Na čo by ste mali myslieť pri výbere svadobného menu?
Zostavenie svadobného menu je jednou z dôležitých častí prípravy vysnívanej svadby. Ako sa hovorí – „sto ľudí, sto chutí“, tak platí aj to, že čím viac máme svadobných hostí, o to viac nám záleží, aby bol každý spokojný.
Deti, vegetariáni a vegáni
Keď už vieme, akých chceme pozvať svadobných hostí, je tu čas si premyslieť, či máme v zozname hostí aj deti, vegetariánov alebo vegánov. Na jednotlivé stravovacie obmedzenia treba myslieť dopredu a zakomponovať ich do svadobného menu. Či už vám ho bude navrhovať manažér hotela, reštaurácie, svadobná agentúra alebo vy sami, je milé na jednotlivé stravovacie obmedzenia myslieť a ľudia to ocenia.
Detské menu býva odlišné v množstve gramáže, prípadne môže byť aj úplne rozdielne od svadobného menu pre dospelých hostí. Ak máte veľa detí na svadbe, zostavenie svadobného menu môže mať aj dve alternatívy hlavného jedla.
Zostavenie svadobného menu pre deti:
- Morčacie rezníky na prírodno, batátové hranolky, baby mrkvička.
- Jablkové lievance s vanilkovým krémom a orieškami.
- Nugetky v panko strúhanke, ryža s cícerom a listový šalátik.
- Tvarohové guľky s jahodovou penou.
- Farfalle s omáčkou z paradajok, opražená morčacia šunka, pecorino.
Pri vegetariánoch a vegánoch je dobré vedieť, že vegetariáni nekonzumujú mäso, ale vegáni okrem mäsa nejedia ani živočíšne produkty, ako napríklad mlieko a vajcia.
Príklad menu pre vegetariánov a vegánov:
- Grilovaný kozí syr s listovým šalátom a figovým džemom.
- Tekvicové rizoto so sušenými olivami a špenátovými listami.
- Pečené batáty, šošovica beluga, grilovaná zelenina.
- Tofu syr, cviklový humus, miešaný listový šalátik.
- Šalát s avokádom, mangom, pekanovými orechmi a slnečnicovými semienkami.
TIP: Okrem skvelého menu je však na svadbe dôležité aj správne stolovanie. Nejde len o vynikajúce jedlo a krásnu svadobnú výzdobu a dekorácie, ale aj o etiketu, ktorú si takáto významná udalosť zaslúži.
Ročné obdobie verzus svadobné menu
Výber svadobného menu sa môže líšiť aj podľa toho, v ktorom ročnom období budete mať svadbu. Pre letné obdobie je vhodnejší výber ľahkých jedál, je dobré zakomponovať do menu čerstvé ovocie a zeleninu, chudé mäso alebo ryby. Ak je vonku príliš teplo, tak sa krémové zákusky budú rýchlejšie topiť a nebudú vyzerať esteticky.
Čo sa týka nápojov v letnom období, je na mieste myslieť na pitný režim svadobčanov a do menu zahrnúť napríklad rôzne limonády. Veľmi moderná je možnosť mať vlastného barmana, ktorý bude pripravovať rôzne alkoholické a nealkoholické miešané drinky. Naopak, ak plánujete mať svadbu v zimnom období, môžete voliť aj sýtejšie jedlá a krémovejšie zákusky. Nápoje by mali hostí viac zahriať, tu môžete voliť napríklad rôzne druhy punču.
Tradičná kuchyňa
Každý národ a kultúra má aj svoje kulinárske špeciality a národné jedlá. Výber národných jedál do svadobného menu by mohol byť zaujímavý najmä pre budúcich manželov a ich hostí, ak sa spájajú dve rodiny rozdielnej národnosti. V takomto prípade by mohlo mať svadobné menu aj funkciu, ktorá by predstavila nejakú časť danej národnej kultúry stravovania.
Ak by sme si zobrali príklad našej národnej kuchyne, asi by nebolo ideálne z estetického hľadiska zaradiť do svadobného menu napríklad bryndzové halušky, ale mohli by ste si zvoliť ovčí syr a bryndzu do studeného bufetu.
Gurmánske špeciality
Na jedlo ako také sa dnes už nepozerá len ako na niečo, čo je nevyhnutné pre život, ale aj ako na niečo, čo by malo spĺňať estetickú a kvalitatívnu stránku. Pri takej veľkej udalosti akou svadba je, je určite na mieste, aby bolo svadobné menu jedinečné a aby zaujalo nielen chuťou, ale aj na prvý pohľad. Na druhej stránke treba zvážiť, či takéto gurmánske jedlá ako z „Michelinovskej reštaurácie“ budú svojou veľkosťou dostačujúce.
Sladká bodka na záver – dezert, torta, zákusky
Pri výbere dezertov, svadobnej torty a zákuskov – výslužiek, je na mieste myslieť na to, aby nebolo sladkostí príliš veľa. Ak je súčasťou svadobného menu dezert, potom nasleduje krájanie svadobnej torty, prípadne prítomnosť takzvaného candy baru, je na zváženie, či napríklad nevynechať dezert a namiesto neho ponúknuť hosťom kvalitnú kávičku.
Príklad svadobného menu č. 1 podľa Art Hotel Kaštieľ
- Predjedlo: tartar z tuniaka, ponzu, mango salsa, jahodové concasse, cviklové lístky a marinovaná reďkovka, toskánska bruschetta
- Polievka: slepačí vývar so zeleninkou Jullienne, domácimi niťovkami, mäskom, zeleninkou a slaným piškótom
- Hlavné jedlo: teľacie líčka dusené na zelenom korení s pečenou koreňovou zeleninkou, s muškatovým pavé, lisovanými zemačikmi, doložené zeleninovým batonette
- Dezert: Philadelphia cheesecake podávaný s brusnicami a belgickou čokoládou
Zostavenie svadobného menu č. 2 podľa Art Hotel Kaštieľ
- Predjedlo: paštéta z mliečneho teliatka s pistáciami, brusnicovým kompótikom, jabĺčkovou terinkou, celozrnným chlebíkom, filetovanou slivkou a XO balzamikom
- Polievka: špargľový krém s mliečnou penou, sezamovým olejčekom a krutónmi
- Hlavné jedlo: pomaly ťahaná teľacia sviečka pečená v celku na rozmaríne s grilovaným portobellom, tekvicou, pavé zo sladkých zemiakov, ťahanou žltou karotkou a špargľou, preliata koňakovým demisauce
- Dezert: čokoládové brownies podávané s omáčkou z lesného ovocia a vanilkovou penou
Zostavenie svadobného menu č. 3 podľa Art Hotel Kaštieľ
- Predjedlo: mozzarella podávaná s marínovanou pečenou zeleninkou nastudeno v paradajkovej esencii, dekorovaná parmezánovou chipsou a olivovou tapenádou
- Polievka: Oxtail zo srnca s pečenou zeleninkou, vaječným zvitkom a krupicovými nokmi
- Hlavné jedlo: kurací magret z kukuričného kuriatka viazaný v slaninke, podávaný so šalotkovo-zemiakovým koláčikom so syrom Mimolette, doložený baby karotkou a fazuľkovými strukmi ťahanými v javorovom sirupe
- Dezert: mango crummble podávané s mousse z bielej čokolády a čerstvými jahodami
Svadobné menu bolo zostavené šéfkuchárom Art Hotel Kaštieľ, pánom Rastislavom Miklovičom.
Pridaj príspevok