 3 podľa Art Hotel Kaštieľ

  • Predjedlo: mozzarella podávaná s marínovanou pečenou zeleninkou nastudeno v paradajkovej esencii, dekorovaná parmezánovou chipsou a olivovou tapenádou
  • Polievka: Oxtail zo srnca s pečenou zeleninkou, vaječným zvitkom a krupicovými nokmi
  • Hlavné jedlo: kurací magret z kukuričného kuriatka viazaný v slaninke, podávaný so šalotkovo-zemiakovým koláčikom so syrom Mimolette, doložený baby karotkou a fazuľkovými strukmi ťahanými v javorovom sirupe
  • Dezert: mango crummble podávané s mousse z bielej čokolády a čerstvými jahodami

Svadobné menu bolo zostavené šéfkuchárom Art Hotel Kaštieľ, pánom Rastislavom Miklovičom.


Komentáre

    Pridaj príspevok

    Najčítanejšie články
    Výročia svadby – ako sa nazývajú a aká symbolika sa v nich ukrýva?
    Výročia svadby – ako sa nazývajú a aká symbolika sa v nich ukrýva?
    Svadba a korona: Aktuálne podmienky pre svadby
    Svadba a korona: Aktuálne podmienky pre svadby
    18 tipov na svadobné dary, ktorými mladomanželov potešíte
    18 tipov na svadobné dary, ktorými mladomanželov potešíte
    13 najobľúbenejších svadobných zákuskov. Stihli ste už ochutnať všetky?
    13 najobľúbenejších svadobných zákuskov. Stihli ste už ochutnať všetky?
    60 inšpiratívnych tipov na ceny do svadobnej tomboly
    60 inšpiratívnych tipov na ceny do svadobnej tomboly
    Všetko, čo potrebujete vedieť o zmene dokladov po svadbe
    Všetko, čo potrebujete vedieť o zmene dokladov po svadbe